Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Τo κρυφό "ψαλίδι" στην υγεία



Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Νέα, αυστηρότερα και πιο δραστικά είναι τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν στον τομέα της υγείας κατά το 2013 σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει το προσχέδιο του νέου Μνημονίου που είδε το φως της επικαιρότητας. Το επόμενο κύμα παρεμβάσεων προβλέπει ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στις δαπάνες για τα φάρμακα, συρρίκνωση των παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ, με ταυτόχρονο περιορισμό των οικονομικών του υποχρεώσεων προς τους παρόχους υγείας, και «μαχαίρι» στις δαπάνες του ΕΣΥ.


Η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη βρίσκεται ξανά στο μνημονιακό στόχαστρο και ψαλιδίζεται περαιτέρω, καθώς ζητείται να μην ξεπεράσει τα 2,4 δισ. ευρώ το 2013, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Στόχος είναι να φτάσει στο 1% του ΑΕΠ έως το 2014. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναμένονται και άλλες παρεμβάσεις στο θέμα της τιμής των φαρμάκων, με παράλληλο περιορισμό της λίστας των πρωτότυπων σκευασμάτων που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αύξηση του αριθμού των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και προώθηση των γενοσήμων, γεγονός που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερους τριγμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα καταστεί δυνατή η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, όταν ούτε ο φετινός στόχος των 2,88 δισ. φαίνεται να επιτυγχάνεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε περίπτωση μάλιστα που λάβουν τιμή τα νέα και καινοτόμα φάρμακα (η τιμολόγησή τους έχει παγώσει για 22 μήνες περίπου), τότε θα υπάρξει έκρηξη της δαπάνης, με δεδομένο πως τα νέα σκευάσματα είναι κατά κανόνα και ακριβότερα.

Παράλληλα, όπως προβλέπεται στο νέο μνημόνιο, η συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή) δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1,5% του ΑΕΠ το 2013 και το 1,3% του ΑΕΠ το 2014. Ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%.

Εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι της φαρμακευτικής δαπάνης, δίνεται το πράσινο φως για ακόμη πιο δραστικά μέτρα, δηλαδή την επιβολή πλαφόν συνταγών ανά γιατρό και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.
 

Την ίδια ώρα, δυσαρέσκεια φαίνεται να επικρατεί και σχετικά με τις συμβατικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους παρόχους υγείας. "Μαχαίρι" πέφτει καταρχάς στον αριθμό των γιατρών που έχουν υπογράψει σύμβαση με τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί κατά 10% έως το τέλος του έτους και επιπλέον 10% έως το τέλος του 2013.

Οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσιοθεραπείες υπολογίζονται ότι θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 80 εκατ. μέσα στο 2013. Το ποσοστό κέρδους των συμβεβλημένων παρόχων, αλλά και τα τιμολόγια των ιδιωτικών μονάδων υγείας προβλέπεται ότι θα προσαρμοστούν σε νέα, χαμηλότερα δεδομένα. Και όλα αυτά, όταν ο ΕΟΠΥΥ ήδη αδυνατεί να καλύψει τις οφειλές του προς τα συμβεβλημένα μέλη του, έχοντας κηρύξει ήδη από το Μάιο άτυπη στάση πληρωμών.

Τελευταία «επιθυμία» του νέου μνημονίου είναι να ενταχθούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που εκτιμάται ότι θα διευρύνει και άλλο τη μαύρη τρύπα του οργανισμού, καθώς τα αποθεματικά των ταμείων που αναμένεται να εισρεύσουν στον οργανισμό δεν θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν το έλλειμμά του.

Πηγή:www.capital.gr