Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Συμφωνία Τρόικας και Υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα

Το υπουργείο Υγείας κατάφερε τελικά να έρθει σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, σε σχέση με ορισμένες κρίσιμες πλευρές του θέματος. Στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο 'έκλεισε' η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων για το 2012.
Από τις κοινές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας προκύπτει συμφωνία στα εξής:
  • Η τρόικα επέμενε για φαρμακευτική δαπάνη ίση με το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Με βάση το ποσοστό αυτό, η δαπάνη έπρεπε να είναι μόλις 2,2 δις ποσό ακατόρθωτο να επιτευχθεί με δεδομένο ότι το 2011 διατέθηκαν 3,9 δις ευρώ για φάρμακα.
  • Η τρόικα έθετε τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία (και όχι εμπορική ονομασία) ως βασική προϋπόθεση για τη μείωση του όγκου συνταγογράφησης. Ο κ. Λοβέρδος εκτιμά ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση με τις εκπτώσεις (rebate) από όλο το κύκλωμα διακίνησης φαρμάκων (εταιρείες, φαρμακοποιοί, έμποροι).
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων δεν μπορεί να ξεπερνά μηνιαίως τα 240 εκατομμύρια ευρώ. Γι' αυτό το λόγο, έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη σύσκεψη του υπουργού Υγείας με τους εμπλεκόμενους στο χώρο του φαρμάκου και τους γιατρούς. "Δεν έχουμε ούτε ευρώ παραπάνω", ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι είναι καθοριστική η συμβολή του υπουργείου Υγείας στο δημοσιονομικό αγώνα.
 
Πηγή: iatronet.gr

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: H Ελλάδα πρέπει να καθιερώσει δίκαιες συνθήκες στην παράλληλη εισαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της σχετικά με τον καθορισμό των τιμών των παράλληλα εισαγόμενων φαρμάκων, με σκοπό τη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων. Τα εθνικά μέτρα ή / και οι πρακτικές που ισχύουν εμποδίζουν το εμπόριο των παράλληλα εισαγόμενων φαρμάκων.

Η Επιτροπή είναι της άποψης ότι οι κανόνες ή οι πρακτικές που έχουν ως αποτέλεσμα να κατευθύνονται οι εισαγωγές με τέτοιο τρόπο, ώστε μόνον ορισμένοι έμποροι να μπορούν να πραγματοποιούν τις εν λόγω εισαγωγές, ενώ άλλοι να εμποδίζονται να το πράξουν, αποτελεί παράβαση του άρθρου 34 της ΣΛΕΕ.

New drugs may lift pharma revenues in 2012

Healthcare Finance News | Rene Letourneau

NEW YORK CITY – New drugs in three multi-billion dollar categories will help pharmaceutical companies offset patent expirations and will ease pressure on credit rating outlooks, says a new report from Moody's Investors Service.

In its report, “R&D Breakthroughs Create Opportunities to Lift Flagging Revenues,” Moody’s paints an optimistic picture for pharma sales in 2012.  "Recent research and development breakthroughs for three unique billion-dollar disease categories mean that drug companies such as Pfizer, Bristol-Myers Squibb, Novartis and Johnson & Johnson will see new revenue streams that help offset losses from recent and imminent patents expirations," said Michael Levesque, a Moody's senior vice president and author of the report, in a statement.

European Medicines Agency and European Food Safety Authority commit to greater co-operation

The European Medicines Agency (EMA) and the European Food Safety Authority (EFSA) have today signed a memorandum of understanding setting out their commitment to fostering co-operation on areas of common interest. The new agreement builds on the existing collaboration between the agencies, setting out a number of activities to ensure that they make best use of their resources while avoiding duplication of effort. These include developing the scientific excellence of the two agencies and optimising risk assessment activities across the European Union (EU).

Στάση εργασίας στο ΕΣΥ

Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως και το τέλος της βάρδιας έχουν προγραμματίσει οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας για σήμερα 1η Φεβρουαρίου. Πάγια αιτήματα τους είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιατρική ειδικότητα αλλά και τα ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το θέμα της χρηματοδότησης και της έγκαιρης καταβολής των δεδουλευμένων έχει εξελιχτεί σε μείζον ζήτημα, για το «οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν προβαίνει σε καμία διορθωτική κίνηση, ενώ οι διοικήσεις των Νοσοκομείων ετοιμάζονται για τεράστιες περικοπές και μετατροπές εφημεριών».

Έκτακτη βοήθεια του Ομίλου ΥΓΕΙΑ στους άστεγους της Αθήνας

Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ, στο πλαίσιο του εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εφαρμόζει, αποφάσισε την άμεση παροχή βοήθειας στους αστέγους της Αθήνας.  Στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, διανέμονται σήμερα 500 υπνόσακοι (sleeping-bags). Επίσης, θα παραδοθούν στο Κέντρο Υποδοχής μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (αντιβηχικά, αντιαλλεργικά σιρόπια, αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά) και υγειονομικό υλικό (λευκοπλάστ/ γάζες,βαμβάκι/ μάσκες και γάντια).

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία αυτή,η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου ΥΓΕΙΑ κα Αρετή Σουβατζόγλου, δήλωσε ότι «ο Όμιλος πάντα προσπαθεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Οι έκτακτες συνθήκες που ζούμε», πρόσθεσε, «επιβάλλουν την άμεση συνδρομή μας ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες».

Στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ανατίθεται η απονομή ειδικότητας στους γιατρούς.

Στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) ανατίθεται η απονομή ειδικότητας στους γιατρούς. Η ένταξη σε πρόγραμμα εκπαίδευσης για ειδικότητα δεν απαιτεί γραπτές εξετάσεις. Οι γιατροί θα εξετάζονται αφού ολοκληρώσουν την ειδικότητα. Τα παραπάνω προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι οι εξετάσεις για απόκτηση ειδικότητας θα γίνονται τρεις φορές τον χρόνο (Φεβρουάριο, Ιούνιο και Οκτώβριο), στην έδρα της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) για όσους γιατρούς εκπαιδεύτηκαν σε εκπαιδευτικά κέντρα της 1ης, της 2ης, της 6ης και της 7ης ΥΠΕ. Όσοι εκπαιδεύτηκαν στην 3η, την 4η και την 5η ΥΠΕ θα εξετάζονται στην έδρα της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

ΕΟΠΥΥ: ανοίγουν οι πόρτες των διαγνωστικών κέντρων...

Πρόσβαση σε όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα έχουν οι περίπου 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του νέου Ταμείου (ΕΟΠΥΥ), που έχει ως βασικό στόχο να παρέχει ενιαίες παροχές υγείας σε όλους τους πολίτες.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό καταργείται το πλαφόν εξετάσεων ανά κέντρο και παράλληλα ορίζεται έκπτωση των εργαστηρίων προς το Ταμείο ανάλογη του τζίρου τους.

«Φρένο» στις εφημερίες των φαρμακείων απειλούν να βάλουν οι φαρμακοποιοί

«Φρένο» στις εφημερίες των φαρμακείων απειλούν να βάλουν οι φαρμακοποιοί σε περίπτωση που το υπουργείο Υγείας εμμένει στην απόφασή του για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής προειδοποιεί μάλιστα ότι θα σταματήσει να υποχρεώνει τα μέλη του να παραμένουν ανοιχτά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΦΣΑ, ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου έχουν τριπλασιαστεί τα εφημερεύοντα φαρμακεία στην Αττική και σε άλλες περιοχές.