Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Το στοίχημα για την Υγεία είναι η ορθότερη συνταγογράφηση



Την ελπίδα να αναθεωρήσει η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό για το φάρμακο εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Φρουζής με συνέντευξή του προς «Το Βήμα». Θυμίζει ότι στα χρόνια της κρίσης οι πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου στήριξαν τη χώρα και τονίζει ότι ο στόχος αύξησης των επενδύσεων στο πεδίο των κλινικών μελετών είναι εφικτός, αρκεί να υπάρχει περιβάλλον που σέβεται την καινοτομία και δεν την κυνηγά.

Κύριε Φρουζή, το φάρμακο εξακολουθεί να αποτελεί «στόχο» ή βλέπετε αλλαγή συμπεριφοράς από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας;
«Η ένταση της κρίσης υποβάθμισε δυστυχώς στην πολιτική λογική τις επενδύσεις για την υγεία των πολιτών, που θεωρήθηκε "όπλο" για τη μείωση των δημοσίων δαπανών και του ελληνικού χρέους. Διαπιστώνουμε προς το παρόν ότι η νέα κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά σημείωνε πως ο χαμηλός προϋπολογισμός για το φάρμακο δεν επαρκεί, δεν δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή για αύξηση των κονδυλίων. Ελπίζω σύντομα, μόλις περάσει η οξεία δίμηνη κρίση των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό».

Εχετε κάποια πρώτα δείγματα;
«Κοιτάξτε, έχουμε την αίσθηση ότι η ηγεσία του υπουργείου είναι καχύποπτη γύρω από τη φαρμακοβιομηχανία, αλλά καταλαβαίνει ότι για το όφελος της χώρας και των ασθενών πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Η Πολιτεία βλέπει ότι αποτελούμε προστιθέμενη αξία για την οικονομία και αναγνωρίζει την προστιθέμενη αξία που μπορούμε να έχουμε στην προσέλκυση επενδύσεων στην καινοτομία, ειδικά  μέσω των κλινικών μελετών. Αλλά και εμείς, από την πλευρά μας, θέλουμε να δούμε δείγματα γραφής στο νοικοκύρεμα όλου του συστήματος με διαρθρωτικές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία, στις προμήθειες, με κινήσεις που θα εξυγιαίνουν και τα άλλα κέντρα κόστους ειδικά στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, αλλά και με την εισαγωγή υποχρεωτικών θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών».
 Να έρθουμε στο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης και δη των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ). Ο υπουργός έχει αναφερθεί πολλάκις στον διπλασιασμό της εν λόγω δαπάνης από το 2010 έως το 2014…
«Κατ' αρχάς, τα ΦΥΚ είναι μια κατηγορία ιδιαίτερα καινοτόμων φαρμάκων, στα οποία έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη και την κυκλοφορία τους ώστε να μπορούν οι ασθενείς να έχουν λύσεις σε πολύ δύσκολες ασθένειες. Εδώ και κάποια χρόνια, και ειδικά το τελευταίο διάστημα, το θέμα της καινοτομίας, θεωρούμενο και πάλι ως δαπάνη, τείνει να δαιμονοποιηθεί. Αναφέρονται από κάποιους κυβερνητικούς αστήρικτα και λανθασμένα στοιχεία που περιγράφουν ανατιμήσεις στα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία διακινούνται από τον ΕΟΠΥΥ από το 2010 μέχρι σήμερα.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η δαπάνη για τα ΦΥΚ έχει μειωθεί σε σχέση με το 2010. Δεν θα μπορούσε εξάλλου να είναι αλλιώς, δεδομένου ότι το σύνολο έχει μειωθεί κατά 60% και τα ΦΥΚ αντιπροσωπεύουν περίπου το 30%».

Εκτός από τα ΦΥΚ, ο υπουργός έχει πει επανειλημμένως ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης το φάρμακο στην Ελλάδα παρουσίασε κατανάλωση ανάλογη χώρας με τετραπλάσιο πληθυσμό. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
«Θα αναφερθώ και πάλι σε αριθμούς. Το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έφτασε τα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2014 οι ανάγκες της χώρας συμπιέστηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να καλύπτονται πολλοί από τους ανασφάλιστους ασθενείς οι περισσότεροι από τους οποίους το 2009 καλύπτονταν από το σύστημα. Αρα, βλέπουμε ότι στα πολύ υψηλά νούμερα της δαπάνης, αυτή ήταν περίπου διπλάσια και όχι τετραπλάσια όπως αναφέρει ο υπουργός.

