Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Pharmathen: Διεισδύει σε μια αγορά $4 δισ. - Συνεργασία με την Actavis




Η Pharmathen ανακοίνωσε επισήμως την είσοδο της στο χώρο των ενέσιμων φαρμάκων με τεχνολογία LAI αλλά και τη συμφωνία με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Actavis, η οποία θα αναλάβει την αποκλειστική εμπορική εκμετάλλευση των δύο πρώτων φαρμακευτικών σκευασμάτων που αναπτύσσει η Pharmathen.
Ειδικότερα, η τεχνολογία ονομάζεται LAI (Long Acting Injectable – Ενέσιμα Παρατεταμένης Αποδέσμευσης) και αποτελεί παγκόσμια ερευνητική καινοτομία της Pharmathen. Η συμφωνία με την Actavis αφορά σε σκεύασμα για την σχιζοφρένεια και συγκεκριμένη ορμονική διαταραχή (ακρομεγαλία), τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο και εντός του 2015 αναμένεται να λάβουν τις σχετικές εγκρίσεις σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Υπολογίζεται ότι η κυκλοφορία τους θα γίνει στα τέλη του 2016, ενώ το 2018 θα έχει λανσαριστεί σε όλες τις επιμέρους αγορές.
Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κάτσο, πρόεδρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η Pharmathen βάζει στην ελληνική καινοτομία στον παγκόσμιο χάρτη, και οδηγεί την εταιρία σε μια «άλλη πίστα» όσον αφορά τη διείσδυση της στη διεθνή φαρμακευτική αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παγκόσμια αγορά LAI υπολογίζεται σήμερα σε 4 δισ. δολαρίων, ενώ η πρόγνωση εκτιμά ότι θα ανέλθει στα 20 δισ. δολάρια σε την προσεχή πενταετία.

«Εμείς επιδιώκουμε να λάβουμε μερίδιο σ' αυτό το τμήμα της διεθνούς αγοράς, το οποίο θα φέρει σημαντική διαφορά στο μέγεθος και την ισχύ της εταιρίας», ανάφερε ο κ. Κάτσος. Πέραν των παραπάνω σκευασμάτων, το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της Pharmathen αναπτύσσει ακόμη 5 προιόντα (με έμφαση σε φάρμακα για το διαβήτη, το αναπνευστικό και την οφθαλμολογία) ενώ στόχος είναι η διαρκής ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας με 5 νέα προιόντα υπό έρευνα κάθε χρόνο. Μάλιστα ήδη διενεργούνται επαφές με αμερικανικές και ελβετικές πολυεθνικές για αντίστοιχες εμπορικές συνεργασίες.
Πέραν της ερευνητικής δραστηριότητας-η οποία αποτελεί αιχμή του δόρατος για τη φαρμακοβιομηχανία η οποία επενδύει σταθερά περίπου 20 εκατ. ευρώ κατ' έτος- η Pharmathen προχωρά και σε νέα παραγωγική επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ στις Σάπες 'Εβρου, για τη δημιουργία ειδικής μονάδας παρασκευής των συγκεκριμένων ενέσιμων προιόντων. ΄Ετσι, όπως ανάφερε ο κ.Κάτσος, τα συγκεκριμένα φάρμακα, δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα αλλά και θα παράγονται στη χώρα, προσθέτοντας μάλιστα 100 νέες θέσεις εργασίας.
Σε ότι αφορά την Actavis, πρόκειται για μια εξόχως δυναμική πολυσχιδή φαρμακοβιομηχανία, η οποία μέσα από πρόγραμμα εντατικών εξαγορών, επεκτάθηκε και στο χώρο του πρωτότυπου φαρμάκου. Σημειώνεται ότι προσφάτως εξαγόρασε την επίσης αμερικανική Watson, η οποία πριν 4 χρόνια είχε εξαγοράσει την ελληνική Specifar.
Αναφορικά με τη Pharmathen, το 2013 έκλεισε με κύκλο εργασιών 177 εκατ. ευρώ, με ποσοστό 75% αυτών να αφορά εξαγωγές (οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 1% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών), αυξημένο κατά 12%.
Η λειτουργική κερδοφορία της διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ, ενώ η προ φόρων στα 25 εκατ. ευρώ. Το ίδιο έτος, ολόκληρη σχεδόν η κερδοφορία επανεπενδύθηκε στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης, κατά πάγια τακτική της εταιρίας, η οποία την τελευταία πενταετία διέθεσε 100 εκατ.ευρώ για αυτό το σκοπό.