Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Γιατροί και φαρμακοποιοί αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας


Έντονες είναι οι αντιδράσεις γιατρών και φαρμακοποιών μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ένταξη των κλάδων υγείας όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών, πλην των αυτοδιαχειριζόμενων, στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από την 1η Ιουλίου, την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, και τη συνταγογράφηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους με τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γ. Πατούλη, η νομοθετική ρύθμιση για την συνταγογράφιση των φαρμάκων, «που περνά υπό το κράτος πανικού» η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την δραστική ουσία και την επιλογή των φθηνότερων στην αγορά σκευασμάτων από το φαρμακοποιό, αποτελεί μείζονα κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. «Τα αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα φάρμακα, ως επί το πλείστον παραγωγής τρίτων χωρών, που επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο την χαμηλή τους τιμή, εμπεριέχουν τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασφαλισμένων», τονίζει.
Επίσης, καταγγέλει ότι η τροποποίηση από μη γιατρούς, των συνταγών των θεραπόντων ιατρών, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και συνιστά ποινικό αδίκημα. Την ευθύνη για την ασφάλεια της θεραπείας παίρνει στο ακέραιο βαθμό ο γιατρός και κανένας άλλος. Οποιαδήποτε αλλαγή στην συνέχεια, είναι επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία.

Ο κ. Πατούλης προειδοποιεί ότι οι γιατροί θα «κατέβουν» σε αποχές και απεργιακές κινητοποιήσεις. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε τα τετελεσμένα κυβέρνησης - τρόικας και καλούμε γιατρούς και ασφαλισμένους να ανατρέψουν στη πράξη τα ανθυγιεινά και επικίνδυνα μέτρα της κυβέρνησης», σημειώνει.

Οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κάνουν λόγο για επικίνδυνους πειραματισμούς στο χώρο της Υγείας και καλούν την ηγεσία του υπουργείου «να σεβαστεί το υπέρτατο αγαθό που λέγεται Υγεία».

Ο γιατροί του Πειραιά τονίζουν ότι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των Ασφαλιστικών Ταμείων μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν μπουν κανόνες, όπως να μην χορηγείται στους ασθενείς φάρμακο χωρίς συνταγή γιατρού. 

Με ανακοίνωσή του, ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. κ. Αθ. Γιαννόπουλος, δηλώνει ότι η αντικατάσταση των αυθεντικών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων από αντίγραφα (γενόσημα) προϋποθέτει συνεχή επιτήρηση του συστήματος παραγωγής και συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους. Όταν αυτοί οι όροι δεν καλύπτονται, όπως αυτό συμβαίνει σε χώρες όπως η Ελλάδα, το κύκλωμα των γενοσήμων πέρα από μηχανισμός απάτης και πλουτισμού επιτηδείων, αποβαίνει και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Κατά της απευλευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων

Αντίθετοι με την διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακείων είναι οι φαρμακοποιοί. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κων. Λουράντος, κάθε ρύθμιση για την «απελευθέρωση» του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων αντίκειται ευθέως στις διατάξεις του Συντάγματος και του ενωσιακού δικαίου που κατοχυρώνουν την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Με την «απελευθέρωση» του ωραρίου λειτουργίας τους  επιδιώκεται, όπως υποστηρίζει, το κλείσιμο της συντριπτικής πλειονότητας των φαρμακείων, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν σε συνεχή βάση. Συνακόλουθα, οδηγεί σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις με την κυριάρχηση στην αγορά ελάχιστων μεγάλων «εταιρειών φαρμακείων», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καταναλωτή.