Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

«Τέρμα» η δραστική ουσία



Capital | Βίκυ Κουρλιμπίνη


Το «πράσινο φως» στους γιατρούς να μπορούν να αναγράφουν, εκτός από τη δραστική ουσία, και την εμπορική ονομασία του σκευάσματος, αλλά μόνο για τα γενόσημα φάρμακα, έδωσε το υπουργείο Υγείας. Μια απόφαση που θεωρείται υπέρ της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία κατά κύριο λόγο παράγει γενόσημα και είδε τις πωλήσεις της να περιορίζονται αισθητά τα τρία τελευταία χρόνια εξαιτίας της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική.

Όπως αναφέρεται ειδικότερα στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, που χειρίζεται την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έχει ενεργοποιηθεί η πρόταση εμπορικής ονομασίας σε γενόσημα φάρμακα στην εμφάνιση και εκτύπωση συνταγής. Διευκρινίζεται ωστόσο πως «η πρόταση της εμπορικής ονομασίας δεν αποτελεί ‘συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία’ και επομένως δεν προσμετρείται στο 15% της αξίας συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία του ιατρού. Επιπλέον δεν δεσμεύει τον φαρμακοποιό ή τον ασθενή στην εκτέλεση της συνταγής. Η τροποποίηση έγινε κατ΄ εφαρμογή της εγκυκλίου με Α.Π. Γ5/οικ. 26225/8-4-2015 του Υπουργού Υγείας». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι γιατροί έχουν πλέον τη δυνατότητα να προτείνουν στους ασθενείς συγκεκριμένη ονομασία γενόσημου φαρμάκου, εντούτοις η αποζημίωση του φαρμάκου από τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξακολουθήσει να γίνεται με γνώμονα το φθηνότερο γενόσημο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Κύκλοι της φαρμακοβιομηχανίας τόνιζαν στο Capital.gr πως η παραπάνω απόφαση κρίνεται θετική για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να διευρυνθεί η κατανάλωση των γενοσήμων και να αυξηθεί ο όγκος των πωλήσεων. Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ, στη συνάντηση που είχαν οι φαρμακοβιομήχανοι με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή πριν από δύο εβδομάδες, πήραν τη δέσμευση πως το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για το φάρμακο, με έμφαση στην τόνωσης της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, αλλά και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Εντούτοις η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει δώσει, όπως λένε οι πληροφορίες, περισσότερες λεπτομέρειες για τις προτάσεις του σχεδίου, ούτε στους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή στις βιομηχανίες και τις πολυεθνικές.

Αυτό που φαίνεται να εξετάζεται πάντως είναι να σταματήσουν τα φαρμακεία να καταβάλλουν την έκπτωση του rebate στον ΕΟΠΥΥ για τα γενόσημα φάρμακα που χορηγούν, ως ένα μέτρο που θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο τους φαρμακοποιούς να δίνουν γενόσημα.

Οι φαρμακοβιομήχανοι είχαν εξαρχής χαρακτηρίσει το μέτρο της δραστικής ως αποτυχημένο, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός διπλού συστήματος, το οποίο θα βασίζεται στη δυνατότητα του γιατρού να προτείνει και εμπορική ονομασία, ειδικά, όταν συνταγογραφεί γενόσημα φάρμακα, όπως και έγινε. Παρόλα αυτά, οι φαρμακοβιομηχανίες ζητούν και άλλα μέτρα για την τόνωση των πωλήσεων των γενοσήμων και της ρευστότητας των εταιρειών, με κυριότερο να υπάρχει χαμηλότερο ποσοστό έκπτωσης προς τα ταμεία για τα φάρμακα που παράγουν.