Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Πρόεδρος ΣΦΕΕ: Προτάσεις για την τόνωση της αγοράς φαρμάκου



Συνέντευξη στη Βίκυ Κουρλιμπίνη | Capital.gr

 «Δεν μπορούμε να συζητάμε για νέες επενδύσεις συνολικά, εάν δεν ξεκαθαρίσει η εικόνα της χώρας στο επίπεδο της οικονομίας. Τις μητρικές των πολυεθνικών αλλά και τις ελληνικές βιομηχανίες τις απασχολεί έντονα η φερεγγυότητα της χώρας η οποία έχει κλονιστεί». Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που μεταφέρει, μιλώντας στο Capital.gr, λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογή του ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Πασχάλης Αποστολίδης, καταθέτοντας παράλληλα της προτάσεις του για ένα βιώσιμο προϋπολογισμό του φαρμάκου και την τόνωση της αγοράς.

- Κύριε Αποστολίδη, ως νέος πρόεδρος του ΣΦΕΕ, καλείστε τώρα να διαχειριστείτε  μια κατάσταση "ασφυξίας" στην ελληνική αγορά φαρμάκου. Πως σκοπεύετε να την αντιμετωπίσετε;

Η δημοσιονομική εικόνα στον κλάδο της Υγείας έχει επηρεαστεί όπως είναι φυσικό από την έλλειψη ρευστότητας από την οποία υποφέρει η ελληνική οικονομία στο σύνολό της.  Ειδικότερα οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικό θέμα ρευστότητας, αφενός εξαιτίας των απλήρωτων οφειλών του δημοσίου οι οποίες εκτιμώνται πλέον σε πάνω από 1 δισ. ευρώ αφετέρου από τα μέτρα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που παρέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες προς τον ΕΟΠΥΥ (rebate) και του μηχανισμού της αυτόματης επιστροφής μέρους των πωλήσεων όταν η δαπάνη υπερβαίνει το προβλεπόμενο προϋπολογισμό για φάρμακα (clawback) που μας επιβάλλει η Πολιτεία. Όπως θα έχετε αντιληφθεί, η αγορά φαρμάκου δεν παρουσιάζει δυσλειτουργία και παρά τις δύσκολες συνθήκες εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών.


Εμείς σταθερά με διαβήματα, έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για να απεγκλωβιστεί η δαπάνη από το χαμηλότατο επίπεδο των 2 δισ. ευρώ που έχει προσδιοριστεί, ώστε να εξασφαλιστούν οι πόροι που χρειάζονται για το φάρμακο αλλά και για να αποκατασταθεί η ομαλή ροή των εξοφλήσεων. Επίσης μια λύση που έχουμε προτείνει και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε πετύχει, είναι ο συμψηφισμός των οφειλών του δημοσίου προς εμάς με απαιτήσεις που έχει το δημόσιο από εμάς.