Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Το πλήρες κείμενο για την υγεία στο νέο Μνημόνιο



Γράφει ο Αιμίλιος Νεγκής | Virus.com.gr 

Ο κύβος ερρίφθη. Το νέο Μνημόνιο είναι γεγονός και περιλαμβάνει αρκετές δράσεις στο χώρο της υγείας. Τα περισσότερα είναι λίγο ως πολύ γνωστά, ενώ δεν λείπουν και οι εκπλήξεις. Το τελικό κείμενο δείχνει ότι η κυβέρνηση δέχθηκε να κάνει πίσω σε όλα!!!!
Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, η κυβέρνηση κλήθηκε να πάρει πίσω όλες τις μονομερείς ενέργειες. Δηλαδή, να επαναφέρει το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία χωρίς εξαιρέσεις και φυσικά να μην προχωρήσει στο διορισμό κομματικά επιλεγμένων διοικητών στα νοσοκομεία.
Δεν θα επεκταθώ σε αυτά περισσότερο. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε κάποια νέα δεδομένα, που προκύπτουν για το μέλλον:
• Μέχρι το το Σεπτέμβριο του 2015, θα επεκταθούν τα πλαφόν του clawback του 2015 για διαγνωστικά, ιδιωτικές κλινικές και φάρμακα για τα επόμενα 3 χρόνια!
• Μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, οι αρχές θα λάβουν περαιτέρω δομικά μέτρα, όσα απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι οι δαπάνες του 2016 είναι σε γραμμή με τα πλαφόν του claw back, συμπεριλαμβανομένου την ανάπτυξη νέων πρωτοκόλλων για τις πιο ακριβές φαρμακευτικές ουσίες και διαγνωστικές διαδικασίες.
• Οι αρχές θα μειώσουν περαιτέρω τις τιμές των γενοσήμων ώστε αυτές να συμβαδίζουν με τις τρεις χαμηλότερες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου κάνοντας μεγαλύτερη χρήση συμφωνιών τιμής-όγκου όπου είναι αυτό αναγκαίο.
• Τα επόμενα 3 χρόνια, θα αναπτύξουν πρόσθετες οδηγίες συνταγογράφησης, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνες με το μεγαλύτερο κόστος και τις θεραπευτικές επιπλοκές. Φιλόδοξες αλλά εφικτά χρονοδιαγράμματα θα πρέπει να τεθούν από τις αρχές.
• Μέχρι το Δεκέμβριο του 2015 (και μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 αντιστοίχως), οι αρχές θα κάνουν στέρεα βήματα για να αυξήσουν το ποσοστό των κεντρικών προμηθειών στο 60% (στο 80% αντίστοιχα), το ποσοστό των εξωνοσοκομειακών γενοσήμων στο 50% (στο 60%) και το ποσοστό των προμηθειών από τα νοσοκομεία για φαρμακευτικά προϊόντα με βάση τη δραστική ουσία στα 2/3 (στα ¾) του συνόλου, σε συνδυασμό με τους συμφωνηθέντες στόχους.
• Η διείσδυση των γενοσήμων θα πρέπει να υποστηριχτεί από περαιτέρω ενέργειες για να βελτιωθεί η δομή των κινήτρων για τους φαρμακοποιούς, συμπεριλαμβανομένου μία δομή στο κέρδος, μέχρι τον Αύγουστο του 2016.
• Μέχρι το Δεκέμβριο του 2017, οι αρχές θα φτιάξουν ένα κέντρο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, το οποίο θα πληροφορεί για την ένταξη νέων φαρμάκων στη θετική λίστα.
Άφησα για το τέλος δύο σημεία, τα οποία αποτελούν ήττα κατά κράτος του ΣΥΡΙΖΑ και του Π. Κουρουμπλή, ο οποίος είχε επικρίνει τη συμφωνία που είχαν κάνει οι Άδωνις-Βορίδης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος με τη σειρά του προσέλαβε τη γερμανική εταιρεία GIZ.
Το νέο Μνημόνιο λοιπόν αναφέρει ρητά ότι:
1. Για τη βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων, οι αρχές θα πρέπει μέχρι το Δεκέμβριο του 2015 να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για την υιοθέτηση των DRG ή άλλων διεθνών προδιαγραφών, που βασίζονται στο κόστος, μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2017, τα εφαρμόσουν το νέο σύστημα. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο για να πραγματοποιούν ετήσιους, ανεξάρτητους οικονομικούς ελέγχους των λογαριασμών των νοσοκομείων, με την υλοποίηση να ξεκινήσει το 2017 και όλα τα νοσοκομεία θα καλυφθούν μέχρι το 2018. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα κάνουν χρήση της διαθέσιμης τεχνικής υποστήριξης.
2. Οι αρχές θα παρακολουθούν στενά και θα εφαρμόσουν πλήρως την καθολική κάλυψη του πληθυσμού στην υγεία και θα πληροφορήσουν για αυτό τους πολίτες για τα δικαιώματά τους και θα προχωρήσουν στην εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την έκδοση της υπουργικής απόφασης, που προβλέπεται στον Ν.4238 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. 

Φαρμακευτικό Μάρκετινγκ: Θεωρία, Πρακτική, Δεοντολογία
The ultimate guide for Pharma Marketing Champions

Ζητήστε το στα κεντρικά βιβλιοπωλεία ή δώστε την παραγγελία σας τώρα

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα κάνουν χρήση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας
Δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να βασιστεί στη διαθέσιμη τεχνική βοήθεια, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από τον ΠΟΥ και τη GIZ… Και εις άλλα με υγεία…
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο που είναι από δική μας μετάφραση, ενώ στα επισυναπτόμενα αρχεία θα βρείτε το γνήσιο κείμενο στα αγγλικά: