Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Μοχλός ανάπτυξης η ελληνική φαρμακοβιομηχανία



 Συνέντευξη του Προέδρου της ΠΕΦ Θ. Τρύφων στη Real Health


Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αντιπροσωπεύει έναν κλάδο με σημαντική δυναμική σε όρους Δημόσιας Υγείας, Εθνικής Οικονομίας, Απασχόλησης και Ανάπτυξης. Με 27 σύγχρονες  παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας, κατέχει το 60% των θέσεων εργασίας του κλάδου και το 100% των νέων επενδύσεων, ενώ στηρίζει την έρευνα και την καινοτομία, επενδύοντας 30 εκατομμύρια ετησίως σε περισσότερα από 80 ερευνητικά προγράμματα. Παράλληλα, με μια σπουδαία τεχνογνωσία 50 ετών, προωθεί σταθερές συνεργασίες με ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει αναγνωριστεί ως ο δεύτερος πιο δυναμικός εξαγωγικός κλάδος στη χώρα μας.
Παρ’ όλα αυτά, οι φαρμακευτικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης κάθε άλλο παρά ενθάρρυναν την απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής του συγκεκριμένου κλάδου. Αντίθετα, οδήγησαν εξ αντικειμένου στην παράδοση της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς στα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα και έφεραν τις περισσότερες Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες σε οικονομικό αδιέξοδο,  με ορατό τον κίνδυνο απαξίωσης ενός βιομηχανικού κλάδου που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη δημόσια υγεία, την εργασία, την έρευνα, την ανάπτυξη.
Ποιά είναι τα  ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών φαρμάκων;
Το Ελληνικό Φάρμακο είναι προικισμένο με  την παρακαταθήκη μιας σπουδαίας τεχνογνωσίας που αναπτύσσεται διαρκώς εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια στα ερευνητικά κέντρα και τις παραγωγικές μονάδες της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Η ποιότητα και η θεραπευτική αποτελεσματικότητα της εγχώριας παραγωγής κέρδισαν την εμπιστοσύνη των Ελληνικών οικογενειών, φέρνοντας το Ελληνικό Φάρμακο σε κάθε Ελληνικό σπίτι. Και όχι μόνο, αφού το Ελληνικό φάρμακο κατέκτησε τις διεθνείς αγορές, αναδεικνύοντας την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεύτερο εξαγωγικό κλάδο της χώρας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κρίσης – μιας κρίσης που αναμφίβολα είχε και υγειονομικό χαρακτήρα – αγνοήθηκε η δυνατότητά του κλάδου να συμβάλλει θετικά παρέχοντας επώνυμα, οικονομικά, ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα στους Έλληνες ασθενείς.
Η ποιότητα των φαρμάκων μας, απόσταγμα της πολυετούς ερευνητικής δραστηριότητας του κλάδου μας, σε συνδυασμό με την προσιτή τιμή τους αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα,  το οποίο καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμο σε περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.  Η Ελλάδα παράγει ασφαλή φάρμακα που, μετά από αυστηρούς διεθνείς ελέγχους, πιστοποιούνται και εξάγονται σε 80 χώρες. Είναι κρίμα να εισάγουμε ό, τι παράγουμε. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσει σοβαρά η πολιτεία.

