Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Αδύνατον να εκτελεστούν συνταγές με γενόσημα λένε οι φαρμακοποιοί


Από τη χθες, 2 Απριλίου, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καλούνται να συνταγογραφούν βάσει της δραστικής ουσίας των φαρμάκων κατ' εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή για τα γενόσημα.

Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το νέο σύστημα, αφού δεν έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήμα 99,5, και ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ επιβεβαίωσε ότι προς το παρόν το νέο καθεστώς συνταγογράφησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Ο νόμος του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι οι γιατροί θα πρέπει να συνταγογραφούν βάσει της δραστικής ουσίας και εν συνεχεία οι φαρμακοποιοί θα χορηγούν στους ασθενείς το σκεύασμα με τη χαμηλότερη τιμή.

«Αυτό είναι μόνο στη θεωρία, γιατί επί της ουσίας δεν γίνεται τίποτα. Θα έπρεπε ο ΕΟΦ να έχει δώσει είτε σε CD είτε σε καταλόγους το φθηνότερο φάρμακο που αντιστοιχεί σε κάθε δραστική ουσία. Αυτό δεν υπάρχει» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνος Κούβαρης.

«Δεν ξέρουμε το φθηνότερο φάρμακο που αντιστοιχεί στην κάθε δραστική ουσία»
υπογράμμισε ο κ. Κούβαρης, σημειώνοντας ότι «η προετοιμασία αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει κι εμείς σήμερα θα έπρεπε (σ.σ. τα στοιχεία αυτά) να τα είχαμε».


 Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ έκανε λόγο για αλαλούμ και προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο και υποστήριξε ότι το μέτρο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο.

 Όπως είπε, ο φαρμακοποιός δε γνωρίζει ποιο είναι το φθηνότερο φάρμακο, το ηλεκτρονικό σύστημα δεν μπορεί να υποστηρίξει το μέτρο, ενώ καταργείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αφού -όπως είπε- αυτή τη στιγμή ο κάθε φαρμακοποιός θα πρέπει να γράφει το φάρμακο ιδιοχείρως.

Ο Ιατρικός Σύλογος της Αθήνας σε ανακοίνωση του τονίζει ότι ο νέος τρόπος συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία των φαρμάκων οδήγησε την, πρώτη ημέρα εφαρμογής του, σε απίστευτη ταλαιπωρία τόσο των ασθενών, όσο και των ιατρών που κλήθηκαν να εφαρμόσουν το νέο μέτρο.
Η βιαστική και χωρίς επαρκή προετοιμασία εξαγγελία από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εφαρμοσθεί ο νέος  τρόπος συνταγογράφησης, καθʼ υπόδειξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, σε συνδυασμό με την αδυναμία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να υποστηρίξει επαρκώς το νέο μέτρο, δημιούργησε απίστευτη ταλαιπωρία σε χιλιάδες ασθενείς που χρειάστηκε να συνταγογραφήσουν σήμερα φάρμακα. Ενώ και οι γιατροί κλήθηκαν να εφαρμόσουν το μέτρο, χωρίς επαρκή καθοδήγηση και υποστήριξη.

Ο ΙΣΑ, ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, προειδοποιεί όλους τους πολίτες για την επικινδυνότητα  της μετάθεσης της θεραπευτικής αγωγής σε μη γιατρούς και καλεί όλους τους γιατρούς μέλη του να προφυλάξουν την υγεία των ασθενών τους, αντιστεκόμενοι σε τέτοιου είδους πρόχειρα μέτρα που λαμβάνονται από όσους δε γνωρίζουν τη ευθύνη που φέρει ο θεράπων γιατρός. Επιπλέον, έχοντας υπόψη την εμπειρία από τη σημερινή πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου τρόπου συνταγογράφησης, καλεί τα μέλη του:
  1. Να αναλάβουν την ιατρική τους ευθύνη και για τις δέκα ουσίες να συνταγογραφούν, παράλληλα με τη δραστική ουσία, και το σκεύασμα σε παρένθεση, το οποίο κρίνουν καταλληλότερο για τον κάθε ασθενή τους.
  2. Προτείνει ο θεράπων γιατρός να αναγράφει με ερυθρό στυλό, σε κάθε ηλεκτρονική συνταγή που εκτυπώνει και σφραγίζει, τη φράση: «ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΕΠΙΣΥΡΕΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ». Επίσης, καλεί τα μέλη του να τυπώσουν σφραγιδάκι με την ανωτέρω φράση, με το οποίο θα σφραγίζουν τη συνταγή που χορηγούν  από 1η Απριλίου για τις δέκα πρώτες δραστικές ουσίες και από 1η Ιουνίου για όλες.
Ο Ι.Σ.Α. καλεί όλα τα μέλη του να συνταχθούν σε αυτή τη μορφή κινητοποίησης, ενώ προτίθεται το αμέσως προσεχές διάστημα να προχωρήσει στη διοργάνωση Συνέντευξης Τύπου, προκειμένου να παρουσιάσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την εφαρμογή του νέου μέτρου.