Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Έκτακτη σύσκεψη για το φάρμακο. Όλα τα σχέδια που εξετάζονται






Health Report | Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ποια φάρμακα θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, πως θα συνταγογραφούν οι γιατροί, πως θα αλλάξουν οι συσκευασίες φαρμάκων και πολλά άλλα αποφασίζονται σε έκτακτη σύσκεψη. Στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ θα βρεθούν την Πέμπτη όλοι εμπλεκόμενοι δημόσιοι φορείς για το φάρμακο, προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για την νέα πολιτική φαρμάκου. Στην ευρεία σύσκεψη θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να φθάσει στη Βουλή προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο οι όποιες αποφάσεις ληφθούν δεν αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως άμεσα. Άλλωστε η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιχειρεί πρώτα να αλλάξει το κλίμα από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, πριν δημοσιοποιήσει τα μέτρα για το φάρμακο.

Οι αλλαγές

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί και στην οποία θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων Υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ αναμένεται να αποφασισθεί η αλλαγή της συσκευασίας των φαρμάκων ώστε να επιτευχθεί ο μέσος όρος που ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ενδεικτικά οι συσκευασίες των φαρμάκων αναμένεται να περιλαμβάνουν 28 ημερήσιες δόσεις (δηλαδή χάπια) ή θα είναι πολλαπλάσιες του 7 ώστε να μπορούν να χορηγούνται και ανά εβδομάδα.
Και αυτό επειδή έχει διαπιστωθεί ότι στη χώρα μας οι συσκευασίες που διατίθενται σήμερα προκαλούν αύξηση της δαπάνης καθώς υποχρεώνουν τους ασθενείς να προμηθεύονται φάρμακα με περισσότερες δόσεις από ότι χρειάζονται π.χ. συσκευασίες των 40. Στο πλαίσιο αυτό με βάση τις προτάσεις που έχουν γίνει από την Επιτροπή της Θετικής λίστας φαρμάκων αλλά και από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr, τα γενόσημα θα πρέπει να είναι σε συσκευασίες ίδιες με αυτές των πρωτοτύπων φαρμάκων. Βέβαια οι αλλαγές θα συνοδευτούν και με κίνητρα για την προώθηση των γενοσήμων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μελετώντας τις δαπάνες στο φάρμακο διαπίστωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις γενόσημα φάρμακα κοστίζουν στο σύστημα περισσότερο από ότι τα πρωτότυπα, κυρίως εξαιτίας των μεγάλων συσκευασιών που περιέχουν με περισσότερα χάπια.

Περιορισμός της αποζημίωσης φαρμάκων

Στο μεταξύ κρίσιμη θεωρείται η απόφαση που σχετίζεται με το ποια φάρμακα θα αποζημιώνονται και ποια όχι. Όλα δείχνουν πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να αναθεωρήσει τον κατάλογο με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση και βρίσκονται στην γνωστή «Θετική λίστα φαρμάκων». Δύο είναι οι επιλογές που έχουν φθάσει στο τραπέζι όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr: είτε θα γίνει ξεκαθάρισμα των φαρμάκων που είναι στη «θετική λίστα» βάση της προστιθέμενης αξίας τους (δηλαδή της αποτελεσματικότητας τους) είτε θα επιδιωχθεί να εφαρμοσθεί ένα νέο σύστημα μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται όλα τα φάρμακα στους ασθενείς αλλά με γενναίες εκπτώσεις. Το δεύτερο σενάριο βέβαια μοιάζει μάλλον πιο δύσκολο καθώς στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση ευελπιστεί σε συνεννόηση με τις φαρμακευτικές εταιρείες να επιτύχει μεγάλες εκπτώσεις ακόμη και 50%-60% ώστε όλα τα φάρμακα να μπορούν να αποζημιώνονται. Μέχρι στιγμής πάντως δε φαίνεται να έχει υπάρξει σχετική συνεννόηση καθώς δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη η Επιτροπή για το φάρμακο που είχε δεσμευτεί ο υπουργός Υγείας για τον Σεπτέμβριο ώστε να μελετηθούν από κοινού όλες οι αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική. Διαβάστε ΕΔΩ τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας: «Τι είπαν φαρμακοβιομηχανία-υπουργείο Υγείας για τα φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο» Μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι ενώ έχει υπάρξει σχετικό ερώτημα από τη φαρμακοβιομηχανία για το πότε θα δημιουργηθεί η επιτροπή, απάντηση δε δόθηκε ποτέ.

Νέες συνταγογραφικές οδηγίες

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr στη σύσκεψη θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στον τρόπο συνταγογράφησης που θα πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί. Όλα δείχνουν πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα δώσει το δικαίωμα στους Γενικούς Γιατρούς να συνταγογραφούν όλα τα φάρμακα χωρίς περιορισμούς αρκεί να έχει υπάρξει νωρίτερα συνταγή φαρμάκου από εξειδικευμένο γιατρό, η οποία θα μπορεί στη συνέχεια να αντιγράφεται από τον Γενικό Γιατρό. Επίσης δεν αποκλείεται παρά τις συζητήσεις περί πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, αυτά να ενσωματωθούν στη θετική λίστα και η χορήγηση των θεραπειών να γίνεται με βάση ποια φάρμακα αποζημιώνονται. Οι ειδικοί που συμμετέχουν στην αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής θεωρούν πως μέσα από τους περιορισμούς στη θετική λίστα θα επιτευχθεί μεγάλη εξοικονόμηση πόρων από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Εκπτώσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες (claw back- rebate) Rebate

Στο μεταξύ μέσω του νομοσχεδίου που θα προωθηθεί θα αλλάξουν και οι εκπτώσεις και οι υποχρεωτικές επιστροφές που δίνουν σήμερα οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Μετά από συζητήσεις με τον κλάδο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατέληξε πως με το rebate που θα εφαρμοσθεί και θα είναι βάση των πωλήσεων, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες θα δίνουν μεγαλύτερα ποσά αναλογικά και οι μικρότερες πολύ λιγότερα. Πάντως το κονδύλι που θα επιτυγχάνεται με το νέο σύστημα του rebate θα κινείται στα 350 εκατ. ευρώ.

Claw back

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι έχει αποφασισθεί και πιθανότατα σε αυτό το σενάριο θα καταλήξει η σύσκεψη της Πέμπτης, να υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός ανά κατηγορία ακριβών φαρμάκων. Έτσι θα προκύπτει και κατηγοριοποιημένο το claw back (υποχρεωτικές επιστροφές με την υπέρβαση του προϋπολογισμού). Μεταξύ των κατηγοριών φαρμάκων αναμένεται να είναι αυτά για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, για τη μυελογενή λευχαιμία κ.α. που θεωρούνται ακριβά φάρμακα και προκαλούν μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης. Παρότι το σύστημα αυτό θεωρήθηκε πιο δίκαιο για τις εταιρείες που δεν έχουν φάρμακα υψηλού κόστους, πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι το αγκάθι εστιάζεται στο πως θα διανεμηθούν τα κονδύλια ανά κατηγορία ακριβών φαρμάκων ώστε να προκύπτει και το claw back. 


http://farmakeftikomarketing.weebly.com/