Το στοίχημα για το σύστημα Υγείας είναι η ορθότερη συνταγογράφηση. Αν πραγματικά η Πολιτεία πιστεύει ότι υπάρχει υπερσυνταγογράφηση σε κάποιους τομείς, προκλητή ζήτηση και υποκατάσταση φαρμάκων με άλλα ακριβότερα, αντί να εξαπολύει αυθαίρετα κατηγορίες προς όλους θέτοντάς τους απέναντι και όχι δίπλα της στην αντιμετώπιση της κρίσης, θα πρέπει να κάνει διαρθρωτικές παρεμβάσεις».

Θέλω ακόμη ένα σχόλιό σας για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας σχετικά με τη φορολόγηση των κερδών των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών.
«Θα επαναλάβω τη διαπίστωση ότι δημιουργείται ένα παιχνίδι εντυπώσεων σχετικά με την κερδοφορία των θυγατρικών πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών. Η αλήθεια είναι ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επέστρεψαν στο κράτος πολύ περισσότερα από όσα εισέπραξαν την εξαετία της "ανάπτυξης" 2004 - 2009. Για εκείνες τις καλές χρονιές εμείς πληρωθήκαμε είτε με ομόλογα, τα οποία κουρεύτηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ και πλέον, είτε με καθυστέρηση τριών ετών. Εμείς όμως ήμασταν αταλάντευτα συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες προέκυπταν από τα απλήρωτα τιμολόγια.

Επιπλέον οι φαρμακευτικές εταιρείες, λόγω της καθυστέρησης των πληρωμών των νοσοκομειακών πωλήσεων που έφτασαν συνολικά τα 6 δισ. ευρώ, αναγκάζονταν σε τραπεζικό ή ενδοεταιρικό δανεισμό με επιτόκια 3% - 4%, που κανονικά θα έπρεπε να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα οι πολυεθνικές συνεισφέρουν στην οικονομία μέσω των εργοδοτικών εισφορών και των φόρων, των κλινικών μελετών, της παραγωγής σε τοπικά εργοστάσια, με co-marketing με τοπικές επιχειρήσεις, με ισάριθμη απασχόληση με τις ελληνικές εταιρείες.

Αυτό που λέτε, δηλαδή, είναι ότι ενώ στηρίξατε έμπρακτα την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης δεν αναγνωρίζεται…
«Αυτό που λέω είναι ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης, με δικά μας ίδια μέσα και υψηλή χρηματοδότηση από τις μητρικές εταιρείες μας, καταφέραμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε φαρμακευτική κάλυψη ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των ασθενών της χώρας. Ναι, στηρίξαμε τη χώρα στα χρόνια της κρίσης και αυτό πρέπει να μας αναγνωριστεί. Και θα 'θελα να πω και κάτι ακόμη: πρόσφατη μελέτη που ανέλυσε τη μείωση της δαπάνης στα χρόνια της κρίσης έδειξε πως για κάθε 100 εκατ. ευρώ μείωσης του προϋπολογισμού το κράτος έχανε από φόρους και εισφορές 47 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ένα επιπλέον χτύπημα στα κρατικά εισοδήματα που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν διατηρούσαμε έναν βιώσιμο φαρμακευτικό προϋπολογισμό στη χώρα μας».

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να κλείσει συμφωνία για κλινικές μελέτες ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο στόχος είναι εφικτός;
«Αυτό είναι ένα πάγιο αίτημά μας. Σίγουρα ο στόχος του υπουργού είναι "εμβληματικός", αλλά θεωρώ ότι παραπάνω από τα σημερινά επίπεδα είναι εφικτό να έρθουν. Επιτρέψτε μου όμως να πω το εξής: για να επενδύσουν οι εταιρείες σε μελέτες πρέπει να υπάρχει ένα περιβάλλον που σέβεται την καινοτομία και δεν την κυνηγά».

Φαρμακευτικό Μάρκετινγκ: Θεωρία, Πρακτική, Δεοντολογία
The ultimate guide for Pharma Marketing Champions

Ζητήστε το στα κεντρικά βιβλιοπωλεία ή δώστε την παραγγελία σας τώρα