Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

STOP στις εξαγωγές φάρμακων προς την Ελλάδα από γερμανική εταιρεία


Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Biotest ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές της προς την Ελλάδα τον Ιούλιο, εξαιτίας των συσσωρευμένων ανεξόφλητων χρεών. Πρόκειται για την πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που δρομολογεί την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ. 

To δημοσίευμα επικαλείται τις δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας, Μίχαελ Ράμροθ, στη γερμανική εφημερίδα «Μπέρσεν-Τσάιτουνγκ». «Εχουμε ενημερώσει το ελληνικό υπουργείο Υγείας από τον Απρίλιο ότι θα φύγουμε από την αγορά εντός τριμήνου εάν δεν γίνουν πληρωμές», φέρεται να είπε ο κ. Ράμροθ. Και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι «θα πέσει μάννα εξ ουρανού τον Ιούνιο».


Ειδικότερα και σύμφωνα με τον ισολογισμό της θυγατρικής εταιρείας της Biotest στην χώρα μας, η οποία προμηθεύει την ελληνική αγορά με προϊόντα που έχουν ως βάση πλάσμα ανθρώπινου αίματος για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών όπως είναι τα εγκαύματα και η αιμορροφιλία, το 2010 παρουσίασε έλλειμμα ύψους 4,6 εκατ. ευρώ. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ράμροθ, το ελληνικό κράτος έχει αποπληρώσει τα τιμολόγια που αφορούσαν το έτος 2010, αλλά εκκρεμούν οι εξοφλήσεις για το 2011, ύψους 7 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας εκφράζει έντονη ανησυχία και για τους ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς εξόφλησης από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου. 

Και παρόλο που η Biotest κατέχει μικρό μερίδιο στην ελληνική αγορά, η αποχώρησή της θα αποτελέσει, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ένα ανεπιθύμητο προηγούμενο σε μία χώρα όπου «η οικονομική κρίση και το πολιτικό αδιέξοδο έχουν οδηγήσει το εθνικό σύστημα υγείας σε διάλυση».
Μέτρα όμως εξετάζει η εταιρεία και για τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης, έτσι ώστε να περιορίσει το ρίσκο έκθεσής της. 

Συγκεκριμένα, για την περίπτωση της Ιταλίας μελετάται το ενδεχόμενο να πωληθούν σε τρίτους τα δικαιώματα εισπράξεων. Αντίστοιχα, στην Ισπανία η Biotest έχει σταματήσει να προμηθεύει με σκευάσματά της τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς σύμφωνα με τον Μίχαελ Ράμροθ οι εξοφλήσεις καθυστερούν έως και δύο χρόνια. 

To ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ υπενθυμίζει στο ίδιο δημοσίευμα ότι κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες επεξεργάζονται σχέδιο ανάγκης ώστε να μην ξεμείνει η ελληνική αγορά από φάρμακα σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Και προσθέτει ότι ο κλάδος επιμένει στα σχέδια αντιμετώπισης μιας ανθρωπιστικής κρίσης, παρά τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων.