Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Εκρηκτική είναι η συσσώρευση χρεών στο ΙΚΑ και τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Τα χρέη αγγίζουν πλέον το μισό δις ευρώ. Ο ΣΦΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αν η Πολιτεία δεν διευθετήσει το πρόβλημα υπάρχει άμεσος κίνδυνος ομαλής τους τροφοδοσίας σε φάρμακα.

Η κατάσταση δείχνει να είναι εκτός ελέγχου ειδικά στο ΙΚΑ, το οποίο φαίνεται έχει κηρύξει άτυπα στάση πληρωμών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο ΣΦΕΕ από τα μέλη του στις 31-12-2011η κατάσταση είναι δραματική:
  • Τα συνολικά, συσσωρευμένα  χρέη του ΙΚΑ για φάρμακα είναι 343,5 εκατ. ευρώ.
  • Tο 2011 το Ίδρυμα αγόρασε φάρμακα αξίας 313 εκατ. Με άλλα λόγια, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν έχουν εισπράξει οφειλόμενα ποσά που αντιστοιχούν σε χρονική περίοδο άνω του ενός έτους.
  • Το 2010, το ΙΚΑ αγόρασε φάρμακα αξίας 276 εκατ. ευρώ από τα οποία παραμένουν ανεξόφλητα το 16,8%.
  • Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ανεξόφλητα τιμολόγια αξίας 8,778 εκατ. ευρώ που έχουν εκδοθεί πριν το 2010.
Εξίσου ανησυχητική είναι και η κατάσταση των χρεών των στρατιωτικών νοσοκομείων, αφού το ποσό της οφειλής ξεπερνά πλέον τα 100 εκατ. Ευρώ! Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι ετήσιες αγορές φαρμάκων των στρατιωτικών νοσοκομείων είναι περίπου 40 εκατ., συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν να εισπράξουν πάνω από 2 χρόνια.
Ειδικά, το 2011 η κατάσταση δείχνει ανεξέλεγκτη, καθώς τα στρατιωτικά νοσοκομεία εξόφλησαν μόλις το 15% των αγορών φαρμάκων. Αναλυτικότερα στις 31-12-2011:


  • Οι οφειλές των στρατιωτικών νοσοκομείων είναι 59 εκατ. ευρώ, που αφορά τιμολόγια που εκδόθηκαν από την 1-1-2010 μέχρι και τις 31-12-2011.
  • Εξ αυτών ποσό 26,53  εκατ. αφορούν τιμολόγια του 2010 και 32,54 εκατ. τιμολόγια του 2011.
  • Όμως, υπάρχουν και χρέη ύψους 52,506 εκατ. ευρώ που αφορούν τιμολόγια που εκδόθηκαν πριν το 2010.
Ο ΣΦΕΕ έχει δείξει εμπράκτως ότι αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνει η χώρα. Αποδέχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια την εφαρμογή επώδυνων και συχνά άδικων μέτρων, προκειμένου να εξορθολογιστεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν ήδη υποστεί το βαρύ χρηματοοικονομικό κόστος των ομολόγων, έχουν επιβαρυνθεί με έκτακτες εισφορές, φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και πρόσφατα αποδεχθήκαμε να συμψηφίσουμε το ποσό των 262 εκατ. ευρώ που απαιτήθηκε από την Κυβέρνηση για το rebate του 2011 και το τέλος εισόδου στη λίστα.
Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Διονύσης Φιλιώτης δήλωσε σχετικά: «Η συσσώρευση νέων χρεών σε συνδυασμό με τα παλαιά, τα οποία τελικά κινδυνεύουν να μην εξοφληθούν λόγω του PSI, θα προκαλέσουν  καταστροφή με κίνδυνο εκατοντάδες φαρμακευτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας  γενικότερα, να αντιμετωπίζουν πια με τρόμο το φάσμα του κλεισίματος. Δεν πρέπει τα ομόλογα τα οποία έδωσε η Κυβέρνηση για παλαιά χρέη στις εταιρείες αυτή τη στιγμή να κινδυνεύουν να μην έχουν αντίκρισμα. Απευθύνω κραυγή αγωνίας στην Πολιτεία να διευθετήσει το πρόβλημα πριν είναι αργά».