Το υπουργείο Υγείας κατάφερε τελικά να έρθει σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, σε σχέση με ορισμένες κρίσιμες πλευρές του θέματος. Στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο 'έκλεισε' η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων για το 2012.
Από τις κοινές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας προκύπτει συμφωνία στα εξής:
Από τις κοινές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας προκύπτει συμφωνία στα εξής:
- Η τρόικα επέμενε για φαρμακευτική δαπάνη ίση με το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Με βάση το ποσοστό αυτό, η δαπάνη έπρεπε να είναι μόλις 2,2 δις ποσό ακατόρθωτο να επιτευχθεί με δεδομένο ότι το 2011 διατέθηκαν 3,9 δις ευρώ για φάρμακα.
- Η τρόικα έθετε τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία (και όχι εμπορική ονομασία) ως βασική προϋπόθεση για τη μείωση του όγκου συνταγογράφησης. Ο κ. Λοβέρδος εκτιμά ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση με τις εκπτώσεις (rebate) από όλο το κύκλωμα διακίνησης φαρμάκων (εταιρείες, φαρμακοποιοί, έμποροι).
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων δεν μπορεί να ξεπερνά μηνιαίως τα 240 εκατομμύρια ευρώ. Γι' αυτό το λόγο, έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη σύσκεψη του υπουργού Υγείας με τους εμπλεκόμενους στο χώρο του φαρμάκου και τους γιατρούς. "Δεν έχουμε ούτε ευρώ παραπάνω", ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι είναι καθοριστική η συμβολή του υπουργείου Υγείας στο δημοσιονομικό αγώνα.
Πηγή: iatronet.gr