Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Αυτοκαταστροφική η προώθηση των γενοσήμων



Virus | Αιμίλιος Νεγκής

Μαντάρα τα έχουν κάνει τρόικα και κυβέρνηση στο χώρο του φαρμάκου. Η μονομανία της τρόικας για την προώθηση των γενοσήμων σε συνδυασμό με το ισχύον, βλακώδες σύστημα εκπτώσεων θα έχει αυτοκαταστροφικό αποτέλεσμα: Την επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ με τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ το χρόνο!
Εκ πρώτης όψεως, η τρόικα φαίνεται να έχει δίκιο με τα γενόσημα. Άλλωστε, τα ίδια έχουν γίνει σε άλλες χώρες. Ρίχνεις την τιμή τους, παίρνεις μέτρα για την αύξηση της χρήσης τους και έτσι εξοικονομείς πόρους, ώστε να μπορέσεις να αποζημιώσεις τις νέες, πιο ακριβές θεραπείες.
Υπάρχει όμως ένα σημαντικό πρόβλημα: εδώ είναι Βαλκάνια! Εδώ δεν έχει ληφθεί κανένα ενεργητικό μέτρο και κίνητρο για αύξηση της χρήσης των γενοσήμων. Αντιθέτως, όπως έχω γράψει και παλαιότερα, το υφιστάμενο σύστημα συνταγογράφησης δεν ευνοεί τη χρήση γενοσήμων!
Ας το δούμε από πιο κοντά. Κατά πρώτο λόγο, ο γιατρός συνταγογραφώντας μία δραστική ουσία, που έχει γενόσημα, πρακτικά, δεν έχει κανένα έλεγχο. Διότι δεν ξέρει ποιο ακριβώς σκεύασμα θα λάβει ο ασθενής του. Δεν είναι τυχαίο ότι, με βάση πρόσφατη έρευνα του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, η χρήση πρωτοτύπων σκευασμάτων αυξήθηκε από 37% το 2013 σε 59% το 2014. Η χρήση γενοσήμων από 17% το 2013 αυξήθηκε σε μόλις 20% το 2014.

Τι συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί για τα γενόσημα




Στη σταδιακή απομείωση του μηχανισμού προστασίας των off-patent και γενοσήμων φαρμάκων σε διάστημα δύο ετών, κατέληξε η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.
Το αρχικό προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας ήταν η άμεση κατάργηση της προστασίας των off-patent και γενοσήμων φαρμάκων, σύμφωνα με την οποία η τιμή των πρώτων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 12 ευρώ ανά συσκευασία και η τιμή των δεύτερων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από 7,8 ευρώ ανά συσκευασία.