Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Επισκόπηση του συνεδρίου των Financial Times για την υγεία που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα


Tην ανάγκη να ληφθούν και να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για να αναδομηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, εξέφρασαν οι περισσότεροι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο συνέδριο «Shaping the future of Healthcare in Greece: From past Weaknesses and present Challenges to a new Vision», που διοργανώθηκε από τους  Financial Times  και πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

Είναι η πρώτη φορά που οι Financial Times διοργάνωσαν ένα στρατηγικό συνέδριο ειδικά για τον μετασχηματισμό του κλάδου της Υγείας στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην έξοδο από την κρίση.

Το Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, φιλοξένησε κορυφαίες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού χώρου από το εξωτερικό και την Ελλάδα και θεσμικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης, των φορέων Υγείας, του ασφαλιστικού κλάδου, καθώς και ανώτατα στελέχη του τομέα των υπηρεσιών Υγείας.


Στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να βιαστεί, καθώς οι αλλαγές στον τομές της υγείας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Είπε, μεταξύ άλλων ότι «είναι ύψιστη ανάγκη ο περιορισμός του δημόσιου τομέα και άμεση προτεραιότητα ή «ηλεκτρονική» υγεία». Τόνισε ότι στόχος του είναι να περιορίσει κι άλλο τη φαρμακευτική δαπάνη και εκτίμησε ότι η δαπάνη αυτή θα περιοριστεί πάνω από 1,3 δισ. ευρώ μέσα στο 2011.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης της ΝΔ, καθηγητής, Α. Γιαννόπουλος, τόνισε ότι «Η μεγαλύτερη πρόκληση στο χώρο της Υγείας είναι να επιτύχουμε με τα οικονομικά μέτρα ίδια ποιότητα και ποσότητα παροχών», O κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στο εμπάργκο που έχουν κηρύξει οι προμηθευτές στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι η έλλειψη υλικών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Ο καθηγητής Χ. Κλούγκε, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για θέματα δημόσιας υγείας, σημείωσε ότι ότι η Π.Ο.Υ αναγνωρίζει την οικονομική κρίση, αλλά βλέπει και τη μεγάλη ευκαιρία για επανασχεδιασμό των συστηματων υγείας. «Στόχος της Οργάνωσης», είπε, «είναι να ενδυναμωθεί η Δημόσια Υγεία και η πρωτοβάθμια περίθαλψη» και κατέληξε πως «αυτό που χρειάζεται, είναι η καλή διαχείριση και η αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας».

«Η δημογραφική πίεση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η ανάγκη των ανθρώπων για καλύτερες υπηρεσίες υγείας, αλλά και οι προσδοκίες τους, οι οποίες είναι πλέον υψηλές από τα συστηματα υγείας, μας αναγκαζουν να δούμε μπροστά», εξήγησε στην ομιλία του ο Π. Καναβός του London School of Economics και συμπλήρωσε ότι η αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας παραμένει το ζητούμενο διεθνώς. Βέβαια, όπως τόνισε, το πιο σημαντικό είναι η βιωσιμότητα των συστημάτων αυτών και για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τα χρόνια νοσήματα. Προέβλεψε ότι οι πόροι για τα συστήματα υγείας θα είναι δυσεύρετοι στο μέλλον και κατέληξε ότι γι’ αυτό χρειάζονται άμεσα συνεχείς μεταρρυθμίσεις.

Τη σχέση φτώχειας και κακής υγείας συμπεριέλαβε στην παρουσίασή του, ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ, Κ. Σουλιώτης. Σε έρευνα, που έγινε στην Ελλάδα, το 2009 περίπου ένας στους 10 φτωχούς (ποσσοστό 9.7%) είχε κακή υγεία και 4,2% πολύ κακή υγεία. Στην ίδια έρευνα, μόλις 5% των πλουσίων εμφανίζονται με κακή υγεία και 2,9% με πολύ κακή υγεία.

«Η παρούσα οικονομική κατάσταση επηρεάζει αρνητικά το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα θα μπορούσε να είναι μία καλή ευκαιρία να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του», υποστήριξε ο Τ. Μπεάζογλου από το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ των ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε την οικονομική κρίση να καταστρώει το ΕΣΥ».

Ο γ. δ/της του ΙΟΒΕ, Ι. Στουρνάρας, τόνισε οτι από την εφαρμογή του μνημονίου και τα μέτρα που προβλέπει, θα εξοικονομηθούν 888 εκ .ευρώ, από τα οποία 266,4 εκ.από τη διενέργεια διαγωνισμών για προμήθειες και 460,6 εκ. από τις περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Την άποψη ότι δεν πρέπει η Ευρώπη να τιμολογεί τα φάρμακα έχοντας ως αναφορά χώρες οι οποίες βρίσκονται σε οικονομική λιτότητα, εξέφρασε ο Dr. Alexander Natz, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων ΕUCOPE.

O εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ασθενών κ. Philip Chircop, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των ομάδων ασθενών, μέσα από κοινές δράσεις, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβασή τους στις θεραπείες. Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Αθηνά Δρέττα ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Δεσμεύτηκε δε, ότι δεν θα αλλάξει τίποτε σε σχέση με τις δαπάνες υγείας μετά τις εκλογές.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Ν. Πολύζος, ανέφερε  ότι οι δημόσιες δαπάνες υγείας έπεσαν κάτω από το 6% γεγονός που σημαίνει ότι έφτασαν στα επίπεδα του 2007 σε μια στιγμή που αυξήθηκαν οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία καθώς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ιδιωτική περίθαλψη. «Υπάρχει μια σταθερότητα, ούτε βελτίωση ούτε μείωση», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Υγείας, κ. Δ. Κρεμαστινός, αναφέρθηκε στις μικροκομματικές σκοπιμότητες που τορπιλίζουν κάθε θετική προσπάθεια στον χώρο της υγείας. Αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτροπών στα νοσοκομεία, οι οποίες να ελέγχουν την εφαρμογή των κανόνων που αφορούν την φαρμακευτική δαπάνη και την συνετή χρήση των υλικών.