Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Κλυδωνίζεται η αγορά φαρμάκων από τη γενική ανακοστολόγηση του ΕΟΦ



Σε Δημόσια διαβούλευση οι τιμές 9.433 φαρμάκων μέσα στο Σαββατοκύριακο

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της προτεινόμενης γενικής ανακοστολόγησης για το σύνολο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά, καθώς οι τιμές μειώνονται από 27% - 65%. Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες, στρέφονται τώρα σε σκέψεις για αποσύρσεις φαρμάκων, εάν οι τιμές αυτές δεν διορθωθούν τελικά μετά τη διαβούλευση που ήδη ξεκίνησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως την Κυριακή.
Και οι μειώσεις αυτές, είναι μόνο η αρχή, αφού στην παρούσα ανακοστολόγηση, εφαρμόστηκαν οι μειώσεις όχι για όλα τα φάρμακα, αλλά για αυτά μέχρι 12 ευρώ (για τα εκτός προστασίας πατέντας πρωτότυπα) και για τα γενόσημα μέχρι 7,8 ευρώ.
Στην επόμενη γενική ανακοστολόγηση, αναμένεται να εφαρμοστεί ο ίδιος τρόπος κοστολόγησης, αλλά χωρίς τα δύο παραπάνω όρια των 12 και των 7,8 ευρώ, με αποτέλεσμα οι τιμές να καταβαραθρώνονται και να ξεκινούν οι ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα, στην πλειονότητα των θεραπευτικών κατηγοριών.

