Μπορείτε να στέλνετε ειδήσεις και Δελτία Τύπου στο email μας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να στείλετε Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ...pharmamarketingexpertsblog@gmail.com


Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Κόβονται 1.000 φάρμακα επειδή οι εταιρείες δεν έχουν καταβάλλει το rebate



Περισσότερα από 1.000 φάρμακα είναι υποψήφια να «κοπούν» από τη θετική λίστα, δηλαδή από τον κατάλογο με τα σκευάσματα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, καθώς οι εταιρίες παραγωγής και κυκλοφορίας τους δεν έχουν καταβάλλει το rebate.

Την τελική απόφαση θα λάβει ο υπουργός Υγείας, ο οποίος έχει στη διάθεσή του και τον κατάλογο με τα «κόκκινα» σκευάσματα αλλά και τις εταιρίες- οφειλέτες. Ζητούμενο είναι η εφαρμογή του νόμου και η προστασία των εταιριών που πληρώνουν αλλά κυρίως η διασφάλιση της πρόσβασης των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, πρόκειται για 1.092 φάρμακα 67 εταιριών, ως επί το πλείστον ελληνικών.
Τα περισσότερα φάρμακα είναι γενόσημα. Οι εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις των εταιριών προς τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 7,8 εκατ. ευρώ και αφορούν στη διετία 2011 και 2012 καθώς και το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Πηγές της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αναφέρουν πάντως ότι η Ένωση υποστηρίζει την καταβολή του rebate και ενθαρρύνει τα μέλη της να επιδεικνύουν συνέπεια στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αλλά τηρουμένων των αναλογιών, δηλαδή των οικονομικών τους δυνατοτήτων.

Από το υπουργείο Υγείας ωστόσο επισημαίνουν ότι έχει εξαντληθεί η όποια καλή διάθεση απέναντι στις εταιρίες, καθώς αρκετές εξ αυτών έχουν αγνοήσει κάθε εισπρακτικό σημείωμα ενώ άλλες προχώρησαν σε διακανονισμό χωρίς όμως να αποπληρώσουν ούτε δόση.


Ένα στα πέντε φάρμακα «βγαίνει» εκτός λίστας


Εφόσον εφαρμοστεί ο νόμος και «τιμωρηθούν» οι εταιρίες που δεν έχουν πληρώσει rebate,  τα φάρμακά τους δεν θα αποζημιώνονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ, τον μεγαλύτερο πελάτη της φαρμακοβιομηχανίας. Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακά τους θα βγουν από την θετική λίστα. Στη γλώσσα των αριθμών, αυτό σημαίνει ότι από τα 6.500 σκευάσματα θα αφαιρεθούν τα 1.092, δηλαδή σχεδόν ένα στα πέντε φάρμακα της λίστας.