Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

6 στα 10 παραγόμενα στην Ελλάδα φάρμακα είναι ζημιογόνα και κινδυνεύουν με απόσυρση.


Την επισήμανση αυτή έκανε από το βήμα του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Υγείας του Τομέα Οικονομικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων. Ο πρόεδρος της Π.Ε.Φ. αναφέρθηκε στις υποχρεωτικές επιστροφές rebate και clawback της βιομηχανίας που κάθε χρόνο αυξάνονται δραματικά απειλώντας, σύμφωνα με τον ίδιο πλέον, τη βιωσιμότητα πολλών φαρμακευτικών επιχειρήσεων καθώς όπως είπε «το 60% των ελληνικών παραγόμενων φαρμάκων είναι ζημιογόνα και κινδυνεύουν με απόσυρση και υποκατάσταση από άλλα εισαγόμενα ακριβά πρωτότυπα».

Συγκεκριμένα στο clawback ειδικά, οι επιστροφές δαπάνης τo 2012 ήταν 79 εκατ. ευρώ, το 2017 αναμένεται να φθάσουν στα 430 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 444%, όπως ανέφερε ο κ. Τρύφων. Μάλιστα σημαντική είναι και η αύξηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων rebate που ενώ το 2012 ήταν 193 εκατ. ευρώ, το 2017 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 450 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομήχων οι μειώσεις τιμών που, σε σχέση με το 2009, είναι κατά μέσο όρο 69% στα γενόσημα, 30,5% στα offpatent και 22,5% στα onpatent. Μάλιστα αναφέρουν ότι ειδικά στο τελευταίο δελτίο τιμών, «δημιουργεί αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι 237 γενόσημα φάρμακα μειώθηκαν κάτω από το 65% της χαμηλότερης τιμής του ευρωπαϊκού μέσου όρου», κάτι που όπως τόνισε ο κ. Τρύφων, είναι εντελώς παράνομο. Παράλληλα ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον τριπλασιασμό της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος.


Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομήχανων αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αναμόρφωση του συστήματος τιμολόγησης, με στόχο την παραγωγή βιώσιμων εξοικονομήσεων μέσω της αξιοποίησης της δυναμικής των οικονομικών θεραπειών, οι οποίες με ρεαλιστικές τιμές μπορούν να αναχαιτίσουν την υποκατάσταση από ακριβότερες που αποτελεί βασική αιτία αύξησης της πραγματικής δαπάνης. Αναβάθμιση απαιτείται και στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την ενσωμάτωση δεσμευτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων και την έκδοση συνταγογραφικών οδηγιών.

Επίσης σημειώνει ότι είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός του συστήματος της ασφαλιστικής αποζημίωσης, ειδικά των νέων ακριβών θεραπειών με την αναγνώριση της πραγματικής καινοτομίας και τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε κάθε απαραίτητη θεραπεία.