Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Αδελφοποίηση των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Βερολίνου

Η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας σε θέματα υγείας, δραστηριοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και η διαχείριση της ιατρικής μετανάστευσης ελλήνων γιατρών αποτέλεσαν θέματα της συνάντησης των δύο ιατρικών συλλόγων στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η πράξη αδελφοποίησης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, είχε ως στόχο τη δημιουργία πολιτικών υγείας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Στα γραφεία του Ι.Σ. Βερολίνου από αριστερά ο επίτιμος Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Σ. Ρηγάκης, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Γ. Πατούλης, ο Πρόεδρος του Ι.Σ. Βερολίνου κ. G. Jonitz και μέλη του Δ.Σ. του Ι.Σ. Βερολίνου  
Κατά την επίσκεψή στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος, κος Γιώργος Πατούλης και  οι λοιποί εκπρόσωποι του ΙΣΑ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Πρόεδρο του ΙΣ Βερολίνου, κο Güntner Jonitz και αρκετά στελέχη του ΔΣ του Συλλόγου για το παρόν και το μέλλον της υγείας, μέσα από τα πρότυπα της ισχυρότερης οικονομικής δύναμης της Ευρώπης. Σε άκρως φιλική και συναδελφική ατμόσφαιρα, διεξήχθη ένας ουσιαστικός διάλογος σε ό,τι φορά τα καίρια θέματα της Υγείας και τα υγειονομικά συστήματα των δύο χωρών.
 
Οι δύο πλευρές επεσήμαναν τη σπουδαιότητα, το συμβολισμό και ιδιαιτέρως το ουσιαστικό περιεχόμενο της αδελφοποίησης των Ιατρικών Συλλόγων των πρωτευουσών Γερμανίας και Ελλάδας, όπου λαμβάνονται καίριες αποφάσεις που αφορούν το χώρο της Υγείας, από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις. Συμφώνησαν  ότι ο ρόλος τους οφείλει και πρέπει να είναι παρεμβατικός και καθοριστικός στις χαρασσόμενες από τις κυβερνήσεις πολιτικές υγείας. 

Απεδέχθησαν ως αναγκαίο το συντονισμό των Ιατρικών Συλλόγων των πρωτευουσών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ως ευρισκόμενων δίπλα στα κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν την υγεία. Προσβλέπουν σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών και θέσεων που θα διασφαλίζει ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας για τον ευρωπαίο πολίτη και αξιοπρέπεια σε όλα τα επίπεδα για τον ευρωπαίο γιατρό. 

Ακολούθησε 6ωρη εκτενής συζήτηση πάνω σε όλο το φάσμα των ζητημάτων και των προβλημάτων που οι ιατρικές κοινότητες των δύο χωρών αντιμετωπίζουν,  και σε αρκετά σημαντικό ποσοστό είναι κοινά, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση μιας γενικότερης κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συμφωνήθηκε  η ανάληψη πρωτοβουλιών από τους δύο Ιατρικούς Συλλόγους για σταδιακής υλοποίηση των κοινής αποδοχής στόχων που συναποφασίστηκαν μέσα από συνεχή διάλογο και συνεργασία. 

Σχετικά με τον στόχο της διμερούς συνεργασίας ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης δήλωσε: “Αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία για να έρθουμε σε επαφή με ιατρικούς συλλόγους σε όλη την Ευρώπη με στόχο την σύνταξη ενός βασικού κειμένου. Με αυτό θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο οικονομικός εξορθολογισμός ή μάλλον η οικονομική πίεση της Ευρώπης δεν θα επιδεινώσει τις συνθήκες στην υγεία και την κοινωνική μέριμνα των ευρωπαίων πολιτών.”

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βερολίνου Γκύντερ Γιόνιτς ανέφερε ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα σε ότι αφορά την πολιτική υγείας και φροντίδας των ασθενών και πρόσθεσε: «Μέσα από τη συνεργασία θα έχουμε την ευκαιρία να μάθει ο ένας από τον άλλο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις λύσεις που δίνει. Κατά αυτόν τον τρόπο βάζουμε ένα μικρό λιθάρι για τη δόμηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αντίληψης στον τομέα της υγείας.”

Προς αυτήν την κατεύθυνση – ανέφεραν οι εκπρόσωποι των δύο συλλόγων - θα συμβάλει η μείωση του κόστους ιατρικής περίθαλψης διατηρώντας συγχρόνως την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Αναγνώρισαν όμως ότι ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, όταν το μέλημα των πολιτικών είναι η εξοικονόμηση κεφαλαίων και όχι η καλύτερη θεραπεία των ασθενών. Για το λόγο αυτό έλληνες και γερμανοί γιατροί επιμένουν ότι η πολιτική της υγείας θα πρέπει να καταρτίζεται σε συνεργασία με τους γιατρούς.

Κάτι όμως που πράγματι λειτουργεί καλά στη Γερμανία και θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες αναφορικά με τη βελτιστοποίηση της αναλογίας κόστους και προσφερόμενης ιατρικής περίθαλψης είναι η αντιμετώπιση των συχνών αλλά και δαπανηρών ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, οι στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις, η βλάβη στο μυοκάρδιο ή ακόμη η κατάθλιψη.

Κατά την εκτίμηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Βερολίνου Güntner Jonitz, στη Γερμανία έχει αναπτυχθεί ένα πλαίσιο που επιτρέπει στον γιατρό αλλά και στον ασθενή να επιλέγουν μαζί τα κατάλληλα φάρμακα για τη θεραπεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε και τα ακριβότερα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους οι εκπρόσωποι των δυο ιατρικών συλλόγων συζήτησαν και το θέμα της μετανάστευσης ελλήνων γιατρών. Το πρόβλημα είναι γνωστό στο Βερολίνο. Από τους 128 έλληνες γιατρούς που είναι δηλωμένοι στον Ιατρικό Σύλλογο της γερμανικής πρωτεύουσας οι 23 έχουν έρθει μετά την 1 Ιανουαρίου 2011, δηλαδή μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Όχι μόνον αυτοί, τόνισε με έμφαση ο κ. Γιόνιτς, αλλά και όποιος άλλος έλληνας γιατρός αποφασίσει να έρθει στη Γερμανία για να εργαστεί ή για να αποκτήσει ειδίκευση, θα γίνει, όπως είπε, “δεκτός με χειροφίλημα”.

“Η έλλειψη γιατρών στη Γερμανία έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που όποιος γιατρός θα έρθει από την Ελλάδα, θα μπορεί να επιλέξει την ειδικότητα που θέλει να μάθει. Πιθανώς να μην βρει μια θέση στην πόλη που επιθυμεί, π.χ. στο Μόναχο ή στο Βερολίνο. Αλλά ακόμη και αν πάει κάπου αλλού, πολύ σύντομα θα διαπιστώσει ότι η ποιότητα ζωής είναι εκεί πολύ υψηλή. Όπως και να έχει, τόσο οι έλληνες τελειόφοιτοι της ιατρικής όσο και οι ειδικευμένοι γιατροί είναι καλοδεχούμενοι.” 

Όλα αυτά τα ζητήματα πρόκειται να συζητηθούν πιο διεξοδικά στην Αθήνα, όταν σε λίγους μήνες οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Βερολίνου θα επισκεφθούν τους συναδέλφους τους.