Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Επενδύσεις 5 εκατομμυρίων το 2012 υλοποιεί η Pharmathen: Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας παρά το δυσμενές περιβάλλον που προκαλεί στο φάρμακο, το νέο μνημόνιο


Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξη του στη Θρακιώτικη ηλεκτρονική εφημερίδα Χρόνος .gr στο  και στο Δήμο Μπακιρτζάκη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmathen  κ. Βασίλης Κάτσος.  Το κείμενο της ενδιαφέρουσας συνέντευξης έχει ως εξής:

Κύριε Κάτσο, περιμέναμε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που ήταν καμάρι για τον τόπο μας όμως οι κυβερνώντες δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο, το εισπράττετε αυτό κ. Κάτσο; 

Κάθε χώρα για να μπορέσει να έχει μέλλον όπως πολύ σωστά είπατε, πρέπει να έχει πάνω από όλα ισχυρή παραγωγική βάση και πρέπει να έχει μια εξωστρέφεια. Δόξα τω Θεώ, εμείς σαν εταιρία έχουμε εδραιωθεί ισχυρότατα πάνω σ’ αυτό το χώρο και με τις επενδύσεις μας και στην περιοχή. Το μνημόνιο έτσι όπως έχει περάσει είναι ένας μονόδρομος για την χώρα, μπορεί να είναι το καλύτερο ανάμεσα στα χειρότερα αλλά αυτό είναι και αυτό διέπει τη χώρα. Αυτό που μας λυπεί ιδιαίτερα είναι ότι ουσιαστικά, έχουμε σαν χώρα τη μοναδική ευκαιρία, να δούμε μέσα από το μνημόνιο την αναπτυξιακή διάθεση των πραγμάτων, μια ηλιαχτίδα στην αναπτυξιακή διάθεση των πραγμάτων, μέσα από τους εφαρμοστικούς νόμους.

Εσείς ως επιχειρηματίας είδατε κάπου το αναπτυξιακό κομμάτι;

Στο εφαρμοστικό του νομοσχεδίου καθόλου.  Ενώ με παρεμφερείς διατάξεις και παρόλο που έχουμε τόσο σαν επιχείρηση, όσο και σαν αρμόδιοι φορείς και σύλλογοι των φαρμακοβιομηχανιών,  υποβάλλει τις προτάσεις μας πολύ στοιχειοθετημένα, έμπρακτα και  κοστολογημένα, στο τι πρέπει να γίνει και για να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και για να ενισχυθεί το όφελος του κράτους με την χρήση των γενοσήμων. Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι  ότι πάει να εφαρμοστεί  κάτι το οποίο είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τόσο για το κομμάτι των εσόδων του κράτους, της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, τόσο για την ασφάλεια των φαρμακευτικών προϊόντων αλλά και πάνω από όλα και, για το μέλλον της παραγωγικής βάσης στη χώρα μας. Το επώνυμο προϊόν πάντα διασφαλίζει την ποιότητα,  πόσο μάλλον σε ένα φαρμακευτικό προϊόν – σε ένα προϊόν υγείας. Διασφαλίζει την αλυσίδα. Ξέρουμε ποιανού είναι, που είναι και που φτιάχνεται.  Ένα ανώνυμο προϊόν, ένα προϊόν το οποίο συνταγογραφείται με τη γενόσημη ονομασία και ο καθένας έχει την επιλογή ποιο θα δώσει και τι θα δώσει ή από πού έχει προέλθει και έχει φτιαχτεί, δε διασφαλίζει τον Έλληνα ασθενή και αυτό είναι το σοβαρό θέμα.

Αυτά τα μέτρα θα μειώσουν το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης;

Με τον τρόπο που εφαρμόζεται ουσιαστικά το νομοσχέδιο, οδηγεί στο αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα.  Θα οδηγήσει όχι σε χρήση των φθηνότερων προϊόντων, θα οδηγήσει σε μετατόπιση της συνταγογραφίας και της φαρμακευτικής δαπάνης σε ακριβότερες μονοπωλιακές θεραπείες. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει με μαθηματική ακρίβεια, άρα λοιπόν αντί να παίρνεις μια καταξιωμένη θεραπεία η οποία κοστίζει Χ, θα οδηγηθεί η συνταγογράφηση σε ακριβότερες θεραπείες οι οποίες θα είναι 2Χ, 3Χ, άρα το όφελος του κράτους θα …εξανεμιστεί. 

Που το βασίζετε αυτό;

Όταν ουσιαστικά οι φαρμακευτικές εταιρίες που είναι στο χώρο των γενοσήμων, δεν θα έχουν την δυνατότητα της ενημέρωσης,  λόγω του ότι οι τιμές θα έχουν καταρρεύσει και ουσιαστικά θα οδηγηθεί η χρήση των γενοσήμων σε εταιρίες πολυεθνικές, εταιρίες διεθνικές, τότε είναι αυτές που θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν τους όρους της επικοινωνίας. Να επιβάλλουν  όρους στην ιατρική,  τη φαρμακευτική κοινότητα και να κατευθύνουν τη συνταγογράφηση σε μονοπωλιακές θεραπείες και πολύ ακριβότερες.

Άρα το νομοσχέδιο του υπουργείου ήταν ένα δώρο σε κάποιες πολυεθνικές εταιρίες για να χτυπήσουν και τις φαρμακοβιομηχανίες μας;

Προσωπικά έλεγα ότι μακάρι να υπήρχε ένα τέτοιο σχέδιο, ότι είναι ένα δώρο για κάποιον γιατί τουλάχιστον αυτό θα ήταν σαφές. Το να προχωράμε σε ενέργειες και σε υλοποίηση νομοσχεδίων θεωρώντας ότι αυτά θα γλυτώσουν  έξοδα του κράτους και πιθανόν να υπάρξει και μια παράλληλη απώλεια η εθνική μας βιομηχανία το δέχομαι. Στην ουσία όταν δεν έχεις όφελος κι έχεις αντιθέτως κι αύξηση των δαπανών, αυτό είναι ξεκάθαρο ότι κινείσαι  προς την λάθος κατεύθυνση. 

Τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Υπήρξε έντονη ανησυχία στην συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσατε με την πανελλήνια ένωση φαρμακοβιομηχανίας, για το μέλλον των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που απασχολούν περίπου 20.000 άτομα προσωπικό.

-Οι άμεσα απασχολούμενοι στο φάρμακο είναι γύρω στα  29.000 άτομα. Ουσιαστικά 20.000 οικογένειες  ζουν μέσα από το φάρμακο αυτή τη στιγμή.  Έχουμε δώσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες βασίζονται πάνω στο τετράπτυχο ότι θα πρέπει να υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα και θεραπευτικές οδηγίες συνταγογράφησης προς τους γιατρούς. Να είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι θεραπείες επιλογής, ποιες είναι οι θεραπείες, οι οποίες πρώτα θα πρέπει να συνταγογραφούνται και να μην επιτρέπεται - να μπλοκάρεται μ ‘αυτό τον τρόπο,  η μετατόπιση σε ακριβότερες θεραπείες. Θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η λίστα φαρμάκων, αλλά με τεχνοοικονομικά κριτήρια. Για παράδειγμα ότι  εγώ σαν κράτος πληρώνω τόσο για την θεραπεία του έλκους, τόσο για τη θεραπεία της υπέρτασης, παράλληλα με αυστηρότατο έλεγχο και μηχανογράφησης του κράτους, με αυστηρότατο έλεγχο στη συνταγογράφηση και όποιος δεν υπερ-συνταγογραφεί να ανταμείβεται και όποιος φεύγει έξω από τα όρια, να έχει τις αντίστοιχες επιπτώσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο το κράτος θα μπορέσει να γλυτώσει πλέον το 1,1 δις από την φαρμακευτική δαπάνη. 

