Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Συνέδριο Ιατρικής Χημείας μετά μουσικής


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 9 Μαΐου 2012 οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας στην κεντρική αίθουσα του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Συνέδριο οργανώθηκε από το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ιατρική Χημεία: Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Προϊόντων» των Τμημάτων Χημείας, Φαρμακευτικής, Ιατρικής σε συνδιοργάνωση με το 1ο FP7-SEE-DRUG Workshop με κεντρικούς ομιλητές τους Κλεομένη Μπάρλο, Δημήτρη Νανόπουλο, την Ruth Padel και την συμμετοχή του Μίμη Πλέσσα.

Το Διεπιστημονικό Συνέδριο χαιρέτισαν  ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Δημήτρης Καλπαξής, οι Πρόεδροι των Τμημάτων Χημείας, Φαρμακευτικής, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, κκ Θεόδωρος Χριστόπουλος, Σωτήριος Νικολαρόπουλος, Μιχάλης Παρούσης, Μενέλαος Χριστόπουλος, ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Ιατρική Χημεία” κ. Γιάννης Ματσούκας και ο Συντονιστής της Ημερίδας FP7-SEE-DRUG, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακευτικής, κ. Γεώργιος Σπυρούλιας . Η απονομή των τιμητικών βραβεύσεων έγινε από τον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χρήστο Χατζηθεοδώρου, ως εκπρόσωπος του Πρύτανη.

Ο Κλεομένης Μπάρλος τιμήθηκε για την προσφορά του στην Επιστήμη της Χημείας, στις Βιοεπιστήμες και στη Βιοτεχνολογία. Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην Τέχνη της Χημικής Σύνθεσης και σε πρωτοποριακές μεθόδους σύνθεσης σημαντικών πεπτιδίων και πρωτεϊνών για τον οργανισμό, όπως είναι η Ινσουλίνη. Οι συνθέσεις του, αριστουργηματικές όπως χαρακτηρίστηκαν από διάφορους ομιλητές, γίνονται με βάση την τριτυλορητίνη, γνωστή διεθνώς ως Barlos Resin, θεωρουμένη παγκοσμίως ως ένα μεγάλο βήμα στη Συνθετική Χημεία για την παρασκευή φαρμάκων. Οι μέθοδοι Μπάρλου χρησιμοποιούνται από χιλιάδες Ερευνητές. 

Η Ruth Padel, συγγραφέας-ποιήτρια, τρισέγγονη του Κάρολου Δαρβίνου, αναφέρθηκε στη σύνδεση Επιστήμης και Ποίησης. Η Ruth Padel είναι Φιλέλληνας και το Έργο της, ποιητικό και συγγραφικό, είναι εμπνευσμένο από τον Κάρολο Δαρβίνο. Η ομιλία της στην ελληνική γλώσσα μέσα από ποιήματά της και από ανέκδοτες φωτογραφίες του οικογενειακού δέντρου των προγόνων της από τον Έρασμο Δαρβίνο, γιατρό και ποιητή, πάππο του Κάρολου Δαρβίνου μέχρι την ίδια, ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι στη ζωή του Δαρβίνου και στις συνθήκες που οδήγησαν στη θεωρία της Εξέλιξης, το μεγαλύτερο όπως θεωρείται επίτευγμα του ανθρωπίνου νου. Η Ruth Padel γοήτευσε την Πανεπιστημιακή Κοινότητα με τη λυρική ομιλία της.  Για την προσφορά της στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες της απονεμήθηκε Δίπλωμα Τιμής καθώς και ανάγλυφο “Το Δέντρο της Γνώσης”, απεικόνιση του οικογενειακού δέντρου του Δαρβίνου. 

Ο Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής και Κοσμολογίας,  Δημήτρης Νανόπουλος παρουσίασε αποτελέσματα του Πειράματος CERN και μίλησε για το σωματίδιο HIGGS, το οποίο πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία της μάζας στα στοιχεία της ύλης. Η ομιλία του είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον υπογραμμίζοντας την μεγάλη σημασία των μέχρι τώρα ευρημάτων στην επιβεβαίωση του σωματιδίου HIGGS, το DNA της ύλης όπως έχει χαρακτηριστεί. Στο Δημήτρη Νανόπουλο δόθηκε ανάγλυφο το “Το Δέντρο της Ζωής” απεικόνιση της Εξέλιξης και της Γνώσης από την Μεγάλη Έκρηξη στο Μεγάλο Πείραμα του CERN. 

Στις κεντρικές ομιλίες του Συνεδρίου παρευρέθηκε και ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας που είναι μέλος της χημικής οικογένειας, Διδάκτωρ Χημείας ο ίδιος όπου και του δόθηκε αναμνηστικό ανάγλυφο “Ορίζοντες” του Πανεπιστημίου Πατρών, απεικόνιση της προσφοράς του στον Ελληνικό και Παγκόσμιο Πολιτισμό.

Ο κ. Γιάννης Ματσούκας, Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΜΠΣ «Ιατρική Χημεία», εξέφρασε την μεγάλη του χαρά και ικανοποίηση τόσο για το πολύ υψηλό επίπεδο Ανακοινώσεων από διαπρεπείς Eρευνητές όσο και για την Διεπιστημονικότητα του Συνεδρίου με τη συμμετοχή και των Τμημάτων Φιλολογίας και Φιλοσοφίας. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα μεγάλα επιτεύγματα του Κλεομένη Μπάρλου και του Δημήτρη Νανόπουλου, ενώ χαιρέτησε την παρουσία της διακεκριμένης ποιήτριας και συγγραφέας Ruth Padel  στο Πανεπιστήμιό μας, καθώς με την ομιλία της αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο μεταξύ Θετικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών αναδεικνύοντας την Διεπιστημονικότητα του Συνεδρίου.