Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η σύγκρουση κυβέρνησης-φαρμακοβιομηχανίας


Σαράντης Μιχαλόπουλος & Ειρήνη Σωτηροπούλου | EurActiv.com

Για την «έλλειψη διαθεσιμότητας φαρμάκων στην Ελλάδα», πρόκειται να συζητήσει το επικείμενο Συμβούλιο Υγείας της ΕΕ στις 8 Δεκεμβρίου, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των φαρμακευτικών εταιρειών.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της πολυεθνικής εταιρείας ROCHE, σχετικά με την απόφαση της τελευταίας να αποσύρει από την αγορά ζωτικής σημασίας φάρμακο για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Από την πλευρά της, η ROCHE αποφάσισε να αποσύρει το εν λόγω φάρμακο από τον κατάλογο των συνταγογραφημένων φαρμάκων, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος του δεν μπορεί πλέον να καλύπτεται από το κράτος.
Σημείο τριβής αποτέλεσε το νέο μέτρο που εισήγαγε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση ως μέρος της συμφωνίας διάσωσης με τους δανειστές, πλήττοντας τη φαρμακοβιομηχανία με  την επιβολή μέχρι 25% υποχρεωτικής έκπτωσης για τα νέα φάρμακα που χορηγούν διπλώματα ευρεσιτεχνίας, προκειμένου να εισέλθουν στις αγορές.

«Οι προκλητικές τακτικές που χρησιμοποιεί η ROCHE πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας και από όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί κανενός είδους εκβιασμό. Στη συνέχεια, η ROCHE αποφάσισε να χορηγήσει δωρεάν το συγκεκριμένο φάρμακο στους περίπου 50 καρκινοπαθείς.

Ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος

Σε επιστολή προς την Κομισιόν, το υπουργείο Υγείας υπογράμμισε ότι «είναι γνωστό ότι η αγορά στον τομέα των φαρμάκων προκαλεί προβλήματα σε πολλά κράτη μέλη».
Αναφερόμενη στην υπόθεση της ROCHE, η Αθήνα επιμένει ότι τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να ενημερωθούν για το τι συνέβη και να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
«Υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν ισχυρές και συστηματικές συνέργειες στην πολιτική του φαρμακευτικού τομέα, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαπραγματευτική ισχύ, προκειμένου να αποφευχθούν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που είναι ιδιαίτερα ακατάλληλες», δήλωσε η ελληνική αντιπροσωπεία, προσθέτοντας ότι η υπόθεση αποκτά ισχυρές διαστάσεις πέρα από τα αμιγώς εθνικά συμφέροντα.
Επισημαίνεται ότι τον περασμένο Μάιο, σε συνάντηση των υπουργών Υγείας της Μάλτας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας υπεγράφη η «Διακήρυξη της Βαλέτας». Η Ιρλανδία προσχώρησε πρόσφατα στην ομάδα αυτή.
Κύριος στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών αυτών και η συλλογική διαπραγμάτευση με τη φαρμακευτική βιομηχανία για την τιμολόγηση των φαρμάκων.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, οι επίσημες διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο. Οι χώρες θα χωριστούν σε τέσσερα ζεύγη και κάθε ζεύγος θα διαπραγματευτεί με φαρμακευτικές εταιρείες για τα νέα φάρμακα.
Παρόμοιες συμφωνίες έχουν ήδη γίνει από αρκετές χώρες της ΕΕ, όπως της BENELUX με την Αυστρία, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της ομάδας Βισέγκραντ με την Κροατία και τη Λιθουανία.