Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

«Πολιτική Φαρμάκου για το 2012» - 2,8 δις ευρώ η δαπάνη – 274 Ευρώ για κάθε ασφαλισμένο


Παρά τις σκληρές προτάσεις της τρόικας, για περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,1 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) το τρέχον έτος, τελικά η δαπάνη αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 2,88 δισ. Ευρώ. Αυτό ανακοίνωσε χθες το πρωί σε όλους του εμπλεκόμενους φορείς της φαρμακευτικής αγοράς ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος.

Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών και ιατρικών συλλόγων για την «Πολιτική Φαρμάκου για το 2012», τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σπατάλη. «Τα ταμεία εκτός ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει σε ποια κατάσταση είναι η χώρα», είπε και διευκρίνισε ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις τιμών, αλλά θα εφαρμοστεί η μέθοδος του rebate (επιστροφές) απ' όλους όσους εμπλέκονται στη διάθεση του φαρμάκου, με στόχο να εξοικονομηθούν κάθε μήνα τουλάχιστον 240 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός Υγείας, διευκρίνισε  ότι ο κλειστός προϋπολογισμός αφορά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας και όχι μόνον αυτά που έχουν ενταχθεί στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), συμπληρώνοντας «ότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τον προϋπολογισμό ούτε κατά ένα ευρώ». Αυτός είναι και ο λόγος, όπως σημείωσε, που θα διανεμηθούν κοινά συνταγολόγια για όλους τους ασφαλισμένους – δηλαδή, και για εκείνους που δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ -, ως μία επιπλέον προσπάθεια συγκράτησης της δαπάνης.

Από την πλευρά του ΠΦΣ, ο πρόεδρος κ. Αμπατζόγλου τόνισε ότι το ποσό αυτό είναι ελάχιστο. «Είκοσι τρία ευρώ τον μήνα ή 274 ευρώ τον χρόνο είναι το ποσό για φάρμακα που αντιστοιχεί σε κάθε έλληνα ασφαλισμένο με βάση τον προϋπολογισμό των 2.880.000.000 ευρώ που είναι η προβλεπόμενη φαρμακευτική δαπάνη για το 2012», τόνισε ο κ. Αμπατζόγλου, συμπληρώνοντας ότι είναι λάθος όλες οι προσπάθειες περιστολής να επικεντρώνονται στο φάρμακο που αποτελεί μόνο το 18% της συνολικής δαπάνης υγείας.

Έντονες ήταν όμως και οι αντιδράσεις των άλλων εμπλεκομένων φορέων. Ο  πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας Διονύσης Φιλιώτης τόνισε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και τους λοιπούς εκπροσώπους της πολιτείας που συμμετείχαν στη συνάντηση ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν φτάσει στα όρια τους ενώ οι εκπρόσωποι των γιατρών από την πλευρά τους έκαναν λόγο για «στοχοποίηση» του κλάδου τους.