Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ο ΣΦΕΕ ζητάει ανεξάρτητο και δυνατό Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων

Δελτίο Τύπου

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ο πλέον σημαντικός, οικονομικά αυτοδύναμος δημόσιος οργανισμός στον τομέα του φαρμάκου, εγκρίνει και εποπτεύει όλα τα θέματα που άπτονται της δημοσίας υγείας σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα στελέχη του ΕΟΦ διαθέτουν πολυετή εμπειρία επιτελώντας εξειδικευμένη, υψηλής ποιότητας εργασία σε θέματα εγκρίσεων, εργαστηριακών αναλύσεων, κλινικών μελετών, παραγωγής φαρμάκων, αξιολόγησης ανεπιθύμητων ενεργειών, ελέγχου ποιότητος, ελέγχου αγοράς κλπ.

Ο ΣΦΕΕ καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να κατοχυρώσει την ανεξαρτησία, ως επίσης την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία του ΕΟΦ και να υπογραμμίσει με αυτόν τον τρόπο ότι το φάρμακο, ως βασικός πυλώνας της δημοσίας υγείας, πρέπει να διοικείται και να ελέγχεται από μια σύγχρονη, ολοκληρωμένη, επιστημονική και ανεξάρτητη, θεσμική οντότητα.

Τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα στην υπηρεσία των ασθενών


Η αυξανόμενη χρήση των smartphones ως ιατρικών εργαλείων καθώς και οι δυνατότητες συνεργασίας τους με άλλες φορητές συσκευές αυξάνεται καθημερινά με ταχύτατους ρυθμούς. Πρόσφατα ο Τζόζεφ Καφάζο, μηχανικός Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και οι συνεργάτες του, δημιούργησαν δύο νέες ιατρικές εφαρμογές για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, που στοχεύουν στη βελτίωση του βαθμού συμμόρφωσης των ασθενών στις ανάγκες της θεραπείας τους.

Η πρώτη εφαρμογή αφορά τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Η εφαρμογή ειδοποιεί τον χρήστη πως έχει ξεχάσει να ελέγξει την αρτηριακή του πίεσή πραγματοποιώντας μια αυτόματη κλήση στο κινητό του τηλέφωνο. Επίσης παρέχει αναλυτικά στοιχεία και στατιστικές σχετικά με την εξέλιξη της αρτηριακής του πίεσης, δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο για τη βελτίωσή της. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, κάνει τους ασθενείς να ασχολούνται τακτικότερα με την κατάσταση της υγείας τους, και τα αποτελέσματα δείχνουν πως ενθαρρύνονται να ακολουθούν με μεγαλύτερη συνέπεια τη φαρμακευτική αγωγή τους και να βελτιώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η δεύτερη εφαρμογή αφορά τη μέτρηση του σακχάρου στους έφηβους με διαβήτη τύπου Ι. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με την Apple και δημιούργησαν μια εφαρμογή που είναι συμβατή με τις συσκευές μέτρησης του σακχάρου που χρησιμοποιούν τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Η εφαρμογή, στέλνει μηνύματα SMS στους χρήστες για να τους υπενθυμίζει να ελέγχουν το σάκχαρο τους και εάν είναι συνεπείς, τους επιβραβεύει με δωρεάν κατέβασμα μουσικής από το iTunes. Σχετική έρευνα έδειξε ότι οι έφηβοι που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή ήταν περισσότερο συνεπείς στις μετρήσεις τους ελέγχοντας  το σάκχαρό τους κατά μέσον όρο δύο φορές πιο συχνά από τους συνομηλίκους τους που δεν έκαναν χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Ο Καφάζο μέσω της δουλειάς του θέλει να κάνει τους ασθενείς περισσότερο υπεύθυνους. «Ο στόχος των φορητών ιατρικών μηχανημάτων που χρησιμοποιούμε στο σπίτι είναι η συγκέντρωση πληροφοριών που θα πάμε έπειτα στο γιατρό μας για να τις αναλύσει και να δώσει τις ανάλογες οδηγίες. Η κατ' οίκον περίθαλψη δεν σημαίνει πάντα αυτοφροντίδα» τονίζει ο καναδός μηχανικός της Βιοϊατρικής.

Ο Καφάζο και οι συνεργάτες του ελπίζουν πως οι εφαρμογές τους καθώς και άλλες αντίστοιχες θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς διαχειρίζονται χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση. «Τα νοσοκομεία δεν είναι το κατάλληλο μέρος για την αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών», τονίζει ο Καφάζο. «Η αντιμετώπισή τους πρέπει να στραφεί περισσότερο στους ίδιους τους ασθενείς».

© 2011 Technology Review