Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Καμπάνες μέχρι 2 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Alapis




Με πρόστιμο μέχρι 2 εκατ. ευρώ απειλούνται οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση χειραγώγησης μετοχών της Alapis.

 Ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προγραμματίσει στο επόμενο διοικητικό της συμβούλιο να ασχοληθεί με την περίπτωση της Alapis και των εμπλεκόμενων στην υπόθεση της χειραγώγησης, ενώ πηγές στην Κεφαλαιαγορά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να σχηματιστεί φάκελος ο οποίος θα αποσταλεί σε ανακριτή και Εισαγγελέα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμα ότι η περίοδος των ερευνών για την Alapis δεν είναι πολύ μακρινές, ανατρέχοντας στη διετία 2008 - 2009, τότε που ο επιχειρηματίας κ. Λ. Λαυρεντιάδης και βασικός μέτοχος στην Alapis εκείνη την περίοδο, είχε επαναγοράσει τη Νεοχημική, οικογενειακή επιχείρησή του. Το θέμα πήρε διαστάσεις στην αγορά μετά την εμπιστευτική επιστολή που έστειλε προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος.


Η επιστολή έχει χθεσινή ημερομηνία, 4/10/2012 και αναφέρει πως, «μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεί μας και της μεταξύ μας ανταλλαγείσης αλληλογραφίας, σχετικά έγγραφά μας για ενδεχόμενη χειραγώγηση αγοράς της μετοχής της εταιρείας Alapis μέσω της Γκάρντιαν Τραστ ΧΑΕΠΕΥ με άμεση συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή κ. Νικόλαου Λαζαρίδη και άλλων προσώπων, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε την πορεία του ελέγχου σας και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αυτού». Η επιστολή καταλήγει: «Σημειώνεται ότι έχουμε καταστεί επανειλημμένως αποδέκτες σχετικών καταγγελιών».

Είναι γνωστό πάντως, ότι στα δημοσιογραφικά γραφεία κατά καιρούς φτάνουν διάφορες φήμες ή καταγγελίες για συγκεκριμένες μετοχές ή εισηγμένες εταιρείες και την δτραστηριόητά τους. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως αναφέρουν πηγές στη διοίκησή της, «καταπιάνεται μεθοδικά και εντατικά με όλες τις υποθέσεις εκείνες που προβληματίζουν. Ειδικά δε, σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεγάλες διακυμάνσεις των μετοχών, με κίνδυνο την παραπλάνηση των επενδυτών». Επίσης, διευκρινίζουν ότι ο έλεγχος για τη συγκεκριμένη περίοδο όχι μόνο έχει ολοκληρωθεί, αλλά η Κεφαλαιαγορά βρίσκεται στο σημείο που ξεψαχνίζει και τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, το οποίο πιθανότατα θα συνέλθει την επόμενη εβδομάδα για να ορίσει, αν υπάρχει ζήτημα, πρόστιμα. Ακόμα, τα ίδια στελέχη διαχωρίζουν τη χειραγώγηση των μετοχών της Alapis από την υπόθεση της Proton Bank, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά με την άλλοτε κραταιή εταιρεία φαρμακευτικών ειδών δεν αφορούν την περίοδο της εξαγοράς Γερολυμάτου ή άλλων επιχειρήσεων.

Δημοσιογράφοι  επικοινώνησαν με στελέχη της Guardian Trust, τα οποία δεν θέλησαν να που λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση, περιμένοντας τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεφαλαιαγοράς. Σημειωτέον, ότι στελέχη που μέχρι πρόσφατα εργάζονταν στην Guardian Trust, η οποία έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, σημείωναν ότι ποτέ δεν είχαν δει στα κεντρικά γραφεία της ΑΧΕΠΕΥ τον ίδιο τον κ. Λαυρεντιάδη ή άλλα στελέχη του.