Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ελληνικό Φάρμακο: η Λύση για την υγεία, την κοινωνία και την ανάπτυξη



Δέσμευση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας για ενέργειες και δράσεις
 κοινωνικού, οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα

 Ένα «κοινωνικό συμβόλαιο», που θα δεσμεύει την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία σε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις κοινωνικού, οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, σε εντυπωσιακή συγκέντρωση στο Θέατρο Badminton, στην οποία παραβρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ, φορέων και υπηρεσιών του φαρμάκου και της υγείας, καθώς και 2.500 εργαζόμενοι στον κλάδο.

Ο κ. Τρύφων τόνισε συγκεκριμένα:
«Μπορούμε να καλύψουμε αποτελεσματικά το 70% των φαρμακευτικών αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το 50% των νοσοκομειακών φαρμακευτικών αναγκών. Δεσμευόμαστε τόσο για την επάρκεια όσο και για την ποιότητα της φαρμακευτικής θεραπείας που μπορούμε να προσφέρουμε. Δεσμευόμαστε σε  χαμηλές, αλλά όχι εξοντωτικές τιμές, που συμβάλουν στη μειωμένη συμμετοχή των ασθενών. Ήδη τα Ελληνικά Φάρμακα έχουν τιμές κάτω από το 30% της αρχικής τιμής των πρωτοτύπων.

Δεσμευόμαστε:
  • Να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις.
  • Να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την απασχόληση.
  • Να δώσουμε νέα δυναμική στην έρευνα και την καινοτομία, αξιοποιώντας το ακαδημαϊκό και  επιστημονικό δυναμικό της χώρας.
  • Να ενισχύσουμε τον εξαγωγικό προσανατολισμό της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.
Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε στην πράξη τα επόμενα πέντε χρόνια, πως η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία είναι μοχλός ανάπτυξης, έτοιμη να συμβάλει αποφασιστικά στους εθνικούς στόχους του 2020».

Οι δεσμεύσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, είπε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, τελούν υπό την προϋπόθεση, ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο χώρο του φαρμάκου, τις οποίες περιέγραψε αναλυτικά, καθώς το σημερινό πλαίσιο καθηλώνει το Ελληνικό Φάρμακο στο 18% της αγοράς, ενισχύει στην πράξη τα εισαγόμενα φάρμακα και οδηγεί πολλές ελληνικές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, σε συνδυασμό με τα δυσβάσταχτα rebate και clawback που ανεβάζουν την άμεση και έμμεση φορολόγηση στο 50% της τιμής.



Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος, σημείωσε στην ομιλία του πως οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν και επενδύουν σε υποδομές, ενώ τα συστήματα ποιότητας που εφαρμόζουν, θεωρούνται από τα κορυφαία παγκοσμίως, γι’ αυτό άλλωστε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες εμπιστεύονται ελληνικά εργοστάσια για την παραγωγή των προϊόντων τους και τη διάθεσή τους σε όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, στη χώρα μας αντιμετωπίζουν προβλήματα και ένα από τα σοβαρότερα είναι ο τρόπος διενέργειας διαγωνισμών για τις προμήθειες των νοσοκομείων:
«Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι στη λογική των διαγωνισμών. Αξίζει όμως να δούμε ποιο πλαίσιο ακολουθεί η Ευρώπη και ποιο εμείς. Εδώ εφαρμόζουμε απαράδεκτες διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες θα προκαλέσουν αξεπέραστα προβλήματα στα νοσοκομεία και στη λειτουργία της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, καθώς ουσιαστικά δημιουργούν μονοπώλια ενός και μόνο, συνήθως ξένου, προμηθευτή ανά δραστική ουσία. Δε νοείται τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη, να υπάρχουν νοσοκομεία με ελλείψεις φαρμάκων ή με φάρμακα αμφιβόλου ποιότητας, ενώ το Ελληνικό Φάρμακο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες με ποιότητα και προσιτές τιμές. Το Ελληνικό Φάρμακο έχει μέλλον και δεν πρέπει από στρατηγικά λάθη να το αφήσουμε να καταστραφεί».

