Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Genesis Pharma: H μόνη εταιρεία με 12 χρόνια συνεχών διακρίσεων για το εργασιακό της περιβάλλον



O διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης, εξηγεί σε συνέντευξή του πως η εταιρεία του καταφέρνει να  βραβεύεται επί δώδεκα συνεχόμενα έτη για το εργασιακό της περιβάλλον, έχοντας λάβει 18 διακρίσεις, χωρίς απολύσεις κατά τη  διάρκεια της κρίσης αλλά με εκπαίδευση και παροχές προς τους εργαζόμενους. 



Πόσα χρόνια συμμετέχει η εταιρεία στον διαγωνισμό και πόσα βραβεία έχει κερδίσει;

«Είμαστε η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που συμμετέχει στον διαγωνισμό και βραβεύεται από την πρώτη χρονιά διοργάνωσής του, το 2003, ως σήμερα σταθερά. Η εφετινή είναι η δωδέκατη συνεχής διάκρισή μας, ενώ συνολικά έχουμε λάβει 18 βραβεία για το εργασιακό μας περιβάλλον, καθώς έχουμε τιμηθεί με ευρωπαϊκή διάκριση τέσσερις φορές και έχουμε λάβει δύο ειδικά βραβεία από το Ινστιτούτο Great Place to Work® για την πενταετή και δεκαετή συνεχή παρουσία μας στην πρώτη δεκάδα της ελληνικής κατάταξης. Πρόκειται για κάτι που μόνο εμείς πετύχαμε, μια πρωτιά που πάντα θα κρατάμε και μας κάνει πολύ υπερήφανους γιατί προέρχεται από τους ίδιους τους ανθρώπους μας».



Γιατί πιστεύετε ότι η εταιρεία διακρίνεται στον διαγωνισμό;

«Γιατί για εμάς η διαμόρφωση ενός άριστου εργασιακού περιβάλλοντος και η υλοποίηση ενός προγράμματος ανταμοιβής και παροχών είναι μια δέσμευση σταθερή που πηγαίνει πίσω στην ίδρυσή μας, σε εποχές που ούτε βραβεία υπήρχαν ούτε διεθνή μοντέλα εφαρμοσμένα στις ελληνικές επιχειρήσεις με την έννοια και την έκταση που υπάρχουν σήμερα. Από τότε ως σήμερα έχουμε φροντίσει το πρόγραμμά μας να εξελίσσεται όσο μεγαλώνουμε και όσο αυξάνονται οι ανάγκες των ανθρώπων μας.


Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει πρακτικές που αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους μας, ανεξαρτήτως θέσης και τίτλων. Σε αρκετά σημεία αξιολόγησης - όπως θέματα εκπαίδευσης, μισθοί και πρόσθετες παροχές στήριξης των ανθρώπων μας - είμαστε υψηλότερα από τον μέσο όρο του κλάδου μας, ενώ έχουμε παροχές που είναι μοναδικές. Μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων μας είναι μαζί μας πολλά χρόνια, ζουν αυτή τη δέσμευση στην καθημερινότητά τους και μας το ανταποδίδουν με τη βαθμολογία τους στον διαγωνισμό.


Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που η εταιρεία μας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των πολιτικών λιτότητας στο φάρμακο αντιμετωπίζοντας τεράστιες ζημιές από τα ομόλογα και τα χρέη, πετύχαμε να διατηρήσουμε όλες τις θέσεις εργασίας αλλά και το σύνολο των παροχών κάνοντας μόνο πολύ λίγες περικοπές σε περιορισμένες δράσεις που δεν αλλοιώνουν σε τίποτα τον συνολικό χαρακτήρα της δέσμευσής μας».



Πώς έχει καταφέρει η εταιρεία να μην προχωρήσει σε απολύσεις εν καιρώ κρίσης;

«Ηταν μια στρατηγική απόφαση για εμάς και μια υπεύθυνη στάση για την οποία δεν χρειάστηκαν δεύτερες σκέψεις. Πάντα πιστεύαμε ότι η δύναμή μας δεν είναι άλλη από τα εξαιρετικά ταλέντα που βρίσκονται μαζί μας. Επενδύοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο μια εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνεχή ανάπτυξη, που με τη σειρά της φέρνει περισσότερες ευκαιρίες προσωπικής εξέλιξης και ανταμοιβής στον καθένα. Ως ελληνική εταιρεία ήταν για εμάς χρέος σε ανθρώπινο επίπεδο να βρεθούμε στο πλευρό των ανθρώπων μας καθώς δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μην έχει πληγεί από τη βαθιά κρίση της χώρας. Αποφασίσαμε λοιπόν ότι η κρίση δεν πρόκειται να γίνει για εμάς λόγος για καμία απόλυση και πως όσο αντέχουμε οικονομικά θα κρατήσουμε μαζί μας όλους τους ανθρώπους μας.


Σχεδιάσαμε ένα πλάνο εξόδου από την κρίση και ξεκινήσαμε μια προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών δαπανών μας με μια βασική συνθήκη: να δημιουργήσουμε προοπτικές ανάπτυξης και παράλληλα να περικόψουμε όσα μπορούμε σε τομείς που δεν θα επηρεάσουν σε τίποτα την καθημερινή μας λειτουργία και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο της εταιρείας. Πλέον αυτές οι επιλογές μας μάς δικαιώνουν».



