Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή η θετική λίστα φαρμάκων.

Αποφασίστηκε να καθιερωθεί, εκτός από το rebate 4% που ήδη εφαρμόζεται και τέλος εισόδου τους σε αυτή.

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή η θετική λίστα φαρμάκων. Την ίδια μέρα, στη 1 μμ, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ).

Την εβδομάδα που πέρασε γίνονταν διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών με τους αρμοδίους των υπουργείων Υγείας και Εργασίας σχετικά με τα κριτήρια βάσει των οποίων φάρμακα τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στη λίστα θα παραμείνουν σε αυτή.

Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας κ.κ. Α. Λοβέρδου και Γ. Κουτρουμάνη, αντίστοιχα, και με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων του υπουργείου Υγείας κ.κ. Α. Δημόπουλου και Ν. Πολύζου, και της Κοινωνικής Ασφάλισης κυρίας Αθηνάς Δρέττα, του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Ι. Τούντα, του προέδρου και του αντιπροέδρου του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κ.κ. Γερ. Βουδούρη και Κυρ. Σουλιώτη.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να καθιερωθεί, εκτός από το rebate 4% που ήδη εφαρμόζεται, τέλος εισόδου των φαρμάκων στη θετική λίστα. Το ποσό που θα καταβάλουν οι εταιρείες για κάθε φάρμακό τους θα καθοριστεί στη συνάντηση της Δευτέρας, αφού θα είναι σε συνάρτηση με το ποσό των 262 εκατομμυρίων ευρώ που προσδοκούν να εξοικονομήσουν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας από την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης. Η είσπραξή του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο, που είχε επίσης τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, και αφορούσε την επιστροφή στα Ασφαλιστικά Ταμεία του συνόλου της διαφοράς που προκύπτει από την τιμή αναφοράς κάθε θεραπευτικής κατηγορίας (έχει οριστεί από επιτροπή του υπουργείου με βάση την τιμή κάθε σκευάσματος και το ημερήσιο κόστος θεραπείας) έως την τιμή κάθε φαρμάκου. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση δεν θα ισχύσει ο κατάλογος με τα 216 καινοτόμα φάρμακα τα οποία θα εξαιρούνταν της εφαρμογής του παραπάνω μέτρου. Επίσης,
οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες διαφωνούν με την κατάρτιση της λίστας και ζητούν να μην μπουν στον ίδιο κατάλογο πρωτότυπα και αντίγραφα φάρμακα.