Γιατί οι προσπάθειες  μέχρι σήμερα δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα;
Δυστυχώς, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν την Ελληνική αγορά σε θέση εξάρτησης από τα εισαγόμενα φάρμακα, πολλά από τα οποία εμφανίζονται ως  «καινοτόμα», χωρίς στην ουσία να προσφέρουν κάποια επιπλέον θεραπευτική αξία έναντι των παλαιών και ήδη καταξιωμένων Ελληνικών φαρμάκων. Σήμερα 8 στα 10 φάρμακα που καταναλώνουν οι Έλληνες ασθενείς εισάγονται από πολυεθνικές. Το γεγονός αυτό επηρεάζει σοβαρά το σύστημα υγείας, τα Ταμεία, τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και τους ίδιους τους ασφαλισμένους. Επηρεάζει όμως αρνητικά και τις Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που επιχειρούν σε ένα οικονομικό περιβάλλον που κυριαρχείται από τον κλειστό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Και αυτό γιατί οι προσπάθειες που κατέβαλλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ακολούθησαν μία «λογιστική» τακτική και εστίασαν μονομερώς στο ζήτημα της τιμολόγησης των φαρμάκων, εφαρμόζοντας εξαντλητικές μειώσεις στις τιμές των ούτως ή άλλως οικονομικών Ελληνικών.
Η κατάσταση αυτή έθεσε ορατό τον κίνδυνο απόσυρσης πολλών Ελληνικών φαρμάκων από την αγορά, καθώς η παραγωγή τους ήταν ασύμφορη, ανοίγοντας τον δρόμο για την υποκατάστασή τους από ακριβά εισαγόμενα φάρμακα. Παράλληλα, η απουσία μιας πολιτικής ενημέρωσης και ενθάρρυνσης της χρήσης Eλληνικών Ποιοτικών Γενοσήμων, στην παραγωγή των οποίων δραστηριοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, αποτέλεσε ένα ακόμη αντικίνητρο στην προσπάθεια διεύρυνσης της χρήσης Ελληνικών φαρμάκων.

 Φαρμακευτικό Μάρκετινγκ: Θεωρία, Πρακτική, Δεοντολογία
The ultimate guide for Pharma Marketing Champions