Γιατί δίνει βαρύτητα η εταιρεία στην εκπαίδευση και τι ακριβώς παρέχει στους εργαζομένους;

«Η εταιρεία μας εξειδικεύεται σε πρωτότυπα  φαρμακευτικά προϊόντα καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας. Οι επιστημονικές εξελίξεις είναι ταχύτατες και η γνώση γύρω από το αντικείμενο σύνθετη. Προκειμένου να μπορούμε να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους επαγγελματίες υγείας, παρέχοντας έγκυρη επιστημονική ενημέρωση για τις θεραπείες που αντιπροσωπεύουμε, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για εμάς η ολοκληρωμένη και τακτική επιμόρφωση των δικών μας ανθρώπων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή καθώς είμαστε μια εμπορική εταιρεία. Για τον σκοπό αυτόν αναπτύσσουμε ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης επί του αντικειμένου μας. Παράλληλα θεωρούμε ότι η επαγγελματική ανάπτυξη ενός στελέχους συνδέεται άρρηκτα με την προσωπική του ανάπτυξη και αυτό προϋποθέτει μια συνολική κατάρτιση, όχι απαραίτητα στο στενό πλαίσιο της εργασίας του.  


Ετσι έχουμε σχεδιάσει ενδοεταιρικό πρόγραμμα και πρόγραμμα εξωτερικής εκπαίδευσης από τρίτους πιστοποιημένους φορείς τα οποία ενθαρρύνουν τη διά βίου μάθηση. Ενδεικτικά σας αναφέρω το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Σπουδών που υλοποιούμε, βάσει του οποίου καλύπτουμε τα έξοδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών σε ποσοστό 60% και 80% αντίστοιχα, αλλά και κατά 100% για ξένες γλώσσες και υπολογιστές.Τη διετία 2012-2013 πραγματοποιήσαμε περισσότερες από 530 εκπαιδεύσεις καλύπτοντας το 100% των εργαζομένων, ενώ ο ετήσιος μέσος όρος ωρών εκπαίδευσης ανά εργαζόμενο ανήλθε στις 55 ώρες».



Πώς επωφελείται μια εργαζόμενη μητέρα στην εταιρεία;

«Οι εργαζόμενες μητέρες βρέθηκαν από πολύ νωρίς στον πυρήνα του προγράμματός μας. Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας μας είχαμε καταφέρει να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα ουσιαστικής, πρακτικής στήριξης των γυναικών σε αυτή την πολύ σημαντική φάση της ζωής τους, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών τους.

Πρώτος στόχος μας είναι να τις ενισχύσουμε οικονομικά παρέχοντας έκτακτη αμοιβή για τα έξοδα τοκετού ύψους 3.000 ευρώ, πληρωμή όλων των μισθών κατά την άδεια κύησης και λοχείας, ανεξάρτητα από τα επιδόματα που καταβάλλονται από τον ασφαλιστικό φορέα, και επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού για τρία χρόνια. Επιπλέον, προκειμένου να ενισχύσουμε την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής της νέας μητέρας, παρέχουμε πέντε ημέρες επιπλέον στην ετήσια άδεια μέχρι το παιδί να γίνει τριών ετών».



Τι άλλες παροχές δίνει η εταιρεία στους εργαζομένους της;

«Εχουμε υιοθετήσει ένα σύστημα αμοιβών που κατατάσσει τους εργαζομένους μας μεταξύ των καλύτερα αμειβομένων της φαρμακευτικής αγοράς και περιλαμβάνει πλήθος επιπρόσθετων παροχών, παροχή αυτοκινήτου και κινητού τηλεφώνου στο μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων και με κάλυψη προσωπικών εξόδων, e-pass στους υπαλλήλους που χρησιμοποιούν την Αττική οδό, δώρο γάμου, επιβράβευση των παιδιών των εργαζομένων για την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο, πληρωμή πλήρους μισθού κατά την ασθένεια κτλ. Επίσης έχουμε διαμορφώσει ένα πρόγραμμα ασφάλειας ζωής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για τον εργαζόμενο και για τα εξαρτώμενα μέλη με μια συνολική επένδυση άνω των 300.000 ευρώ για την περασμένη χρονιά».



Τι σημαίνει η αναγνώριση και επιβράβευση των εργαζομένων για την εταιρεία;

«Σημαίνει ότι η καθημερινή προσπάθεια των ανθρώπων μας αναγνωρίζεται και ανταμείβεται τόσο υλικά όσο και ηθικά. Εκτός από τις πρακτικές παροχών που σας ανέφερα, έχουμε θεσπίσει διάφορες πρακτικές ηθικής αναγνώρισης, γιατί είμαστε οπαδοί της φιλοσοφίας πως κάθε επιτυχία μιας εταιρείας ανήκει στους ανθρώπους της.

Θα σας δώσω ένα ενδεικτικό παράδειγμα επιβράβευσης της εργασίας. Δίνουμε ευκαιρίες προαγωγής σε όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτως θέσης, με μοναδικό κριτήριο την απόδοση και την προσφορά τους. Εξασφαλίζουμε ότι ο κάθε εργαζόμενος αξιολογείται αντικειμενικά και επιβραβεύεται μέσα από ένα σύστημα προαγωγών που λαμβάνει υπόψη αποκλειστικά και μόνο τις δυνατότητές του, την προθυμία του και τα επιτεύγματά του. Σήμερα υπάρχουν στην εταιρεία δεκάδες άνθρωποι που ξεκίνησαν από θέσεις χαμηλής ευθύνης και κατέχουν πλέον αυξημένες αρμοδιότητες ή ηγούνται ομάδων γιατί απέδειξαν πως μπορούν να τα καταφέρουν. Δίνοντας την εικόνα με αριθμούς, το 41% των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί από την ίδρυση της εταιρείας ως σήμερα έχει προαχθεί, ενώ περίπου το 45% των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από 1997 ως το 2002 έχει αναλάβει θέσεις ευθύνης».