Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Δεν αντέχει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τον όγκο των συνταγών


Αυτό τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ο ΙΣΑ και η ΟΓΝΕ (νοσοκομειακοί γιατροί). Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι «Το σύστημα έχει δυνατότητα 48.000 συνταγών ημερησίως, ενώ οι συνταγές είναι 200.000 καθημερινά». Οι γιατροί είναι προβληματισμένοι καθώς στα κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να πληρώνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά ως πρόστιμο. 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «η υπουργική απόφαση, με βάση τον εφαρμοστικό νόμο για την υγεία, καταλογίζει στους γιατρούς "πρόστιμο" για κάθε μη ηλεκτρονικά συνταγογραφούμενη συνταγή από 1/3/12, ακόμα και σε δομές που με απόλυτη κυβερνητική ευθύνη δεν υπάρχουν οι υποδομές».

 
Η ΠΟΣΕΥΠ ΙΚΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ) χαρακτηρίζει το «πρόστιμο» του ενός ευρώ στο γιατρό για κάθε χειρόγραφη συνταγή, ως «κίνηση ακραίου αυταρχισμού και πρωτοφανή απόπειρα εκφοβισμού και τρομοκράτησης». Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι το υπουργείο, με τέτοιες μεθοδεύσεις, «προσπαθεί να καλύψει τις αστοχίες και αδυναμίες της πολιτικής του, την στιγμή που ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική υποδομή είναι ακόμα σε εξέλιξη. Δύο χρόνια τώρα, δεν έχει κατορθώσει να εγκαταστήσει στα πολυϊατρεία αξιόπιστο ηλεκτρονικό σύστημα μέσα από το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση».

Το Κίνημα Νέων Γιατρών από την πλευρά του καλεί τα μέλη του να μη συνταγογραφούν χειρόγραφα σε αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία και να παραδώσουν άμεσα τα συνταγολόγιά τους, ενώ σε περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής να συνταγογραφούν σε λευκά χαρτιά.