Η Κυβέρνηση πιέζεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία της γενικής ανακοστολόγησης μέχρι την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, καθώς μετά την ημερομηνία αυτή, παύει η ισχύς της υπουργικής απόφασης που περιλαμβάνει το προστατευτικό πλαφόν και γίνεται άμεσα απαιτητό από την τρόικα να εφαρμοστεί πλήρως η νέα τιμολόγηση χωρίς όριο, ρίχνοντας τις τιμές σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.
Και ενώ ψύχραιμοι κύκλοι της φαρμακοβιομηχανίας κάνουν λόγο για σωρεία λαθών, τα οποία αναμένει η φαρμακοβιομηχανία να διορθωθούν εντός του τριημέρου της διαβούλευσης, εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών που πλήττονται περισσότερο - προφανώς γιατί διαθέτουν πολλά εκτός πατέντας ή γενόσημα φάρμακα- δεν κρύβουν τις σκέψεις τους ακόμη και για ασφαλιστικά μέτρα, βλέποντας τις εταιρίες να κλυδωνίζονται.
Πάντως κύκλοι των φαρμακοποιών βρίσκουν μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων από 0,4% μέχρι 98%, με το μεγαλύτερο όγκο των φαρμάκων να υφίσταται μειώσεις από 40-70% (χωρίς τα ποσοστά αυτά να είναι σταθμισμένα σε σχέση με την κατανάλωση), ενώ παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας "βλέπουν" μειώσεις τιμών γύρω στο 5% για τα πρωτότυπα, κάτω από 20% στα εκτός πατέντας πρωτότυπα (δεδομένου ότι έχουν υποστεί και μειώσεις τιμών την τελευταία πενταετία), ενώ για τα γενόσημα, η πτώση τιμών κυμαίνεται από 20-50% κατά μέσο όρο, ανάλογα με την κατηγορία των σκευασμάτων.
Οι νέες τιμές των 9433 φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, προσδιορίστηκαν από τον ΕΟΦ, βάσει των δύο τελευταίων υπουργικών αποφάσεων περί τιμολόγησης σε συνδυασμό με τη δυναμική τιμολόγηση που για πρώτη φορά εφαρμόζεται.
Οι προτεινόμενες τιμές που περιλαμβάνουν τη μείωση της τιμής των πρωτοτύπων στο 50% εφόσον χάνουν την πατέντα τους και των γενοσήμων τους στο 65% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς, αναρτήθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη ιστοσελίδα του Οργανισμού, για δημόσια διαβούλευση, η οποία ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο.
Ταυτόχρονα, έχει "ανοίξει" η on line εφαρμογή του Οργανισμού, για την ηλεκτρονική υποβολή των παρατηρήσεων των εταιριών, επί των τιμών που προτείνονται από την παρούσα γενική ανακοστολόγηση.
Όπως επισημαίνει η αρμόδια διεύθυνση του ΕΟΦ, οι προτεινόμενες τιμές διαμορφώθηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη:
α) συναλλαγματική ισοτιμία της 2-9-2015 και δεδομένα τιμών στα κράτη – μέλη της ΕΕ,
β) πηγές συλλογής στοιχείων τη βάση δεδομένων EURIPID, και επίσημες ιστοσελίδες των κρατών –μελών και
γ) τα φύλλα έρευνας των Κατόχων Αδείας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) που υποβλήθηκαν στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΕΟΦ.
δ) κοστολόγια
Από την παρούσα ανατιμολόγηση εξαιρούνται α) τα προϊόντα αίματος, β) τα εμβόλια, γ) τα προϊόντα του Αρνητικού Καταλόγου και δ) τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 8 της ισχύουσας απόφασης, παράγραφος 4, εφαρμόστηκε δυναμική τιμολόγηση με βάση δεδομένα πωλήσεων τα οποία έλαβε το Τμήμα Τιμολόγησης του ΕΟΦ από την Αρμόδια Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση. 
Ακολουθούν οι από το Νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες ενημέρωσης και δημοσιοποίησης των προτεινομένων τιμών με παράλληλη διαβούλευση με τους ΚΑΚ η οποία θα συμβάλλει στην διόρθωση τυχόν λαθών.
Στη σχετική ανακοίνωση, η αρμόδια διεύθυνση του Οργανισμού παρακαλεί τους κατόχους των αδειών κυκλοφορίας (ΚΑΚ), μετά τη λήψη των αναλυτικών στοιχείων τιμολόγησης των προϊόντων να υποβάλλουν τις σχετικές παρατηρήσεις τους επί των τρεχουσών προτεινόμενων τιμών, σημειώνοντας ότι σήμερα έχει ήδη ενεργοποιηθεί η on–line εφαρμογή για την υποβολή των παρατηρήσεων.
Τονίζει ότι η αποστολή παρατηρήσεων εκ μέρους των ΚΑΚ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε έντυπη μορφή δεν θα γίνεται  δεκτή. Σε περίπτωση μη ύπαρξης παρατηρήσεων, δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους ΚΑΚ. 
Στα πλαίσια της παρούσας τιμολόγησης και της διαδικασίας δια ζώσης διαβούλευσης, όσοι ΚΑΚ επιθυμούν να διατυπώσουν παρατηρήσεις και να υποστηρίξουν τις θέσεις τους τεκμηριωμένα ή να καταθέσουν συμπληρωματικά στοιχεία, θα έχουν την δυνατότητα να προσέλθουν στην αίθουσα ΔΣ του ΕΟΦ στον 2ο όροφο,  ακολουθώντας την ακόλουθη σειρά:
  • Παρασκευή 13-11-2015 και ώρα 13.00 π.μ. KAK κατά αλφαβητική σειρά από Α έως F (Λατινικοί Χαρακτήρες) 
  • Σάββατο 14-11-2015 και ώρα 09.30 π.μ. ΚΑΚ κατά αλφαβητική σειρά από G έως P (Λατινικοί Χαρακτήρες) 
  • Κυριακή 15-11-2015 και ώρα 09.30 π.μ. ΚΑΚ κατά αλφαβητική σειρά από Q έως Z και Α έως Φ (Ελληνικοί χαρακτήρες).
Μετά την επεξεργασία των προτάσεων και παρατηρήσεων, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ η τελική πρόταση του Οργανισμού προς το Υπουργείο Υγείας για τα προϊόντα του Καταλόγου Ανατιμολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων αναμένεται να συγκληθεί στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας (πιθανότατα Πέμπτη) προκειμένου να εγκρίνει τις ενστάσεις μετά τις διορθώσεις του ΕΟΦ, και να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας στην έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, αρκετές μέρες αργότερα από τη λήξη της προθεσμίας της 15ης Νοεμβρίου.

Πηγή: HealthMag