Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Εφικτή μια νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης δηλώνει ο Πρόεδρος του ΕΟΦ



ΗΜΕΡΗΣΙΑ | Συνέντευξη στην Ελένη Πετροπούλου

Μιλώντας στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας, «ενοχοποιεί» την πολυφαρμακία, τις υψηλές τιμές των φαρμάκων, την υποκατάσταση φθηνών φαρμάκων από ακριβά και τις παρανομίες με τα βιβλιάρια υγείας και τις ταινίες γνησιότητας, για την «εκτόξευση» της φαρμακευτικής δαπάνης. Παραδέχεται δε «ακριβά, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ήταν τα πρωτότυπα φάρμακα μετά τη λήξη της πατέντας (off patent) και τα γενόσημα των οποίων η τιμή διατηρούνταν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη». Πιο αναλυτικά:

Οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που προωθούνται στον χώρο του φαρμάκου μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τις δαπάνες Υγείας;

"Ήδη ο στόχος μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό αν αναλογισθεί κάποιος ότι από τα 5,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 έχει μειωθεί σε περίπου 3 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση περισσότερο από 2 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, ο στόχος του 2,8 δισ. ευρώ για το τέλος του 2012 είναι εφικτός."

Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μέχρι σήμερα μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης επιτεύχθηκε κυρίως με σημαντικές μειώσεις τιμών φαρμάκων, ενώ η εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, η εφαρμογή της θετικής λίστας κ.ά. είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά τους θα είναι περισσότερο ορατά στο προσεχές μέλλον.

Μπορεί να μειωθεί περαιτέρω η φαρμακευτική δαπάνη, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών;

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να μειωθεί χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών γιατί η πολυφαρμακία, οι υψηλές τιμές των φαρμάκων, η υποκατάσταση φθηνών φαρμάκων από ακριβά και οι παρανομίες με τα βιβλιάρια υγείας και τις ταινίες γνησιότητας, δηλαδή οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση της δαπάνης δεν σχετίζονται με την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Εξάλλου ο στόχος που έχει τεθεί για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα είναι αντίστοιχος με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι φθηνά τα φάρμακα στην Ελλάδα, τόσο τα γενόσημα όσο και τα πρωτότυπα;

Τα φάρμακα στην Ελλάδα ειδικά τα πρωτότυπα είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη. Αυτά που ήταν ακριβά, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ήταν τα πρωτότυπα μετά τη λήξη της πατέντας (off patent) και τα γενόσημα των οποίων η τιμή διατηρούνταν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η τιμολογιακή πολιτική άλλαξε όμως από την Ανοιξη του 2012 και τώρα η νέα τιμολόγηση που πραγματοποίησε ο ΕΟΦ για πρώτη φορά, οδήγησε σε σημαντική μείωση της τιμής αυτών των φαρμάκων εξοικονομώντας για την κοινωνική ασφάλιση εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Αλλά και ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα πληρώνει πολύ λιγότερα τώρα ως συμμετοχή στα φάρμακα αυτά.

Ο ΕΟΦ έχει αναλάβει την τιμολόγηση των φαρμάκων. «Θα υπάρξουν» αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης;

Η διαδικασία ανατιμολόγησης φαρμακευτικών προϊόντων πραγματοποιήθηκε με έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από ομάδα εργασίας με εξειδικευμένα στελέχη του ΕΟΦ, του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Ανάπτυξης. Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία ευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων και στοιχεία που διαθέτει ο ίδιος ο ΕΟΦ. Οι πηγές, τα στοιχεία, καθώς και η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση περιγράφονται σε σχετικό διευκρινιστικό έγγραφο του Τμήματος Τιμών του ΕΟΦ αναρτημένου στη διαδικτυακή πύλη του ΕΟΦ.

Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας άφησε αιχμές για υψηλές τιμές φαρμάκων στην Ελλάδα, τα οποία, ενώ έπρεπε να έχουν μειωθεί, παρέμεναν σε καθεστώς προστασίας; Πώς το σχολιάζετε;

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω δηλώσεις του υπουργού πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο ΕΟΦ δεν είχε καμία ανάμειξη μέχρι τώρα στην τιμολόγηση των φαρμάκων και επίσης δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο καθεστώς προστασίας της πατέντας. Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι από την τελευταία τιμολόγηση του Απριλίου μέχρι την τωρινή τιμολόγηση που πραγματοποιήσαμε είναι αναμενόμενο αρκετά φάρμακα να έχουν χάσει την προστασία τους πλέον.

Πότε θα είναι έτοιμη η θετική λίστα και ποια φάρμακα θα μείνουν εκτός ασφαλιστικής αποζημίωσης;

Η «Θετική Λίστα» είναι αρμοδιότητα ειδικής επιτροπής την οποία ορίζει ο υπουργός Υγείας ως προς τα κριτήρια και τη σύνθεσή της. Ο ΕΟΦ συμμετέχει στην επιτροπή με εκπροσώπους και παρέχει τεχνική και γραμματειακή υποστήριξη, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΦ έχει σημαντικές ελλείψεις στο προσωπικό, έχοντας απολέσει το 40% των στελεχών του τα τελευταία 2 χρόνια. Η τιμολόγηση που πραγματοποίησε ο ΕΟΦ δεν περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη Νέα Αγορανομική Διάταξη του υπουργείου Υγείας, νέα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία δεν είχαν τιμολογηθεί στην τελευταία τιμολόγηση του Απριλίου 2012.

Τα φάρμακα αυτά θα τιμολογηθούν στο νέο δελτίο τιμών του Δεκεμβρίου του 2012, αφού προηγουμένως έχει τεθεί σε ισχύ η νέα θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων, η οποία θα περιλαμβάνει κριτήρια με βάση τα οποία η αρμόδια επιτροπή θα αποφασίσει ποια νέα καινοτόμα φάρμακα θα αποζημιώνονται και ποια όχι. Τα δύο βασικά κριτήρια που θα ισχύσουν θα είναι η θετική αξιολόγηση της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας του καινοτόμου φαρμάκου από έγκριτους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Αξιολόγησης, καθώς και η αποζημίωσή του από χώρες της Ε.Ε. που διαθέτουν μηχανισμούς αξιολόγησης, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί η Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα μας με την αποζημίωση νέων ακριβών φαρμάκων που δεν έχουν ουσιαστικό θεραπευτικό όφελος.

Τα φάρμακα στην Ελλάδα ειδικά τα πρωτότυπα είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη. Αυτά που ήταν ακριβά, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ήταν τα πρωτότυπα μετά τη λήξη της πατέντας (off patent) και τα γενόσημα των οποίων η τιμή διατηρούνταν σε υψηλά επίπεδα
  ------------------------------------------------------------------------------
Το πρώτο και μοναδικό βιβλίο στο είδος του 
στην Ελληνική Γλώσσα. 





Πατήστε like στη σελίδα του βιβλίου και γράψτε ένα σχόλιο σας. 
Αν θέλετε κοινοποίησε τη σελίδα του βιβλίου και στους φίλους σας. Μπορεί να τους ενδιαφέρει.