Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Βράζει η αγορά του φαρμάκου


Capital.gr | Βασιλική Κουρλιμπίνη

Σε πάνω από 1,4 δισ. ευρώ- στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο και για περισσότερα από ενάμιση δισ. ευρώ-  υπολογίζεται η φετινή επιβάρυνση των επιχειρήσεων του φαρμάκου από τις αναγκαστικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και claw back αντίστοιχα) τις οποίες καλούνται να κάνουν ώστε να καλυφθεί η υπέρβαση σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων.  Το "χαράτσι" είναι κατά 33% μεγαλύτερο σε σχέση με πέρσι, όταν οι επιχειρήσεις του χώρου είχαν επιστρέψει συνολικά 1,2 δισ. ευρώ.
Με συνολικό κλειστό προϋπολογισμό στα 2,5 δισ. ευρώ (εξωνοσοκομειακή δαπάνη 1,94 δισ. και 550 εκατ. ευρώ πλαφόν για τη δαπάνη των νοσοκομείων), οι φαρμακευτικές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, θα κληθούν φέτος να καλύψουν 900 εκατ. ευρώ σε υποχρεωτική επιστροφή clawback.

Ήδη 23 φαρμακευτικές εταιρείες που  αποτελούν το PhRMA Innovation Forum κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τη βιωσιμότητά τους και τη συνέχιση της λειτουργίας τους στην ελληνική αγορά. Οι φαρμακευτικές που συνθέτουν το PhRMA Innovation Forum αντιπροσωπεύουν το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και την πλειονότητα των εγχώριων επενδύσεων σε διεθνείς κλινικές μελέτες με πάνω από 90 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, απασχολώντας τρεις χιλιάδες εργαζόμενους (μεταξύ αυτών οι φαρμακευτικές ABBVIE, AMGEN HELLAS, BAYER HELLAS, GENESIS PHARMA, GILEAD SCIENCES HELLAS, GSK, JANSSEN – CILAG, MERCK HELLAS, MSD, NOVARTIS HELLAS, ROCHE HELLAS, SANOFI-AVENTIS, SHIRE HELLAS).
Αιτία του οριακού σημείου λειτουργίας στο οποίο τονίζουν πως έχουν περιέλθει είναι η προτεινόμενη πολιτική τιμολόγησης από το υπουργείο Υγείας που βασίζεται στη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης ως τιμή φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα. Επίσης, ο νέος τρόπος υπολογισμού του clawback, με βάση την ανάπτυξη πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων σε εξατομικευμένη βάση, χαρακτηρίζεται απορριπτέος.
Όπως σημειώνουν οι φαρμακευτικές μάλιστα σε πρόσφατη ανακοίνωση, τείνει να καταστεί αδύνατη η βιώσιμη λειτουργία και παρουσία των εταιρειών, ενώ με τις προδιαγραφόμενες νέες εξελίξεις, κινούνται ταχύτατα και επικίνδυνα προς την κατεύθυνση αυτή.
"Δυστυχώς σήμερα δεκάδες εταιρείες του τοπικού φαρμακευτικού κλάδου αδυνατούν να καλύψουν τις εισφορές σε clawback και rebate οι οποίες τους έχουν επιβληθεί, μη έχοντας προχωρήσει στην καταβολή τους, όχι επειδή το θέλουν ούτε επειδή απαραίτητα επιδιώκουν να ασκήσουν πίεση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Δεν έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Τα οικονομικά τους δεδομένα καθιστούν αδύνατη τη βιώσιμη λειτουργία τους στην ελληνική αγορά" αναφέρουν.  
"Ως Pharma Innovation Forum, προφανώς και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με βάση την αρχή της πρόσβασης του συνόλου των ασθενών στην κατάλληλη θεραπεία. Δυστυχώς, πέρα από κάθε λογική, οι υφιστάμενες συνθήκες είναι ασφυκτικές και κάθε άλλο παρά δημιουργούν προϋποθέσεις βιωσιμότητας και συνέχειας στην παρουσία μας" προσθέτουν. 
Όπως συμπληρώνουν τέλος επιχειρηματίες της αγοράς, η συνεισφορά της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην κάλυψη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αναμένεται να φθάσει στο 36,3% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης το 2018. Ταυτόχρονα, το ύψος των επιστροφών με τις οποίες βαρύνετε ο χώρος είναι τέσσερις φορές πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.