Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ο ΕΟΦ αναγνωρίζει ότι υπάρχει έλλειψη φαρμάκων


Δώδεκα φάρμακα τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν, λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων. Όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) στη λίστα συμπεριλαμβάνονται αντιβιοτικά, κορτιζονούχα σκευάσματα και καρδιολογικά φάρμακα. 

Ειδικότερα και όπως υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, «από τη διερεύνηση των αναφορών από τα φαρμακεία, αλλά και από τις επιθεωρήσεις που διενεργεί ο ΕΟΦ προέκυψε ότι πραγματικές ελλείψεις φαρμάκων που δεν οφείλονται σε προβλήματα εμπορικής φύσεως (πχ. πιστώσεις, έλλειψη ρευστότητας κα.) αφορούν μόνο 36 φάρμακα.
 
Όπως προκύπτει από τους πίνακες αυτούς, τα περισσότερα από τα φάρμακα αυτά (24) είτε έχουν ανακληθεί, είτε έχουν υποκατάστατα και ως εκ τούτου, όπως τονίζουν οι ειδικοί του ΕΟΦ, οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς μπορούν σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους και το φαρμακοποιό τους να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπεία τους. 

Ωστόσο, για τα υπόλοιπα 12 φάρμακα τα οποία είναι αναντικατάστατα, ο ΕΟΦ έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες, όπως έκτακτες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ, κάλυψη εξατομικευμένων περιπτώσεων μέσω Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και με κυρώσεις όπου χρειάζεται για την άμεση κάλυψη των ασθενών με τα αναγκαία αυτά φάρμακα. 

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι ελλείψεις των τελευταίων ημερών δεν οφείλονται κυρίως σε παράλληλες εξαγωγές αλλά κυρίως (όπως άλλωστε αναφέρεται και από τους φορείς των φαρμακοποιών) σε εμπορικούς λόγους, «που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΕΟΦ, αλλά κυρίως στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού».