Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Αρχίζει αύριο η Real time παρακολούθηση των πωλήσεων φαρμάκων από τον ΕΟΦ



Νέες “φωτιές άναψε” στις Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις ο ΕΟΦ, ανακοινώνοντας, την αλλαγή της διαδικασίας υποβολής των στοιχείων των πωλήσεων των φαρμακευτικών προϊόντων εντός δύο ημερών!

Προκειμένου να τεθούν “οι φωτιές” υπό έλεγχο και να αποφευχθούν σοβαρά λάθη, η Φαρμακοβιομηχανία ετοιμάζεται, σύμφωνα να ζητήσει παράταση…

Η απόφαση αυτή, που θα επιτρέψει την παρακολούθηση των στοιχείων πωλήσεων των φαρμακευτικών προϊόντων σε πραγματικό χρόνο (real time), καθώς θα πρέπει να υποβάλλονται, μέσω μιας νέας  διαδικτυακής εφαρμογής, το αργότερο εντός 48 ωρών από την έκδοση του σχετικού Τιμολογίου – ∆ελτίου Αποστολής, χαρακτηρίζεται ως θετική από στελέχη της Φαρμακοβιομηχανίας.

 Άλλωστε, όπως υπογραμμίζεται και στη σχετική εγκύκλιο, που υπογράφει η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Αικατερίνη Αντωνίου, εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την παρακολούθηση της επάρκειας των φαρμάκων στην εγχώρια αγορά.

Ο ΣΦΕΕ, με επείγουσα ενημέρωση σε γενικούς διευθυντές και οικονομικούς διευθυντές των εταιριών μελών του, ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, για την ανακοίνωση του ΕΟΦ, υπογραμμίζοντας τις ημερομηνίες των προθεσμιών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις χαρακτηρίζουν το χρονικό περιθώριο που δίνεται για την προσαρμογή των συστημάτων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων όχι απλώς ασφυκτικό αλλά ανέφικτο.

Αυτό που προβληματίζει τις εταιρίες είναι η προθεσμία μόλις δύο ημερών που δίνει ο ΕΟΦ στις εταιρίες για να προσαρμόσουν τα λογιστικά συστήματα τους.

Ο ΕΟΦ ανήρτησε την Τρίτη 29 Μαρτίου στις 16.10 στην ιστοσελίδα του την εγκύκλιο, με ημερομηνία έναρξης ισχύος της, την 1 Απρίλιου.

“Η απόφαση είναι στη θετική κατεύθυνση, γιατί θα έχουμε σε real time εικόνα της εξέλιξης των πωλήσεων και κατ’ επέκταση της επάρκειας”, τόνισε στο Virus o πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης. Προσέθεσε, όμως, ότι “είναι ανέφικτη η προσαρμογή των εταιριών εντός 48ωρου”.

Έως τώρα οι εταιρίες κατέθεταν τα εν λόγω στοιχεία σε μηνιαία βάση και αθροιστικά ανά κωδικό. Τώρα, θα καλούνται να τα καταχωρούν ανά τιμολόγιο. Η τεχνική προσαρμογή δεν είναι δύσκολη, αλλά χαρακτηρίζεται χρονοβόρα, προκειμένου να γίνει σωστά, να δοκιμαστούν τα συστήματα και η διάδραση τους με την εφαρμογή του ΕΟΦ, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα που θα εκτροχιάσουν τη διαδικασία ενώ θα είναι σε εξέλιξη.

Επιπλέον, τα στοιχεία των πωλήσεων για το πρώτο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος-Μάρτιος 2016), θα πρέπει να αναφορτωθούν στο server του Οργανισµού µε τη χρήση της νέας εφαρµογής µέχρι και τις 10 Απριλίου 2016.

Βέβαια, η αλλαγή κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο από τον ΕΟΦ αλλά και από τις ίδιες τις εταιρίες καθώς θα μπορούν να ανιχνεύονται εγκαίρως οι ελλείψεις φαρμάκων, να ελέγχονται οι παράλληλες εξαγωγές και να εντοπίζονται τα σημεία της αλυσσίδας του φαρμάκου που δυσχαιρένουν την επαρκή τροφοδοσία της αγοράς.

Για να ξεκινήσει, λοιπόν, η εφαρμογή της real time παρακολούθησης χωρίς παρατράγουδα, η Φαρμακοβιομηχανία πρόκειται να ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μετάθεση της έναρξης ισχύος σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο εκτιμάται πως δεν μπορεί να είναι λιγότερο του ενός μηνός.

Δείτε τη σχετική εγκύκλιο του ΕΟΦ

Πηγή: virus.com.gr