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Βασίλειος Κάτσος, σκιαγράφησε στην ομιλία του την αναπτυξιακή διάσταση του Ελληνικού Φαρμάκου για την επόμενη πενταετία:
«Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε με το ελληνικό κράτος ένα πραγματικό και εφικτό πενταετές πλάνο, το οποίο μπορεί να υπερδιπλασιάσει μέχρι το 2020 την προστιθέμενη αξία του Ελληνικού Φαρμάκου για τη χώρα. Τα μέσα για να το πετύχουμε αυτό είναι:
  • Η έρευνα και η καινοτομία, όπου επενδύουμε €30 εκατ. ετησίως και θα επιτρέψει στο Ελληνικό Φάρμακο να λάβει ακόμα υψηλότερα μερίδια αγοράς στο εξωτερικό.
  • Οι εξαγωγές, όπου το Ελληνικό Φάρμακο καταλαμβάνει την 3η θέση και στοχεύουμε να ανέβει κι άλλο μέσα στα επόμενα χρόνια.
  • Η ελληνική αγορά, όπου το μερίδιο αγοράς γενοσήμων είναι το μισό σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, οπότε υπάρχει μεγάλο πεδίο ανάπτυξης, αν το κράτος κάνει τις απαραίτητες τομές και μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Κάτσος τόνισε πως αν το πλάνο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας προχωρήσει, θα αντιστραφεί το αρνητικό πρόσημο των ελληνικών εξαγωγών και καλυφθεί ένα σημαντικό κομμάτι στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, θα πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες, συνεισφέροντας σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ και δημιουργώντας τουλάχιστον 3.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο Αντιπρόεδρος & Αν. Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ και μέλος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, τόνισε από την πλευρά του: «Όλοι μαζί, οι εταιρείες και οι εργαζόμενοί τους, δίνουμε τη μάχη, ώστε το Ελληνικό Φάρμακο να αντέξει και να συνεχίσει να προσφέρει στους Έλληνες πολίτες ποιοτικές και αποτελεσματικές θεραπείες. Η έκκληση που απευθύνουμε στην Κυβέρνηση να στηρίξει την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία δεν είναι παράλογη, ζητάμε απλά να μη βάζει πρόσθετα εμπόδια πέραν των συνεπειών της κρίσης. Γιατί θέλουμε να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε νέες. Να μεγαλώσει η εξωστρέφεια των Ελληνικών Φαρμακοβιομηχανιών και να αυξηθούν οι εξαγωγές της χώρας συνολικά».
Εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, ο Υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, απάντησε στις τοποθετήσεις των μελών της ΠΕΦ και τόνισε πως:
«Η Κυβέρνηση πιστεύει πολύ στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, την οποία θέλουμε να μακροημερεύει και να είναι κερδοφόρα».

Αναφορικά με τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ο Υπουργός επεσήμανε ότι έχουν ξεκινήσει και λειτουργούν τα διαρθρωτικά μέτρα του Ιουνίου, όπως το πλαφόν στη συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα να μειωθεί η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για τους διαγωνισμούς των νοσοκομείων, σημείωσε ότι θα εξετάσει τις νομικές και κανονιστικές παρατηρήσεις της ΠΕΦ, ενώ δεσμεύτηκε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η κατάργηση του clawback, εφόσον λειτουργήσουν τα διαρθρωτικά μέτρα.

Μεταξύ των εξεχουσών παρουσιών της εκδήλωσης «Ελληνικό Φάρμακο: η Λύση για την υγεία, την κοινωνία, την ανάπτυξη» ήταν: ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β’, Σεβασμιώτατος Πατέρας Συμεών, ο Υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων Γ. Στεργίου (ΝΔ), Δ. Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ), Γ. Μπασκόζος (ΣΥΡΙΖΑ), Π. Μελάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Μ. Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), οι βουλευτές Α. Γεωργιάδης, Θ. Πλεύρης, Α. Ασημακοπούλου, Γ. Βλάχος, Μ. Αντωνίου, Γ. Μαρτίνου, Π. Κουρουμπλής, Π. Χαϊκάλης, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Δ. Λιντζέρης, ο Γενικός Επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ Σ. Ευαγγελάτος, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Μ. Βλασταράκος, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κ. Φρουζής και ο Πρόεδρος της EPhForT Δ. Φιλιώτης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Α. Σκαλτσούνης, η Πρόεδρος του ΠΕΦΝΙ Δ. Μακριδάκη, η Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Μ. Καπετανίδου. Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν o δημοσιογράφος κ. Γιάννης Πολίτης.