Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Τι λένε ΣΦΕΕ - ΠΕΦ - ΦΣΑ για τις εξαγγελίες Κουρουμπλή




Με αφορμή τις τελευταίες εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή οι συλλογικοί φορείς του φαρμάκου εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις με τις οποίες διατυπώνουν τις θέσεις τους στα όσα είπε ο υπουργός. 
ΣΦΕΕ: Οι θέσεις του Υπουργείου είναι μακριά από την επίλυση των κεντρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία
«Οι εταιρίες- μέλη του ΣΦΕΕ έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι η φαρμακευτική δαπάνη, όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα στα 2 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού και οδηγεί στα άκρα τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας και θα πρέπει να ανέλθει στα 2,2- 2,3 δισ. ευρώ. Σήμερα η χώρα μας διαθέτει τη χαμηλότερη κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην ΕΕ ,- 179 ευρώ έναντι 320 στην Ευρώπη- ενώ παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο στερείται πολύτιμα έσοδα, καθώς για κάθε 100 εκατ. ευρώ μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη, το Κράτος χάνει συνολικά από τα δημόσια έσοδα 47 εκατ. ευρώ και 350 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στον κλάδο της Υγείας».
Τα παραπάνω επισήμανε σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος προσθέτοντας πως «οι αλλαγές οι οποίες ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας περιέχουν ορισμένα θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και εξασφαλίζουν καθαρούς και διαφανείς κανόνες, είναι μακριά ωστόσο από την επίλυση των κεντρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία, η οποία ακόμη μια φορά καλείται να σηκώσει ένα δυσανάλογα μεγάλο φορτίο, την ίδια στιγμή που έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε να μην φτάσει στον Έλληνα ασθενή το μέγεθος του προβλήματος από την καθυστέρηση αποπληρωμής των χρεών προς τις εταιρίες, το οποίο σωρευτικά έχει ανέλθει στο 1,05 δισ. ευρώ.

Φαρμακευτικό Μάρκετινγκ: Θεωρία, Πρακτική, Δεοντολογία
The ultimate guide for Pharma Marketing Champions

Ζητήστε το στα κεντρικά βιβλιοπωλεία ή δώστε την παραγγελία σας τώρα

Συγκεκριμένα, η ενεργοποίηση ενός νέου κλιμακωτού rebate όγκου βάσει της αρχής της αναλογικότητας είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση και αποκλείει την ανάγκη θέσπισης κλειστών προϋπολογισμών, αλλά θα πρέπει το Υπουργείο
να διασφαλίσει ότι το σύνολο των εκπτώσεων (rebate) και υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που θα κληθεί η φαρμακοβιομηχανία να καταβάλει το 2015 δεν θα υπερβεί τα όρια του 2014 δεδομένου ότι ο συνολικός προϋπολογισμός παραμένει ακόμα στα χαμηλά επίπεδα των 2 δισ. ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια. Υψίστης σημασίας είναι και οι παρεμβάσεις και τα μέτρα που οφείλει το Υπουργείο να πάρει άμεσα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης και τον περιορισμό της σπατάλης.
Ο Κλάδος μας έχει έμπρακτα αποδείξει αυτά τα δύσκολα χρόνια της ύφεσης ότι τηρεί την ηθική του δέσμευση προς την κοινωνία η οποία δοκιμάζεται και είναι στο πλευρό της Πολιτείας για την διασφάλιση του κοινωνικού αγαθού της Υγείας. Στάση την οποία, μεταξύ άλλων, καταδεικνύει το γεγονός ότι το 2014 κατά το οποίο η κρατική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε σε 2δισ. ευρώ, η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη δαπάνη ήταν 530εκατ. ευρώ μέσω των διαφόρων rebates και του clawback, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την τραγική συνέπεια του PSI (1 δισ. €) και παραμένοντας αταλάντευτα συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες προέκυπταν από τα απλήρωτα τιμολόγια.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει άμεσα να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες χωρίς να παραγνωρίζει τις προτάσεις του Κλάδου. Με προτεραιότητα την ασφάλεια των ασθενών, την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση όλων σε νέες θεραπείες και την υποστήριξη του ιατρικού προσωπικού. Για ένα δίκαιο, σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα Υγείας, το οποίο αποτελεί τον κοινό μας στόχο και το πεδίο για συνεννόηση».
ΠΕΦ: Ο προϋπολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015 είναι μη ρεαλιστικός

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, οι θέσεις του Υπουργείου κινούνται προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού της Πολιτικής Φαρμάκου και της εξυγίανσης της φαρμακευτικής αγοράς. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015 είναι μη ρεαλιστικός δεδομένου ότι η φαρμακευτική αγορά καλείται για δεύτερη συνεχή χρονιά να προσαρμοστεί σε επίπεδα δαπάνης προ του 2002, ενώ από τότε μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει και ενσωματωθεί στο σύστημα, εκατοντάδες νέα φάρμακα με πολύ υψηλές τιμές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η δημόσια κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 στη χώρα μας ήταν 30% χαμηλότερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.
Η ΠΕΦ θεωρεί θετικό στοιχείο την πρόθεση της Πολιτείας να προχωρήσει στο σχεδιασμό μιας σταθερής συνολικής φαρμακευτικής πολιτικής, κάτι που ισχύει σε όλα τα κράτη και το οποίο σταθερά ζητά η ΠΕΦ την τελευταία δεκαετία. Επίσης αναγνωρίζεται (για πρώτη φορά) το γεγονός ότι η χρήση των τιμών για την παραγωγή εξοικονομήσεων αποτελεί εργαλείο πολιτικής με περιορισμένη εμβέλεια. Αυτό έγινε ιδιαίτερα φανερό στο πρόσφατο παρελθόν όπου η υπερβολική χρήση των τιμών και ειδικότερα οι επιλεκτικές μειώσεις τιμών στα οικονομικά φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας οδήγησαν στην έξαρση της υποκατάστασης των παλιών φθηνών από νεώτερα ακριβότερα και στην αύξηση της δαπάνης.


