Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών στο Υπουργείο Υγείας



Περίπου μιάμιση ώρα παρέμειναν στο Υπουργείο Υγείας ο  Ο Γενικός Διευθυντής της  EFPIA Richard Bergström και οι επικεφαλής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), καταδεικνύοντας μια πιθανή αλλαγή κλίματος στη σχέση Αριστοτέλους – Φαρμακοβιομηχανίας. Η συνάντηση ήταν ιδιαιτέρως παραγωγική, με όλα τα ζητήματα που απασχολούν το Φάρμακο να τίθενται στο τραπέζι.
Ήταν, μάλιστα, η παρουσία του κ. Bergström που φέρεται να έδωσε ώθηση στην κουβέντα και στη διάθεση να βρεθούν τρόποι να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν προκύψει στη φαρμακευτική πολιτική, με τις δραστικές μειώσεις στις τιμές και το claw back και στην ενδονοσοκομειακή δαπάνη φαρμάκων.
Εκτιμάται, λοιπόν, ότι η EFPIA θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πλαισίου στο οποίο θα εφαρμοστούν τα νέα δεδομένα, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τα βιώσιμα μοντέλα και πρακτικές εξοικονόμησης που ισχύουν στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, πρακτικές που δεν θα στηρίζονται μόνο στο claw back.

Ο κ. Ξανθός, όπως πληροφορούμαστε, άκουγε με ιδιαίτερη προσοχή, ενώ αναγνώρισε, όπως και η πρόεδρος του ΕΟΦ, ότι ο κλάδος έχει δεχθεί μεγάλες πιέσεις από τα τελευταία μέτρα.
Άλλωστε, ήταν μάλλον κοινή διαπίστωση ότι χρειάζεται να βρεθούν τρόποι εξοικονόμησης, που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την βασική αρχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για καθολική πρόσβαση όλων των ασθενών στην περίθαλψη και το φάρμακο.
Βέβαια, «ανάγκα και θεοί πείθονται» και σε αυτή την περίπτωση η ανάγκη προσδιορίζεται από τους περιορισμένους προϋπολογισμούς, που έχουν ήδη φθάσει ήδη στα όρια τους.
Τα 570 εκατ. ευρώ δαπάνη για το Νοσοκομειακό Φάρμακο και το 1,945 δισ. ευρώ της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης είναι ανελαστικά. Έτσι, η προσπάθεια, αυτή τη φορά συντονισμένη μεταξύ φαρμακευτικών εταιριών και Αριστοτέλους, θα στοχεύει στην εξεύρεση τρόπων εξοικονόμησης που δεν εξαντλεί τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και δεν θα θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια φαρμάκων.

Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη

Η συνεργατική αυτή διάθεση του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να φανεί και στην Υπουργική Απόφαση για το claw back στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, η οποία θα αντικατοπτρίζει και θέσεις της Φαρμακοβιομηχανίας. Η ΥΑ αναμένεται να έχει δημοσιευθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου, ώστε ο νόμος να τεθεί χωρίς καθυστέρηση από αρχές του 2016.
Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στη σύσκεψη της Τρίτης στο υπουργείο υγείας αποφασίστηκε πως οι φαρμακευτικές δαπάνες όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών θα εντάσσονται στη συνολική δαπάνη φαρμάκου για τα νοσοκομεία.

Τιμολόγηση

Στη συζήτηση τέθηκαν και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στο πλαίσιο της γενικής ανακοστολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συντριπτική πλειονότητα των λαθών στην τιμολόγηση αφορούσαν σε τιμές που βρίσκονταν στη χαμηλότερη ή και πολύ κάτω της χαμηλότερης τιμής Ευρώπη.
Η πολυπλοκότητα του προβλήματος είναι εμφανής και από τη μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών που έχει διαρκέσει ήδη πάνω από 9 ώρες.
Το σύστημα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες του, παραδέχονται όλοι, αλλά οι εταιρίες σημειώνουν πως δεν έχουν άλλο τρόπο αντίδρασης από την προσφυγή στο ΣτΕ, αν οι τιμές αυτές δεν διορθωθούν.

Πηγή: Virus | Βασιλική Αγγουρίδη