Ζητήστε το στα κεντρικά βιβλιοπωλεία ή δώστε την παραγγελία σας τώρα

Τι πρέπει να κάνει η πολιτεία για να αυξήσει τη διείσδυσή τους στην αγορά;
Η αύξηση της διείσδυσης των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων στην αγορά συνδέεται άρρηκτα με την ύπαρξη ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού πλαισίου φαρμακευτικής πολιτικής με συγκεκριμένα οφέλη για το κράτος, τον ασθενή, την εγχώρια προστιθέμενη αξία και την παραγωγή. Σε μια τέτοια κατεύθυνση, η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να προβεί σε στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής σημεία:
  • Στην παροχή κινήτρων στον φαρμακοποιό για την χορήγηση γενοσήμων.
  • Στην παροχή κινήτρων στον γιατρό με εμπορική ονομασία για τα γενόσημα φάρμακα, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα συνταγογράφησης των γενοσήμων που εμπιστεύεται πραγματικά κι όχι να κατευθύνεται σε ακριβότερες θεραπείες
  • Στην ενημέρωση του κοινού για την ποιότητα των ελληνικών φαρμάκων. Κίνητρα για τους ασφαλισμένους μέσω χαμηλότερης συμμετοχής
  • Στη δημιουργία ενός συστήματος επιστροφών μέσω clawback που να μην υπερβαίνει το 3% της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ποιό μήνυμα στέλνετε στην νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας;
Έχοντας την τιμή και την ευθύνη  να εκπροσωπώ έναν πολύ σημαντικό βιομηχανικό κλάδο, ο οποίος σύμφωνα με εγχώριες και διεθνείς μελέτες συγκαταλέγεται μεταξύ των κρίσιμων αναπτυξιακών δυνάμεων για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Οικονομίας, πιστεύω ακράδαντα, ότι οι βίαιες και οριζόντιες περικοπές των προηγούμενων ετών θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε μια στρατηγική ανάπτυξης.
Σε μια τέτοια κατεύθυνση, η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία έχει επανειλημμένα τονίσει, ότι μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, παράγοντας Υγεία και Ανάπτυξη, χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος για το κράτος. Ειδικότερα, στο πλαίσιο ενός Κοινωνικού Συμβολαίου έχει διατυπώσει συγκεκριμένες κοστολογημένες προτάσεις, με τις οποίες δεσμεύεται για τα εξής:
  • Για τη δυνατότητά της να καλύψει το 70% των φαρμακευτικών αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το  50% της νοσοκομειακής με αξιόπιστα, επώνυμα και οικονομικά φάρμακα. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να καταναλώνει ό, τι παράγει.
  • Για νέες άμεσες επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό, σε τεχνολογία αιχμής, σε έρευνα και τεχνογνωσία.
  • Για ενίσχυση της απασχόλησης με τουλάχιστον 2.000 νέες προσλήψεις και σημαντική αύξηση έμμεσης απασχόλησης.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ, ότι οι προσπάθειες της Ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να επικεντρωθούν στα παρακάτω σημεία:
  • Άμεση αποκατάσταση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα με διαμόρφωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,4 δις ευρώ έναντι των 2 δις ευρώ που ισχύουν σήμερα. Η δραματική αυτή μείωση έχει οδηγήσει την Ελλάδα στη χαμηλότερη κατά κεφαλή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ε.Ε.
  • Διαμόρφωση ξεχωριστού κλειστού προϋπολογισμού για τα φάρμακα υψηλού κόστους
  • Xρήση οικονομικότερων αξιόπιστων φαρμάκων για μείωση ιδίας συμμετοχής των πολιτών στα φάρμακα
  • Σύστημα αξιολόγησης των νέων φαρμάκων. Είναι σαφές, ότι τα πραγματικά καινοτόμα φάρμακα πρέπει να εισάγονται άμεσα στην φαρμακευτική αγορά.
  • Διαχωρισμός των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας στον τομέα του φαρμάκου από τον κλειστό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
  • Περιορισμός των ασύμμετρων φορολογικών επιβαρύνσεων και των μέτρων rebate και clawback, τα οποία οδηγούν την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων σε οικονομικό αδιέξοδο.
  • Σχεδιασμός και εφαρμογή μιας πολιτικής χρήσης Ελληνικών Ποιοτικών Γενοσήμων.
Ποιά είναι η άποψή σας για την επιβολή κλιμακωτού rebate ανάλογα με τη χώρα παραγωγής ή συσκευασίας;
Θεωρώ, ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Καταρχάς θα αποτελέσει κίνητρο για Ελληνικές και Πολυεθνικές εταιρείες να παράγουν στην Ελλάδα. Επίσης θεωρώ, ότι είναι άδικο η Ελληνική βιομηχανία να υφίσταται τις ίδιες επιβαρύνσεις με εισαγωγικές εταιρείες που έχουν απλά μία εμπορική αντιπροσωπεία. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε τεράστια λειτουργικά και χρηματοοικονομικά κόστη, απασχολούμε σχεδόν 15.000 εργαζόμενους ενώ επηρεάζουμε την εργασία άλλων 40.000, με συνολική συμμετοχή στα δημόσια έσοδα ποσών που καλύπτουν το 50-55% του κύκλου εργασιών της  και πραγματοποιούμε διαρκώς επενδύσεις σε υποδομές και έρευνα. Αλλά και σε όρους ασφαλιστικών εισφορών και ενίσχυσης του ΑΕΠ είναι θεμιτή μια τέτοια διαφοροποίηση, δεδομένου, ότι τα 2/3 των προϋπολογισμών των ασφαλιστικών φορέων καλύπτονται από εισφορές εργοδοτών και ασφαλισμένων, ενώ σε μελέτη του ΙΟΒΕ έχει υπολογιστεί, ότι για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται σε Ελληνικό φάρμακο, το ΑΕΠ ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ. Τα ταμεία λοιπόν πρέπει να επιβραβεύσουν όσους συμβάλλουν στην βιωσιμότητα τους. Η εγχώρια προστιθέμενη αξία λαμβάνεται υπόψη σαν παράγοντας σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων από όλα τα ταμεία της Ε.Ε.
Θεωρώ ότι η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με την άρση των υφιστάμενων αντικινήτρων, μπορεί να αποτελέσει τη μόνιμη και σταθερή λύση για το σύστημα υγείας, την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Δεσμευόμαστε με τις επενδύσεις σε έρευνα και Ανάπτυξη με τις θέσεις εργασίας και τις εξαγωγές να βοηθήσουμε να οδηγηθεί η Ελλάδα μακριά από το τούνελ της ύφεσης.
Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε στενά με την νέα πολιτική ηγεσία και με όλους τους φορείς για να το πετύχουμε αυτό.