Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Απέτυχε η πολιτική για τα γενόσημα



"Απέτυχαν πλήρως” τα μέτρα που λήφθηκαν για την αύξηση της κατανάλωσης των γενοσήμων φαρμάκων, όπως επισημαίνουν πηγές από το χώρο της ελληνικής βιομηχανίας, με τις προσπάθειες για ενίσχυση της διείσδυσής τους και για άνοδο των ποσοστών μεριδίων σε όγκο να βρίσκονται στη λάθος κατεύθυνση. Όπως τονίζουν, τρία σχεδόν χρόνια μετά την εισαγωγή του συστήματος συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία των σκευασμάτων,  η διείσδυση των γενοσήμων σε όγκο φθάνει μόλις το 23%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τις αρχικές επιδιώξεις του υπουργείου Υγείας.

Η απόσταση που πρέπει να διανυθεί προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νέου μνημονίου είναι χαοτική. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι φέτος το Δεκέμβριο (και έως τον Δεκέμβριο του 2016 αντιστοίχως), η αύξηση του μεριδίου των γενόσημων φαρμάκων για εξωτερικούς ασθενείς κατά όγκο θα πρέπει να αγγίξει το 40% (και το 60% το 2016), των γενόσημων φαρμάκων για ενδονοσοκομειακούς ασθενείς το 50% (και το 60% αντίστοιχα) και το μερίδιο των προμηθειών φαρμακευτικών προϊόντων ανά δραστική ουσία από τα νοσοκομεία να φθάσει στα 2/3 (και στα 3/4) του συνόλου. 
Κύκλοι της φαρμακοβιομηχανίας θεωρούν ουσιαστικά ανέφικτο τον παραπάνω στόχο, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την πολιτική φαρμάκου που ακολουθείται. Η υποχρέωση της αύξησης των μεριδίων των γενοσήμων δεν είναι εντούτοις το μοναδικό μέτρο που θα πρέπει να εφαρμοστεί στον τομέα της Υγείας. Μεγάλη αναστάτωση προκαλεί η υποχρέωση για καθολική συνταγογράφηση αποκλειστικά με τη δραστική ουσία, που όπως λένε στελέχη της βιομηχανίας, θα φέρει τα πάνω- κάτω στην αγορά.

Φαρμακευτικό Μάρκετινγκ: Θεωρία, Πρακτική, Δεοντολογία
The ultimate guide for Pharma Marketing Champions

Ζητήστε το στα κεντρικά βιβλιοπωλεία ή δώστε την παραγγελία σας τώρα
 
Όπως τονίζουν, με το μέτρο της δραστικής, το μοναδικό κριτήριο για τη συνταγογράφηση ενός φαρμάκου αποτελεί το κόστος, χωρίς να αξιολογείται η θεραπευτική του αξία. Στον αντίποδα προτείνουν τη δυνατότητα χρήσης και της εμπορικής ονομασίας- και μάλιστα αποκλειστικά στα φάρμακα των χρόνιων παθήσεων- προκειμένου να ελεγχθεί η υποκατάσταση με ακριβότερες θεραπείες, την προώθηση των ελληνικών επώνυμων γενοσήμων, αλλά και τον περιορισμό της αλόγιστης συνταγογράφησης εκ μέρους των γιατρών. 
Παράλληλα θεωρούν "εμμονική” την επιμονή των δανειστών στην επιβολή του μέτρου της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με τη δραστική, λέγοντας πως "υποκρύπτεται ένα γενικότερο σχέδιο διάλυσης του εγχώριου ανταγωνισμού, καθώς κάποιοι κύκλοι θεωρούν συμφέρον  να εισάγουμε ως χώρα φάρμακα τα οποία ήδη παράγονται στην Ελλάδα από ελληνικά χέρια”.
Πάντως η διείσδυση των γενόσημων, όπως προβλέπεται εξάλλου στο νέο μνημόνιο, θα πρέπει να υποστηριχθεί και με άλλες δράσεις που αφορούν περισσότερο στα κίνητρα των φαρμακοποιών, όπως με τη διάρθρωση του ποσοστού κέρδους.

Πηγή: Capital.gr | Βικύ Κουρλουμπίνη