Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ο προεδρος της ΠΕΦ Θ. Τρύφων απαντά, στις επικρισείς για τα ακριβά ελληνικά γενόσημα





Τη δέσμευση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας να καλύψει τις φαρμακευτικές ανάγκες της χώρας με ποιοτικό και ασφαλές φάρμακο, διατυπώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας στο in.gr. Απαντά, επίσης, στις επικρισείς για τα ακριβά ελληνικά γενόσημα και σκιαγραφεί το πλαίσιο για την αύξηση της εγχώριας επιχειρηματικότητας. 



Συνέντευξη: Μαίρη Μπιμπή | In.gr


 Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ελληνικής επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν πραγματικά οι εταιρείες-μέλη της ΠΕΦ να επενδύσουν στην Ελλάδα;

Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια ο κλάδος μας βρέθηκε αντιμέτωπος με διαρκείς αλλαγές στο υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα την έλλειψη συνέχειας στις ακολουθούμενες πολιτικές. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η φαρμακευτική πολιτική προϋποθέτει έναν πενταετή τουλάχιστον ορίζοντα για να αποδώσει. Η κατάσταση αυτή μας οδήγησε σε μια διαρκή προσπάθεια διαχείρισης κρίσης. Παράλληλα, οι εξαντλητικές μειώσεις που εφαρμόστηκαν στις τιμές των ελληνικών φαρμάκων, καθώς επίσης και οι ασύμμετρες επιβαρύνσεις που μας επιβλήθηκαν, οδήγησαν στην επικράτηση ακριβών εισαγομένων φαρμάκων. Η οικονομική πίεση που ασκήθηκε στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία κατά τη διάρκεια του Μνημονίου είχε ως αποτέλεσμα το 50% των εσόδων μας να πηγαίνει σε έμμεση και άμεση φορολογία. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι οι συνθήκες αυτές δεν συνθέτουν ένα βιώσιμο περιβάλλον για την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι αναγκαία η χορήγηση κινήτρων που θα ενθαρρύνουν της επενδύσεις από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Για να ενισχυθεί, λοιπόν, η εγχώρια επενδυτική και παραγωγική βάση της χώρας θα πρέπει κατ’ αρχάς να διαμορφωθεί ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ο,τι αφορά τους συνομιλητές, αλλά και τη φορολογική βάση. Αντιπροσωπεύοντας το 60% των θέσεων εργασίας του κλάδου με επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης που αγγίζουν τα 30 εκατομμύρια ετησίως και με ετήσια συνεισφορά 2,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί αναμφίβολα να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.