Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει την προμήθεια των ακριβών φαρμάκων για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων


«Λύση» στην ταλαιπωρία των βαριά πασχόντων,  οι οποίοι περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και απο φαρμακείο σε φαρμακείο αναζητώντας την αγωγή τους, επιχειρεί να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Έτσι, σύμφωνα με απόφαση ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αναλαμβάνει την προμήθεια των ακριβών φαρμάκων για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων – όπως είναι για παράδειγμα τα αυτοάνοσα νοσήματα– και την διακίνηση τους στα φαρμακεία του ΕΣΥ. 


Όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο που υπογράφει  ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, κ. Αθανάσιος Κωτσόπουλος   «ενόψει επικείμενης γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνεται σκόπιμο τα φάρμακα υψηλού κόστους, τόσο της βραχείας νοσηλείας, όσο και των εξωτερικών ασθενών, να εξυπηρετούνται από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό».

Για την άμεση εφαρμογή της εγκυκλίου, και προκειμένου τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν στα όρια του υφιστάμενου προϋπολογισμού, ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει να προμηθευτεί ικανή ποσότητας περιορισμένου αριθμού φαρμάκων, τα οποία θα διοχετεύσει στα νοσοκομεία. «Από τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα εκτελούνται όλες οι συνταγές, είτε ηλεκτρονικές, είτε χειρόγραφες, στο προτυπωμένο συνταγολόγιο του ΕΟΠΥΥ (πράσινη συνταγή) και θα επικολλώνται οι ετικέτες» προβλέπεται στην εγκύκλιο. 

Ορίζεται επίσης ότι φάρμακα αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης που συνταγογραφούνται από γιατρούς του νοσοκομείου εκτελούνται υποχρεωτικά στο ίδιο νοσοκομείο. Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθείται και στις ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών. Οι ασθενείς ιδιωτικών κλινικών κάτω των 60 κλινών θα προμηθεύονται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ.
Διευκρινίζεται δε ότι οι συνταγές ιδιωτών με αποκλειστικά νοσοκομειακά φάρμακα δεν θα εκτελούνται από τα Δημόσια νοσοκομεία. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη χρέωση των φαρμάκων διευκρινίζεται ότι είναι η ίδια για τα ασφαλιστικά ταμεία και για τους ιδιώτες ασθενείς.