Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Τι λέει ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κ. Φρουζής για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη φαρμακευτική αγορά



Συνέντευξη στην Ανθή Αγγελοπούλου | sofokleousin.gr 

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Novartis Hellas και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο άνθρωπος που ανακηρύχθηκε από την ΕΕΔΕ Manager of the Year 2012, μιλά στο sofokleousin.gr για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη φαρμακευτική αγορά σήμερα ενώ, αναλύει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η χώρα μας να βγει από το «δαίδαλο» της οικονομικής κρίσης.


Η εφαρμογή των πιεστικών μέτρων του μνημονίου έχει ως αποτέλεσμα την δυσπιστία των ελλήνων πολιτών απέναντι στην Κυβερνητική Πολιτική γεγονός που προκαλεί πολιτικούς τριγμούς αλλά και την αμφιβολία των διεθνών αγορών ως προς τη χώρα και την επιτυχία του προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Πως βλέπετε να αντιδρούν οι αγορές σε σχέση με την Ελλάδα;

Αυτό το οποίο ζητούν οι ξένοι επενδυτές αλλά και οι εκπρόσωποι των  αγορών αν μπορούμε να τους αποκαλέσουμε έτσι, είναι ένα όσο το δυνατόν πιο προβλέψιμο περιβάλλον. Δυστυχώς αυτό δεν έχει επιτευχθεί στην χώρα και γι αυτό φυσικά ευθύνεται και ο τρόπος που λαμβάνονται και τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι αγορές θέλουν η Ελλάδα να βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση και υπό καθεστώς κάποιων μνημονιακών υποχρεώσεων, όμως ήδη τα νοικοκυριά έχουν πιεστεί τραγικά ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν, όπως και οι επιχειρήσεις. Όλο αυτό σε συνδυασμό με την ευαίσθητη πλειοψηφία του Κυβερνητικού Συνασπισμού, προκαλεί δυσπιστία στις αγορές κεφαλαίου για την Ελλάδα, οι οποίες για να είμαστε και ειλικρινείς δεν είναι και αθώες όσον αφορά στην πορεία των ελληνικών ομολόγων. Μια πορεία που φυσικά επηρεάζει και τις συνθήκες με βάση τις οποίες η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει σε νέες εκδόσεις για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της.
Την ίδια στιγμή στον τομέα των επενδύσεων, η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι να αποκαταστήσει τη φερεγγυότητα και προβλεψιμότητα την οποία θέλουν να διαπιστώσουν οι ξένοι επενδυτές που θα έρθουν με στόχο πιο  μακροπρόθεσμες επενδύσεις και όχι συγκυριακές κερδοσκοπικές ίσως τοποθετήσεις. 

Πιστεύετε ότι έχουμε όντως εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, ή θα συνεχίσει η ήδη υπάρχουσα τελμάτωση, η οποία δυστυχώς δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα;

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να βγούμε από την κρίση και ότι υπάρχουν κάποια πρώτα σημάδια ανάκαμψης, όπως αυτή αποτυπώνεται και υπολογίζεται στα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η Κυβέρνηση μας ενημερώνει για τη θετική μεταβολή του ΑΕΠ το τελευταίο διάστημα, κάτι που και οι ξένοι πιστωτές σίγουρα θεωρούν ως μια αναγκαία αλλά όχι ικανή εξέλιξη.