Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Προβληματισμός για την αλόγιστη συνταγογραφία



Προβληματισμό προκαλεί το άθροισμα των συνταγών που συνταγογραφούνται κάθε μήνα από τους γιατρούς στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το μήνα Σεπτέμβριο εκτελέστηκαν στα φαρμακεία της χώρας 2,8 εκατ. συνταγές, σε περίοδο μάλιστα που οι φαρμακοποιοί βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις. Μόνο χτες εκτελέστηκαν 210 χιλ. συνταγές, καθώς οι περισσότεροι ασφαλισμένοι προμηθεύτηκαν τα φάρμακα τους ξανά με πίστωση από τους φαρμακοποιούς. 


Τον Ιούλιο εκτελέστηκαν 4,7 εκατ. ιατρικές συνταγές, ενώ τον Αύγουστο- τον κατεξοχήν μήνα διακοπών γιατρών και ασφαλισμένων- ο αριθμός των συνταγών «χτύπησε κόκκινο». Συνολικά εκτελέστηκαν 5 εκατ. ηλεκτρονικές ιατρικές συνταγές και άλλες 800 χιλ. χειρόγραφες.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως κάθε μήνα οι μισός πληθυσμός της χώρας χρήζει φαρμακευτικής αγωγής. Από τη στιγμή που η πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τέθηκε σε λειτουργία, οι υπεύθυνοι της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας δηλαδή που έχει αναλάβει τη λειτουργία της πλατφόρμας, βρέθηκαν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη του υπέρογκου αριθμού των συνταγών που γράφονται και εκτελούνται κάθε μήνα στους ασφαλισμένους, γεγονός που επηρεάζει καταλυτικά και το ύψος της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης και συνεπώς προκαλεί ανησυχία στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, η οποία ακόμη προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή για να πιάσει το όριο της δαπάνης στα φάρμακα για το 2012.

Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθ. σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ ΑΕ Βλάση Σφυροέρα, το νούμερο των ιατρικών συνταγών είναι υπερβολικό, τόσο σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, όσο και σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα πρέπει να δούμε εάν οι όλες αυτές οι συνταγές που καταχωρούνται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ήταν πραγματικά αναγκαίο να υπάρχουν. Προσωπικά θεωρώ ότι ο αριθμός αυτός είναι τεράστιος. Στην Ελλάδα έχουμε υπερκατανάλωση φαρμάκων», σημείωσε ο Β. Σφυρόερας.

Από τις 13 Αυγούστου, όταν δηλαδή απέκτησαν πρόσβαση στα στατιστικά δεδομένα των συνταγών που γράφονται καθημερινά και ο ΕΟΠΥΥ, και το υπουργείο Υγείας, γίνονται επανειλημμένα εκκλήσεις από την ηγεσία του υπουργείου για αυτοσυγκράτηση, ώστε οι γιατροί να μην καταφεύγουν «με το παραμικρό» σε πανάκριβες συνταγές. Εντούτοις μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τον αριθμό των συνταγών, πόσο μάλλον να τον περιορίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου υγείας, στην αρχή υπήρχε η σκέψη να μπει πλαφόν στια ιατρικές συνταγές που γράφει κάθε γιατρός. Πρακτικά αυτό όμως ήταν αδύνατο και η πρόταση αυτή φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί οριστικά, δεδομένου πως γιατροί με πιο διαδεδομένες ειδικότητες, όπως παθολόγοι και καρδιολόγοι συνταγογραφούν με μεγαλύτερη συχνότητα από άλλες ειδικότητες. Ωστόσο αυτό δεν δικαιολογεί με τίποτα σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές τον αριθμό- ρεκόρ που καταγράφει κάθε μήνα ο αριθμός των συνταγών.

Η λύση που προκρίνει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Υγείας για να μειώσει τη δαπάνη, είναι αντί να μειώσει τον αριθμό των συνταγών, να περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο το ποσό που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για κάθε φάρμακο που συνταγογραφείται. Έτσι λοιπόν, αναμένεται άμεσα δραστικός περιορισμός του αριθμού των φαρμάκων που αποζημιώνουν τα ταμεία, όπως επίσης και μείωση στην τιμή τους, ώστε να κοστίζουν λιγότερο στα ταμεία.
 

 Πηγή:www.capital.gr