Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Από σήμερα ιδιώτες ελεγκτές στα νοσοκομεία

Σε μια ύστατη προσπάθεια να μετατρέψει τις υπηρεσίες του ΕΣΥ σε σύγχρονες λειτουργικές και οικονομικές μονάδες, με προϋπολογισμούς και ισολογισμούς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Νίκος Πολύζος άναψε το πράσινο φως για την εγκατάσταση ελεγκτικών εταιριών σε νοσοκομεία, Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες καθώς και μέσα στο υπουργείο Υγείας.

«Ανάπτυξη και βελτίωση συστημάτων οικονομικού προγραμματισμού και οικονομικής διαχείρισης νοσοκομείων με τη χρήση μηχανογραφημένου διπλογραφικού συστήματος»: αυτό είναι το περιεχόμενο του σχετικού διαγωνισμού που κατακυρώθηκε την περασμένη Παρασκευή και βάσει του οποίου τοποθετούνται πλέον οκτώ ελεγκτικές και συμβουλευτικές εταιρίες και κοινοπραξίες στα πιο δύσκολα και προβληματικά σημεία του ΕΣΥ. Πρόκειται για 42 νοσοκομεία, τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες καθώς και τις κεντρικές διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της σύμβασης που υπέγραψε κάθε μία από τις εταιρίες  (ΣΟΛ, Planning Group, Διαδικασία ΑΕ, Ευρω-σύμβουλοι, Ευρωτέκ, ICAP, Ευρωελεγκτική, European Profiles) με τον γενικό γραμματέα, οι ελεγκτές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να παρακολουθούν στενά την οικονομική πορεία των εποπτευόμενων φορέων και υπηρεσιών, να καταρτίζουν προϋπολογισμούς και να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους. Τελικός στόχος είναι αφενός η οικονομική διαφάνεια των  φορέων, αφετέρου η επιτάχυνση της διαδικασίας εξόφλησης των προμηθευτών τους.


Σε πρώτη φάση οι ελεγκτές,  που μπαίνουν από σήμερα στα νοσοκομεία, τις ΥΠΕ και το υπουργείο, αναμένεται να δρομολογήσουν την τοποθέτηση ενός συστήματος bardode στα αναλώσιμα και τα φάρμακα ώστε να είναι εφικτή η e-παρακολούθηση της πορείας ενός υλικού ή φαρμάκου, από την στιγμή της προμήθειάς του και της εισαγωγής του  στο νοσοκομείο μέχρι το στάδιο της χορήγησής του στον ασθενή, και ιδίως της ηλεκτρονικής καταγραφής της πορείας του σε αποθήκες, φαρμακεία, λογιστήρια, θαλάμους.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 6,2 εκατ ευρώ και η διάρκειά του είναι 18 μήνες. 

Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για τις δωροδοκίες Ελλήνων χειρουργών


Τα Νέα | Χάρης Καρανίκας, Μάρθα Καίτανίδη

Το μεγάλο πάρτι με τα λαδώματα υλικών και τις προμήθειες γιατρών στην Ελλάδα αποκαλύπτουν οι έρευνες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που πριν από λίγες ημέρες είχαν ως αποτέλεσμα ένα «συμβιβαστικό» πρόστιμο ύψους 22 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρεία που συνεργαζόταν με έλληνα διανομέα ο οποίος δωροδοκούσε χειρουργούς για να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα ορθοπεδικά εξαρτήματα.

Από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη δικογραφία προκύπτει ότι από το 1998 έως και το 2008 οι τρεις οφσόρ του έλληνα διανομέα έλαβαν 9,4 εκατομμύρια δολάρια για «προωθητικές ενέργειες», ενώ, σύμφωνα με την έρευνα των «ΝΕΩΝ», στο ίδιο χρονικό διάστημα τα κέρδη της εταιρείας του ξεπέρασαν τα 35 εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε είναι το γεγονός ότι ο έλληνας διανομέας από το 1998 έως το 2000 κατάφερε να υπερδεκαπλασιάσει την κερδοφορία του.

Further downward revisions in growth expectations, for the Greek pharmaceutical market.

Business Monitor International (BMI) has announced further downward revisions in its growth expectations for the Greek pharmaceutical market this year. 

"It is beyond doubt that drugmakers in Greece - particularly domestic producers primarily exposed to their home market - are faced with the most challenging operating environment in Europe. Our view that Greece's pharmaceutical market is set for a decade of decline remains firmly in play," it says.
BMI estimates that the Greek pharmaceutical market fell 10.1% in local currency terms to 6.48 billion euros in 2011, from 7.20 billion euros in in 2010, and that healthcare spending overall dropped 5.4% from 22.87 billion euros to 21.64 billion euros, a reduction on the forecast which it made in fourth-quarter 2011 because of worsening macroeconomic conditions.

Industry supports European Commission in strengthening medical devices legislation

The European medical technology industry recognises the need to improve the effectiveness of the current European regulatory framework for medical devices. Eucomed, the European industry association for medical technology, appreciates the European Commission’s swift reaction and clear proposal for a joint plan of immediate measures to strengthen the European medical devices legislation. After analysing the Commission’s proposal, Eucomed believes the measures are balanced and appropriate and will have a positive effect on patient safety.