Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Νέα όρια για τα γενόσημα φάρμακα



Ένα ακόμη από τα 49 προαπαιτούμενα έκλεισε αργά χθες το βράδυ με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης για την καθιέρωση νέων ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο αλλά και τη θέσπιση ορίων στη φαρμακευτική δαπάνη κάθε γιατρού ξεχωριστά ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί αλλά και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία ασκεί το επάγγελμά του.

Το υπ’ αριθμόν 44 προαπαιτούμενο της λίστας επέβαλε την «κατάργηση της υπουργικής απόφασης ΦΕΚ 1117/2015, με σκοπό την εκ νέου επιβολή κυρώσεων και ποινών κατόπιν αξιολόγησης και καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά και σύγκρουση συμφερόντων κατά τη συνταγογράφηση και για μη συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΕΟΦ περί συνταγογράφησης». Αυτό κάνει η απόφαση που υπογράφει ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση καθορίζονται ανά ιατρό οι ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο. Οι στόχοι αφορούν σε κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και του γνωστοποιούνται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 



Η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) ενσωματώνει τους στόχους αυτούς στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ενημερώνει καθημερινά τον ιατρό. Σύμφωνα με την νομοθεσία το μερίδιο των γενοσήμων φαρμάκων για εξωτερικούς ασθενείς πρέπει να αυξηθεί κατ’ όγκο στο 40% έως το Δεκέμβριο του 2015.