Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012


Φαρμακευτικο Μαρκετινγκ: Θεωρια, Πρακτικη, Δεοντολογια

The ultimate guide for Pharma Marketing Champions
Ζητήστε το στα κεντρικά βιβλιοπωλεία ή δώστε την παραγγελία σας τώρα

Μνημόνιο 2: Το πλήρες κείμενο για Φάρμακα και υπηρεσίες υγείας


Σαρώνει τον χώρο της περίθαλψης και της υγείας το νέο Μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει τεράστιες αλλαγές, οι οποίες αφορούν κυρίως τον τομέα του φαρμάκου.

Στόχος είναι, όπως περιγράφεται στο νέο Μνημόνιο, οι φαρμακευτικές δαπάνες να πλησιάσουν πιο κοντά στα επίπεδα των άλλων Ευρωπαϊκών κρατών και να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης του συστήματος υγείας. Τα μέτρα πολιτικής περιλαμβάνουν τη μείωση της κατακερματισμένης δομής διακυβέρνησης, την ενίσχυση και την ενοποίηση του δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τον εξορθολογισμό του νοσοκομειακού δικτύου, την ενίσχυση των κεντρικών προμηθειών και την ανάπτυξη μιας ισχυρής ικανότητας παρακολούθησης και αξιολόγησης και μιας ικανότητας ηλεκτρονικής υγείας (e-health). 

Στόχος είναι η μείωση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία στο 6 ή κάτω από 6% του ΑΕΠ, και για εξω-νοσοκομειακά φάρμακα από το 1.9 στο 1 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2014. Οι κύριες αρχικές ενέργειες περιλαμβάνουν: την προώθηση της χρήσης γενόσημων (π.χ. μέσω υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση την ενεργό ουσία), την μείωση κατά 15% στη μέγιστη τιμή των γενόσημων φαρμάκων σε σχέση με τα επώνυμα φάρμακα, την μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων, και την επέκταση της κάλυψης των φαρμάκων για τα οποία ισχύει η συμμετοχή. Ένας αυτόματος μηχανισμός επανείσπραξης θα εγγυάται ότι η δαπάνη για εξω-νοσοκομειακά φάρμακα για την περίοδο 2012 – 2015 δεν θα ξεπερνά τα όρια του προϋπολογισμού. Μέσω του νέου ταμείου υγείας ΕΟΠΥΥ, η κυβέρνησης δεσμέυεται για τις εισαγωγές νέων και πιο αποτελεσματικών ως προς το κόστος συμβάσεων για ιατρούς και για την υιοθέτηση ενιαίους όρους για την αγορά των υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα για τον εξορθολογισμό του συστήματος και την εκμετάλλευση των οικονομιών κλίμακας προωθείται η συγχώνευση όλων των ταμείων υγείας με το ΕΟΠΥΥ και θα μεταφέρουμε την ευθύνη του στο Υπουργείο Υγείας.

Ορισμένες από τις βασικές αλλαγές, που αναμένεται να κατατεθούν με νομοσχέδιο εντός του μήνα, είναι επιγραμματικά οι εξής:

  • Εισάγεται ένα προοδευτικά μειούμενο περιθώριο κέρδους για τους φαρμακοποιούς, με κατ΄ αποκοπή ποσό 30 ευρώ επί των φαρμάκων με τιμή πάνω από 200 ευρώ, με στόχο τη μείωση του συνολικού ποσοστού κέρδους κάτω από το 15%. Τα περιθώρια κέρδους των χονδρεμπόρων δεν θα ξεπερνούν το 5%.
  • Αναθεωρείται το σύστημα συμμετοχής στη δαπάνη για φάρμακα. Θα εξαιρεθεί μόνον ένας περιορισμένος αριθμός σκευασμάτων από την πληρωμή.
  • Επικαιροποιείται ανά τρίμηνο η 'λίστα', με μηχανισμό τιμολόγησης που βασίζεται στις τρεις φθηνότερες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Επιλέγεται ένας αριθμός από τα πιο ακριβά φάρμακα, που πωλούνται σήμερα από τα φαρμακεία, τα οποία θα διατίθενται πλέον από τα νοσοκομεία ή τα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

European Medicines Agency publishes guideline on use of pharmacogenetics in evaluating pharmacokinetics of medicines


The European Medicines Agency has published a guideline advising pharmaceutical companies how to integrate studying the role of genetic variability between patients during the development of medicines. The guideline on the use of pharmacogenetic methodologies in the pharmacokinetic evaluation of medicinal products clarifies the requirements for the analysis of the effect of genetic variability on the way the human body handles medicines. This includes how genetic variation can affect the absorption, distribution, metabolism and excretion of medicines by the body, which can in turn lead to differences in the benefits and risks of a medicine between individuals.
The guideline sets out requirements and recommendations on:
  • when pharmacogenetic studies should be performed;
  • how these studies should be designed and carried out;
  • how the clinical impact of genetic differences between patients should be evaluated;
  • how dosing or treatment recommendations for genetic subpopulations should be studied;
  • consequences for treatment recommendations and labelling;
  • the impact of interactions between medicines and of impaired or immature organ function.
The guideline is was adopted by the Committee for Medicinal Products for Human Use after incorporation of comments from the public consultation phase.
Companies applying for marketing authorisation should follow the guideline from 1 August 2012.