Θέση μάχης λαμβάνουν ξανά οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι βλέπουν να χάνουν από το νέο έτος την αποκλειστικότητα στη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ως εκ τούτου τη βασικότερη πηγή του τζίρου τους.
Οι εξελίξεις αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκων είναι ταχείς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέσα στο Γενάρη αναμένεται να οριστικοποιηθεί η λίστα με τα φάρμακα τα οποία θα μπορούν να διατίθενται και από τα καταστήματα λιανικής. Η λίστα θα αφορά κυρίως βιταμίνες, παυσίπονα, συμπληρώματα διατροφής, αλλά πιθανώς και κάποια καλλυντικά που πωλούνταν μέχρι σήμερα αποκλειστικά από τα φαρμακεία.
Το "πράσινο φως" για το άνοιγμα της αγοράς έχει δοθεί ήδη από το Νοέμβριο, καθώς στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα».
Η ρύθμιση προκαλεί την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών, ειδικά τώρα που ενεργό ρόλο στην υπόθεση λαμβάνει και το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι με τη συμμετοχή του υπουργείου Ανάπτυξης χάνεται ο έλεγχος των φαρμάκων που θα πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ. Οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει ότι θα συνεδριάσουν αμέσως μετά τις γιορτές, υποστηρίζουν επίσης ότι και τα μη συνταγογραφούμενα ενδέχεται να έχουν παρενέργειες σε περίπτωση που λαμβάνονται σε συνδυασμό με άλλη φαρμακευτική αγωγή.
Αν και οι φαρμακοποιοί επιμένουν πως ο κυρίαρχος λόγος που θέλουν την αποκλειστική πώληση αυτής της κατηγορίας φαρμάκων είναι η διασφάλιση της υγείας των πολιτών, ο συνολικός τζίρος της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων δεν αφήνει κανένα αδιάφορο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IMS, της πλέον εξειδικευμένης εταιρείας μετρήσεων στον κλάδο του φαρμάκου, ο συνολικός τζίρος των σκευασμάτων που δεν αποζημιώνονται, καθώς και των συμπληρωμάτων διατροφής αγγίζει τα 380 εκατ. ευρώ.
Τα παυσίπονα, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, κάνουν τους μεγαλύτερους τζίρους. Είναι ενδεικτικό πως μόνο το Depon πούλησε την προηγούμενη χρονιά 5,2 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας 3,8 εκατ. ευρώ, κατακτώντας την πρώτη θέση στις πωλήσεις αυτής της κατηγορίας. Οι πωλήσεις δε των πρώτων είκοσι σκευασμάτων που ανήκουν στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. άγγιξαν τα 37 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται εξάλλου για χρήματα τα οποία εισπράττονται απευθείας, σε αντίθεση με τα φάρμακα που αποζημιώνονται, για τα οποία οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να περιμένουν πάνω από τρεις μήνες για να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
Μεγαλώνει ο κατάλογος
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας φαίνεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διεύρυνσης της λίστας των σκευασμάτων που δεν συνταγογραφούνται, ούτε αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης. Εκτιμάται ακόμη πως ο κατάλογος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι μικρός σε σύγκριση με άλλα κράτη της Ευρώπη, όπου σημειωτέον έχει επιτραπεί η πώληση από τα καταστήματα λιανικής.
Η διεύρυνση της λίστας με φάρμακα υπολογίζεται σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ότι θα εξοικονομήσει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ από την κοινωνική ασφάλιση.
Σε περίπτωση πάντως που αποφασιστεί ο εμπλουτισμός της λίστας, τα φαρμακεία, έχοντας ήδη χάσει τη μάχη της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων, αναμένεται να δουν τα κέρδη τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο.
Πηγή:www.capital.gr / Βίκυ Κουρλιμπίνη