Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Οι γιατροί του Ωνασείου ζητούν επιστροφή της δωρεάς στο Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης»


Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του (1993) έθεσε ως βασικό στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών. Με τη συμβολή των ιατρών του και του υπόλοιπου προσωπικού, αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε και έτσι το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ανταποκρίθηκε στη βούληση του δωρητή του Α. Ωνάση. 

Από την αρχή της λειτουργίας του έγινε συνώνυμο της αριστείας και πρωτοπορίας στο χώρο της καρδιολογίας και της καρδιοχειρουργικής, ανακόπτοντας τη συστηματική έξοδο των Ελλήνων καρδιοπαθών στην αλλοδαπή, με ό,τι ευεργετικό αποτέλεσμα αυτό είχε για την οικονομία και την ελληνική κοινωνία.


Υπενθυμίζουμε ότι το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ)είναι το μόνο Κέντρο μεταμοσχεύσεων καρδιάς, το μόνο (αυτή τη στιγμή) Δημοσίου χαρακτήρα Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο επιπροσθέτως διατηρεί τόσο την ποσοτική όσο και την ποιοτική πρωτοπορία στις καρδιοχειρουργικές και καρδιολογικές πράξεις. 

Το Ιατρικό Σώμα, όμως, με ιδιαίτερη ανησυχία διαπιστώνει μια προοδευτικά επιδεινούμενη πολιτική που δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου. Διαπιστώνεται συστηματική προσπάθεια αρνητικής δημοσιότητας του έργου του ΩΚΚ, η οποία, σε συνδυασμό με διοικητικές αστοχίες, οδηγεί σε απαξίωση της προσφοράς του Κέντρου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η λειτουργία του ΩΚΚ απασχόλησε τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σε διάστημα ενός μόλις έτους, όπου στοχευμένα παρουσιάστηκαν μόνο αρνητικά στοιχεία.
Αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με αυτό που βιώνει το Κέντρο το τελευταίο διάστημα. Παρά τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να έχει κανείς για τη στρατηγική της Διοίκησης, η οικονομική ασφυξία του Κέντρου προέρχεται από ένα χρέος 55 εκατομμυρίων ευρώ από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και 5 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αφορά ανασφάλιστους ασθενείς και εκκρεμεί ως υποχρέωση προς το Κέντρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μήνα Φεβρουάριο δεν έγινε δυνατή η εξόφληση της μισθοδοσίας του προσωπικού και υφίσταται τεράστια δυσκολία κάλυψης χρεών προς τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα δυσκολίες στην απρόσκοπτη προμήθεια των αναγκαίων υλικών για τη λειτουργία του Κέντρου. Τα οικονομικά προβλήματα πνίγουν στην κυριολεξία κάθε προσπάθεια αξιοπρεπούς εξάσκησης της ιατρικής. Να σημειωθεί επίσης ότι στα πλαίσια της περιστολής των δαπανών το Ιατρικό Σώμα έχει ήδη δεχθεί μείωση των αποδοχών που ξεπερνάει το 30%, καταβάλλοντας εντούτοις σημαντική προσπάθεια αύξησης της παραγωγικότητάς του.

Παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος για την ίδια την ακεραιότητα του ΩΚΚ, με τη διαρκή μείωση των τιμών αποζημίωσης των ιατρικών πράξεων μέσω ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια). Με την υιοθέτηση των ΚΕΝ, εξομοιώνονται τα έσοδα του ΩΚΚ από τις ιατρικές πράξεις με αυτά του Δημοσίου. Το ΩΚΚ όμως καλείται να συνεχίσει, όπως μέχρι σήμερα πράττει, να καλύπτει όλα τα έξοδά του (συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας), από τα ίδια έσοδα ΝΠΙΔ, σε αντίθεση με τα νοσοκομεία ΝΠΔΔ του ΕΣΥ, στα οποία η μισθοδοσία καταβάλλεται απευθείας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 

Καλούμε τη Διοίκηση του Κέντρου να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια εξασφάλισης πόρων, ώστε να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λοβέρδο και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για άμεση επίλυση του προβλήματος οικονομικής ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα τη δίκαιη εξασφάλιση πόρων από τα ΚΕΝ που θα διασφαλίσει την βιωσιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου. 

Στην περίπτωση, τέλος, που το Ελληνικό Δημόσιο αδυνατεί να στηρίξει την λειτουργία του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, ας επιστρέψει τη δωρεά στο διαθέτη που σήμερα εκπροσωπείται από το Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» και εκείνο ας αποφασίσει για το μέλλον του.