Φαρμακευτικό Μάρκετινγκ: Θεωρία, Πρακτική, Δεοντολογία
The ultimate guide for Pharma Marketing Champions

Ζητήστε το στα κεντρικά βιβλιοπωλεία ή δώστε την παραγγελία σας τώρα

Ως προς τις εξαγγελίες αναφορικά με την απλοποίηση του συστήματος επιστροφών και τον υπολογισμό του rebate κλιμακωτά με βάση τον όγκο των πωλήσεων προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 150 εκατ. € για το 2015, η ΠΕΦ σημειώνει ότι παρόλο που ο καταμερισμός των επιστροφών με βάση τον όγκο αποτελεί δίκαιη προσέγγιση, το επιπλέον ποσό των 150 εκατ. € είναι μη ρεαλιστικό και δυσβάστακτο. Το σύστημα της αναλογικότητας πρέπει να ισχύσει αλλά το συνολικό ποσό rebate και clawback δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της δαπάνης. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να προέλθει από διαρθρωτικά μέτρα όπως ο έλεγχος της συνταγογράφησης, ο εξορθολογισμός της χρήσης των νέων ακριβών θεραπειών, η επέκταση της χρήσης των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και το πλαφόν συνταγογράφησης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν γνωστές οι τεχνικές λεπτομέρειες της συγκεκριμένης παρέμβασης, ώστε να κριθεί με ποιον ακριβώς τρόπο και από ποιους θα προκύψει το επιπλέον ποσό που προανήγγειλε το υπουργείο.
Η ΠΕΦ χαιρετίζει την πρόθεση της κυβέρνησης για τη μείωση των συμμετοχών των ασθενών και την εισαγωγή οικονομικών κριτηρίων με στόχο την ανακούφιση των ασθενών οικονομικά πολιτών, τονίζοντας ότι θα είναι αρωγός σε κάθε ανάλογη προσπάθεια μέσω της διάθεσης ελληνικών φαρμάκων είτε σε χαμηλές τιμές είτε ακόμη και δωρεάν προκειμένου ο Έλληνας ασθενής να εξακολουθήσει να διαθέτει οικονομικές αξιόπιστες και ποιοτικές επιλογές σε κάθε θεραπευτική κατηγορία.
Η ΠΕΦ βρίσκεται στη διάθεση της Πολιτείας προκειμένου να σχεδιαστεί μια συνολική φαρμακευτική πολιτική προς όφελος των ασθενών, της Δημόσιας Ασφάλισης και της Ανάπτυξης.
Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία διαθέτει σήμερα τη δυναμική προκειμένου να καταστεί θεμελιακός πυλώνας ανάπτυξης της Ελλάδας με ορίζοντα το 2020, στοχεύοντας στην ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας κατά 50%, στην αύξηση του ανθρώπινου της δυναμικού κατά 30% και στον διπλασιασμό των επενδύσεών της σε Έρευνα και Ανάπτυξη. Η πραγματοποίηση των στόχων αυτών απαιτεί τον σχεδιασμό μιας σταθερής συνολικής εθνικής Πολιτικής Φαρμάκου που θα παρέχει τα κατάλληλα κίνητρα για την αύξηση της χρήσης των ποιοτικών και προσιτών φαρμάκων που παράγονται στη χώρα μας.

ΦΣΑ: Δυναμική απάντηση με απεργία

Οι φαρμακοποιοί εκφράζουν «την πλήρη και κατηγορηματική τους αντίθεση στη θέση που περιλαμβάνεται στην πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, προς τους θεσμούς περί πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) στα σούπερ μάρκετ.

Πέραν του ότι θα αποτελέσει μία τεράστια επιβάρυνση στα οικονομικά των πολιτών, θα δημιουργήσει, όπως έχουν δείξει όλες οι μελέτες στην Ευρώπη, τεράστιο πρόβλημα στη δημόσια υγεία λόγω των παρενεργειών που έχουν τα φάρμακα αυτά, κατά την ανεξέλεγκτη χορήγηση τους.
Η διατυπωμένη θέση, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τοποθετήσεις όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι φαρμακοποιοί, προχωρούν την Τετάρτη Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία αντιδρώντας στο ενδεχόμενο πώλησης Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και σε σούπερ μάρκετ. Η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη κατά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το απόγευμα του Σαββάτου.

Το σενάριο πώλησης ορισμένων ΜΗΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων δεν απέκλεισε νωρίτερα το Σάββατο ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ένα «μέρος» αυτής της κατηγορίας σκευασμάτων «ενδεχομένως να πάει στα σούπερ μάρκετ».
Ο κ. Κουρουμπλής διευκρίνισε ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές – που θέλουν την απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκου – δεν έχει τελειώσει ακόμη, εξηγώντας πως η κυβέρνηση έχει βάλει και σε αυτήν την περίπτωση όρους.