Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Πανευρωπαϊκή έρευνα: Οι γιατροί ανησυχούν για τα… γηρατειά τους


Πρώτο Θέμα | Παναγιώτα Καρλατήρα

Ο φόβος των γηρατειών θεωρείται σήμερα από τους επιστήμονες ως ένας από τους βασικούς φόβους που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο, αδιακρίτως επαγγέλματος, κοινωνικής και οικονομικής τάξης. «Δεινόν το γήρας, ου γαρ έρχεται μόνον» είχε πει άλλωστε από αρχαιοτάτων χρόνων ο Μένανδρος.

Οι επαγγελματίες υγείας θεωρητικά τουλάχιστον γνωρίζουν καλά ποια είναι τα δεινά που συνεπάγεται το γήρας. Κι όμως υπάρχει υπάρχει κάτι που φοβίζει περισσότερο κι από τα ίδια τα γηρατειά τους γιατρούς: η περίθαλψη που θα έχουν όταν γεράσουν!

Μελέτη του οικονομικού φορέα Economist Intelligence Unit και της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer που έγινε σε γιατρούς της Γηραιάς ηπείρου δείχνει ότι το 80% των λειτουργών του Ιπποκράτη αντιμετωπίζουν με φόβο την περίθαλψη που θα λάβουν στα γηρατειά τους.


Έξι στους δέκα γιατρούς δηλώνουν  ότι στα ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης η χώρα τους δεν έχει καλές… επιδόσεις  και ποσοστό 27%  θεωρούν ως «ρίζα του κακού», αλλά και ως μία από τις κορυφαίες υγειονομικές προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας, την έλλειψη εργαζομένων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Οι ερωτηθέντες γιατροί δηλώνουν δύσπιστοι απέναντι στις  εθνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της δημογραφικής αλλαγής που προκαλείται από τη γήρανση του πληθυσμού: όπως λένε χαρακτηριστικά δεν είναι πολιτικές πλήρεις, ρεαλιστικές, με επαρκή χρηματοδότηση.

Αναποφάσιστοι φαίνονται οι γιατροί σε ό,τι αφορά την επίδραση της τρίτης ηλικίας στα συστήματα υγείας: το 49% των ερωτηθέντων ισχυρίζονται ότι η γήρανση είναι  «απειλή» για τη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας των χωρών τους ενώ το 50% πιστεύουν ότι οι… γηρασμένοι χρήστες των ΕΣΥ της Ευρώπης αποτελούν  ευκαιρία για ευρύτερες μεταρρυθμίσεις της υγειονομικής περίθαλψης.

Κρίνοντας προφανώς το σύστημα υγείας εκ των έσω, το  42% των γιατρών χαρακτηρίζουν ως σημαντικό εμπόδιο για την παροχή της καλής φροντίδας στους ηλικιωμένους  τις συμπεριφορές του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης. Πάνω από το 50% δε δηλώνουν ότι οι ηλικιωμένοι είναι… αδικημένοι γενικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπισή τους από τους επαγγελματίες υγείας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι είναι λιγότερο πιθανό να εξεταστούν οι καταγγελίες των ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας σε σύγκριση με αυτές των νεότερων.

Αναγκαία η επανεξέταση του συστήματος περίθαλψης

Το δείγμα της μελέτης που είχε θέμα «Ένα νέο όραμα για την τρίτη ηλικία: Επανεξετάζοντας την πολιτική υγείας για τη γηράσκουσα κοινωνία της Ευρώπης», ήταν 1.113 επαγγελματίες υγείας από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και χώρες της Σκανδιναβίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Η μελέτη παρουσιάζει τα προβλήματα και τις ευκαιρίες, που παρουσιάζονται από τη γήρανση των κοινωνιών στην Ευρώπη, καθώς και τα βήματα που μπορούν να λάβουν τα κράτη, προκειμένου να αντεπεξέλθουν. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαία η επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο παρέχεται η υγειονομική περίθαλψη στους ηλικιωμένους.

Τι προτείνουν οι γιατροί

Η βασική πρόταση των επαγγελματιών υγείας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της προληπτικής ιατρικής, καθώς με αυτόν τον τρόπο ενδέχεται να μειωθεί το ποσοστό εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, που  αυξάνεται με την ηλικία.

Επίσης, συστήνεται  η ιατρική εκπαίδευση να στοχεύσει στις μελλοντικές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των πληθυσμών που γερνάνε, προκειμένου να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στην πρόκληση των χρόνιων νόσων καθώς διαπιστώνεται ότι «η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας δεν είναι επί του παρόντος προσανατολισμένη στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, της ολοκληρωμένης φροντίδας που απαιτούν οι ηλικιωμένοι ασθενείς με περισσότερες από μία χρόνιες παθήσεις».