Υπάρχουν λύσεις αλλά το υπουργείο κωφεύει, αυτό λέτε; 

Δεν αποφασίζουμε μόνοι σαν χώρα, αυτό είναι το μόνο δεδομένο. Σαν χώρα έχουμε περάσει το σημείο μηδέν, εκεί οι αποφάσεις δεν είναι μόνο δικές μας. Υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν πολιτικοί που κατανοούν απολύτως τα λεγόμενα μας, υπάρχουν κι άλλοι που δεν τα καταλαβαίνουν για διάφορους λόγους, αλλά δεν είμαστε μόνο εμείς οι οποίοι αποφασίζουμε. 

Εσείς ως επιχειρηματίας αισθάνεστε εγκλωβισμένος; Θα υπάρξουν αλλαγές στην επιχειρηματική σας δραστηριότητα από εδώ και πέρα με όλα αυτά που συμβαίνουν;

Η Pharmathen είναι μια εταιρία ασφαλής και το διαβεβαιώνω «φορώντας» το καπέλο του διευθύνοντα συμβούλου της Pharmathen αλλά και του Έλληνα επιχειρηματία. Η Pharmathen έχοντας δουλέψει την τελευταία δεκαετία αναπτύσσοντας την εξωστρέφεια της, έχοντας το 80% του κύκλου εργασιών της στο εξωτερικό, θα είμαστε σαφέστατα από τις εταιρίες που θα πονέσουν, όμως δεν μας λυγίζει η κρίση. Η εταιρία συνεχίζει  το επενδυτικό της πλάνο, το οποίο συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα επιθετικό για τα επόμενα χρόνια λόγω της εξωστρέφειας που έχουμε αναπτύξει σαν εταιρία. Ήδη αυτή την στιγμή στη μονάδα μας στις Σάπες για το 2012, υλοποιούνται επενδύσεις της τάξης των 5 εκ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό, ήδη προχωράμε σε αύξηση του ανθρωπίνου δυναμικού μας και ενίσχυση ξεκάθαρα μέσω της ανάπτυξης που έρχεται από τη διεθνή αγορά.

Όσον αφορά την παρουσία μας στην Ελλάδα; 

Δυστυχώς αναμένοντας κάποια από αυτά τα πράγματα, έχουμε ήδη κάνει τα πλάνα μας, τις απαραίτητες κινήσεις μας έτσι ώστε να διατηρήσουμε την ισχυρή μας παρουσία στην Ελλάδα. Να διατηρήσουμε πάνω από όλα τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων που απασχολούνται στο φάρμακο στην Ελλάδα. Αυτό για εμάς είναι βασική προτεραιότητα. Δεν αλλάζουμε κανένα από τα πλάνα μας. Αντίθετα ενισχύουμε ακόμη περισσότερο την εταιρία που θα δώσει στην πράξη την απάντησή της  για το πως θα συνεχίσουμε να έχουμε ισχυρά μερίδια αγοράς μέσα στη νέα αναμορφωμένη αγορά.

Γενικότερα πως την βλέπετε την κατάσταση; Είστε αισιόδοξος;

-Η αισιοδοξία δεν πρέπει να φύγει ποτέ από κανέναν μας. Αν παραιτηθούμε από αυτό το τελευταίο και αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου, τότε δεν μας μένει τίποτα άλλο. Θεωρώ ότι σαν χώρα έχουμε τρομερές δυνατότητες και επιχειρήσεις ελληνικές που έχουν αποδείξει τι μπορούν να κάνουν.  Από εκεί και πέρα το θέμα είναι να μπορέσουμε να δώσουμε μια μάχη όλοι μας, να αποκτήσουμε την αλλαγή συνείδησης που χρειάζεται, να στοχέψουμε και να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε προς ένα συγκεκριμένο στόχο. Με χαρά βλέπω ότι ο Έλληνας καταναλωτής να αναζητά τον κωδικό 520 στα σούπερ μάρκετ, που σημαίνει  ότι υποστηρίζει το ελληνικό προϊόν και στα καταναλωτικά προϊόντα. Αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση στο DNA του Έλληνα. Το στηρίζω την ελληνική επιχείρηση θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα και βασικός άξονας της λειτουργίας μας στο οτιδήποτε».