Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Η κυβέρνηση αναζητά σχέδιο για τη διάσωση του ΕΟΠΥΥ



Tρόπους για να κάμψει το μέτωπο κινητοποιήσεων που έχουν ανοίξει φαρμακοποιοί και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, αλλά και για να δώσει «ανάσα» στα χρονοδιαγράμματα πληρωμών του οργανισμού προς τους παρόχους υγείας αναζητά εναγωνίως το υπουργείο Υγείας. Δύο είναι τα σχέδια τα οποία επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με δεδομένη την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να εξοφλεί τους παρόχους υγείας εντός του χρονικού διαστήματος των 45 ημερών που είχε καθοριστεί αρχικά. Το πρώτο αφορά στη διεύρυνση της πίστωσης που δίνεται από τις φαρμακοβιομηχανίες προς τις φαρμακαποθήκες και ακολούθως στα φαρμακεία.

Πιο συγκεκριμένα, στη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, παρουσία και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ζήτησε από τους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και των φαρμακευτικών εταιρειών να δίνουν μεγαλύτερη πίστωση προς τις φαρμακαποθήκες, τουλάχιστον δύο μηνών. Παράλληλα προτάθηκε η επιμήκυνση του συνολικού χρόνου της πίστωσης των φαρμακοποιών από την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και η πληρωμή τους από τον ΕΟΠΥΥ στις 90 ημέρες.



Σε περίπτωση που το σχέδιο αυτό αποτύχει, οι φαρμακοβιομηχανίες αρνηθούν να δίνουν μεγαλύτερη πίστωση και η αγορά του φαρμάκου δεν αυτορυθμιστεί, τότε θα μπουν σε εφαρμογή τα «σκληρά μέτρα». Ο αναπληρωτής υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ή αγορανομική διάταξη, ώστε να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια πίστωσης.


«Να το κάνετε εσείς, διαφορετικά θα το κάνουμε εμείς και έχουμε τους τρόπους για να το κάνουμε» δήλωνε χτες ο Μ. Σαλμάς προς τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας και των φαρμακευτικών εταιριών, δίνοντας στην ουσία το τελεσίγραφο πως το υπουργείο θα παρέμβει πιο δραστικά, δημιουργώντας στον ΕΟΠΥΥ μηχανισμό παρέμβασης στη διανομή.


Πως θα γίνει αυτό; Το υπουργείο σκέφτεται να προμηθεύεται απευθείας και σε χαμηλότερες (νοσοκομειακές) τιμές τα σκευάσματα από τις εταιρείες μέσω του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια να τα δίνει στους φαρμακοποιούς. Οι φαρμακοποιοί θα δίνουν επιταγή στον οργανισμό για την αγορά των φαρμάκων και στη συνέχεια ο οργανισμός θα επιστρέφει στους φαρμακοποιούς το νόμιμο κέρδος τους.


Οι αντιδράσεις

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται προς το παρόν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, οι οποίοι φοβούνται το ενδεχόμενο να μην τηρείται εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ ούτε το όριο της αποπληρωμής των 90 ημερών.  Όπως σημείωσε μάλιστα ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης, «δεν δόθηκαν εκ μέρους του υπουργείου συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το μείζον και ακανθώδες θέμα  της αποπληρωμής των οφειλομένων. Εφόσον δεν έχει λυθεί αυτό το θέμα, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται».


Να σημειώσουμε πως σήμερα συνεδριάζει έκτακτα ο φαρμακευτικός σύλλογος Πειραιά και αύριο το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις του υπουργείου Υγείας και ακολούθως το ζήτημα της διακοπής πίστωσης προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, η οποία έχει ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας φαίνεται να εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο να δίνει μεγαλύτερη πίστωση, όμως από την άλλη ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ζητά πρώτα να υπάρξουν γραπτές εγγυήσεις για την αποπληρωμή των χρεών του ΕΟΠΥΥ, τα οποία αγγίζουν σχεδόν τα 2 δισ. ευρώ, και μετά να προχωρήσει στην αλλαγή της πιστωτικής του πολιτικής.


Σκεφτικοί εμφανίζονται τέλος και οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Μανώλη Κάτσαρη να ζητά από τις φαρμακευτικές εταιρείες ευνοϊκότερους όρους στην αποπληρωμή των παραγγελιών.


Πηγή: www.capital.gr | Βίκυ Κουρλιμπίνη