Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Συνεχίζεται η συρρίκνωση της φαρμακευτικής αγοράς



Σύμφωνα με την εταιρεία IMS Health, μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2014 η συνολική αγορά για τα φάρμακα στο ελληνικό φαρμακείο συρρικνώθηκε από την αρχή της χρονιάς κατά 6,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο οκτάμηνο της περασμένης χρονιάς σε αξίες χονδρικής, ενώ σε όγκο (συσκευασίες) κατά 1,2%.

Σε ετήσια κυλιόμενη βάση (από το Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι και τον Αύγουστο φέτος) η συνολική αγορά μειώθηκε κατά 3,3% που σε συνδυασμό με τη αύξηση του όγκου για το τρέχον έτος (3,1%), αποδεικνύει πως η πτώση στους τζίρους των επιχειρήσεων φαρμάκου προέρχεται κυρίως από τις συνεχιζόμενες μειώσεις τιμών.

Αν από τις μετρήσεις εξαιρεθούν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους για σπάνιες και σοβαρές παθήσεις, τα οποία από το 2012 μέχρι και φέτος το καλοκαίρι διανέμονταν απευθείας από το κράτος μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, τότε όπως δείχνουν οι μετρήσεις η πτώση σε αξίες σε επίπεδο κυλιόμενου έτους (Σεπ. 2013 με Αυγ. 2014) περιορίζεται στο 2,9% και αθροιστικά από το 2010 στο 33,8%.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι αθροιστικά από το 2010, όταν ήδη είχε ξεκινήσει η περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, η αγορά του φαρμάκου έχει απολέσει περίπου το 38,4% σε αξίες χονδρικής και περίπου 11,5% σε όγκο. Όσον αφορά τη διείσδυση των γενοσήμων σε ετήσια κυλιόμενη βάση, αυτή σύμφωνα με την IMS Health ανέρχεται σε 16% σε αξίες και 15% σε όγκο και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη μεταβολή σε σχέση με τα περασμένα έτη.

Η συνεχής συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς φαρμάκου είχε φανεί ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους και συνεχίστηκε και στο δεύτερο. Στο πεντάμηνο η πτώση της αγοράς που καταγράφηκε από την εταιρεία μετρήσεων έφτανε το 6% σε αξία και το 1% σε ποσότητες. Από τις συνεχείς μειώσεις τιμών τα τελευταία πέντε χρόνια, η δαπάνη που εξοικονομήθηκε τελικά ήταν 1,4 δισ. ευρώ, ενώ η μέση απώλεια στις τιμές των φαρμάκων έφθασε το 27%.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται μετά από μια εξίσου ζημιογόνα χρονιά για τη φαρμακευτικές στην Ελλάδα. Το 2013 η μείωση του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις του φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακοβιομηχανίας, άγγιξε συνολικά το 4%. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 5,3 δισ. ευρώ έναντι 5,5 δισ. ευρώ το 2012. Η πτώση στις πωλήσεις πέρσι  παρέσυρε παράλληλα προς τα κάτω και τα συνολικά μικτά κέρδη, καθώς παρατηρήθηκε μείωση της τάξεως του 7,37% σε σχέση με το 2012.

Πηγή
:www.capital.gr | Βίκυ Κουρλιμπίνη