Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Τα φάρμακα των αρχαίων Ελλήνων «αποκρυπτογράφησαν» αμερικανοί επιστήμονες


Το περιεχόμενο χαπιών που έφτιαχναν οι γιατροί στην αρχαία Ελλάδα «αποκρυπτογράφησαν» αμερικανοί αρχαιοβοτανολόγοι. Τα φάρμακα εντοπίστηκαν σε γυάλινα δοχεία, μέσα σε ναυάγιο ελληνικού πλοίου που ανακαλύφτηκε το 1989 ανοικτά της Τοσκάνης.

Το πλοίο από ξύλο καρυδιάς, που ναυάγησε το 130 π.Χ., μετέφερε γυαλικά από τη Συρία και φάρμακα, τα οποία είχαν παραμείνει άθικτα από το νερό, αφού τα προστάτευαν τα γυάλινα δοχεία.

Σκέψεις για απελευθέρωση τιμών των ΜΗΣΥΦΑ


Ελεύθερα θα μπορούν να τιμολογούνται- όπως όλα δείχνουν- πολύ σύντομα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) καθώς ο υπουργός Υγείας μετά από πιέσεις πολλών φαρμακευτικών εταιρειών προτίθεται να προχωρήσει σε ειδική ρύθμιση.

Όπως άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος ενώπιον των εκπροσώπων των φαρμακοβιομηχανιών: «είναι ένα θέμα που μπορούμε να το δούμε και το βλέπω θετικά». Η ελεύθερη τιμολόγηση των ΜΗΣΥΦΑ αναμένεται να αλλάξει πλήρως τις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων που καταναλώνουν καθημερινά οι Έλληνες.

Τα σκευάσματα που αγοράζονται από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού είχαν μέχρι τώρα καθορισμένες τιμές. Η απελευθέρωσή τους όμως αναμένεται να φέρει αυξήσεις καθώς οι ισχύουσες τιμές είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τις τιμές των ιδίων φαρμάκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι ο πρόεδρος του ΠΦΣ δηλώνει ότι οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι στην απελευθέρωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ.  

Οργανωμένη δράση για την ανακύκλωση φαρμάκων


Τέσσερα στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά εκτιμάται ότι έχουν μετατραπεί σε μικρές αποθήκες ληγμένων ή αχρησιμοποίητων φαρμάκων, η αξία των οποίων ενδεχομένως να ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ.
Στο συμπέρασμα αυτό έχει καταλήξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία όπως ανακοίνωσε, προχωρά στη συλλογή, αλλά και την ανακύκλωση των φαρμάκων αυτών σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Από τον Μάρτιο, θα τοποθετηθούν 12.000 ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης, πράσινου χρώματος, στα φαρμακεία όλης της χώρας, προκειμένου να αποθέτουν εκεί οι πολίτες τα φάρμακα που δεν χρειάζονται.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας σε σχετική συνέντευξη Τύπου πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν απαιτεί δαπάνη, προσφέρει όμως λύση σε ένα οικολογικό πρόβλημα. Σημειώνεται, ότι η μη σωστή διαχείριση των φαρμάκων έχει ως συνέπεια την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με αποτέλεσμα να απειλείται η δημόσια υγεία καθώς επηρεάζεται και η διατροφική αλυσίδα.

Οι ποσότητες των φαρμάκων, που θα συλλέγονται, θα συγκεντρώνονται από τις φαρμακαποθήκες και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Το ΙΦΕΤ θα έχει την ευθύνη της αποστολής των ποσοτήτων αυτών σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, τα οποία θα φροντίζουν για την αδρανοποίηση και την καύση τους.

Στόχος, πάντως, του υπουργείου Υγείας, όπως έγινε γνωστό, είναι η δημιουργία ανάλογης μονάδας καταστροφής φαρμάκων και στην Ελλάδα.

Kαινοτομία και αναδυόμενες αγορές οι παράμετροι ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας


Πηγή: iatronet.gr

Στροφή στα γενόσημα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα καλύπτουν παθήσεις οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται σήμερα, είναι τα πεδία ανάπτυξης της φαρμακευτικής βιομηχανίας διεθνώς, για την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας μελετών της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς ΙΜS.

Ο αντιπρόεδρος της IMS κ. Graham Lewis, με αφορμή την επίσκεψή του, την Πέμπτη, στη χώρα μας, για να συμμετάσχει στις εργασίες του 8ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Μάρκετινγκ (ΕΕΦαΜ) παραχώρησε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Άννα Παπαδομαρκάκη της ηλεκτρονικής εφημερίδας Iatronet.gr
 
Στη συνέντευξή του ο κ. Lewis τόνισε τις αναπτυξιακές δυνατότητες των αναπτυσσόμενων αγορών, τις περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης στις ώριμες αγορές της Δύσης, αλλά και την απώλεια της αίσθησης συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων με την έλευση της οικονομικής κρίσης που διευρύνεται ταυτόχρονα με τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση των αναγκών του για περίθαλψη.

Αναλυτικά, η συνέντευξη έχει ως εξής:

Πρόγραμμα αρωγής αστέγων της Αθήνας από τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ


Έκτακτο πρόγραμμα αρωγής στους άστεγους της Αθήνας ανακοινώνει ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ. Το πρόγραμμα, η εκτέλεση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει, περιλαμβάνει σειρά ενεργειών που στοχεύουν στην κάλυψη βασικών αναγκών αστέγων που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων. Tο πρόγραμμα εντάσσεται στις πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, στον οποίο ανήκουν τα νοσοκομεία ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ, το μαιευτήριο ΛΗΤΩ, το Παίδων ΜHΤΕΡΑ και τα Διαγνωστικά Κέντρα, Πολυϊατρείο Αθηνών BIO-CHEKκαι Πολυϊατρείο Δυτικής Αθήνας.

Novartis Drug Galvus Approved In EU for Monotherapy Use In Patients With Type 2 Diabetes Unable to Take Metformin


Novartis announced yesterday that the European Commission has approved the use of Galvus® (vildagliptin) in patients with type 2 diabetes unable to control their blood sugar with diet and exercise alone and who cannot take metformin, the current standard of care4,5. Galvus is already approved in the EU as an add-on to metformin for patients with type 2 diabetes3.
There are more than 47 million people with type 2 diabetes in Europe and this figure is projected to rise to 57 million by 20306,7. A quarter of patients with type 2 diabetes being treated cannot take metformin due to intolerance or contraindications, including those with renal impairment1,2

Donation opens new opportunities for more effective diabetes treatment


The Swedish medical university, Karolinska Institutet, has received a grant of 1.6 million Euro from the Stichting af Jochnick Foundation for research into the fundamental causes of diabetes. The grant will make it possible to use unique methods to study how the release of insulin is regulated in living organisms - and this will create new opportunities for developing more effective drugs against diabetes. 

Diabetes is an extremely common condition, and the number of people affected is increasing catastrophically all over the world. It has been calculated that in 2025, 300 million people will suffer from the disease, which not only causes major personal difficulties, but also places an enormous economic burden on the healthcare system. Professor Per-Olof Berggren at Karolinska Institutet has worked for many years mapping the signalling systems that regulate the release of insulin, and his research has led to several revolutionary discoveries.